16 Ağustos 2012 Perşembe

Kanada Göçmenlik Bakanlığı’nın 2008 Yılı ve Öncesi FSW Başvuruları Hakkındaki Kararına Karşı Avukatlardan Kolektif Dava Hazırlığı


30 Mart 2012’de Kanada Göçmenlik Bakanlığı’nın 2008 ve öncesi yapılan tüm federal nitelikli eleman başvurularını, FSW (Federal Skilled Worker Applications), başvuru sahiplerine ücreti ile birlikte iade etme kararı almasının ardından bir grup avukat kendi müvekkilleri için kararı Federal Mahkeme’ye götürerek en azından kendi müvekkillerinin dosyalarının karardan ayrı tutulması hakkını kazandı.

Ayrıca federal mahkemenin aldığı karara göre 29 Haziran 2012’den itibaren 90 günlük süre zarfında CIC hiçbir dosyayı imha veya ücreti ile birlikte iade edemeyecek. Bu süre zarfında da avukatlar ve hükümet yetkilileri arasında görüşmelerin devam etmesi bekleniyor. Bu ayrıca hükümetin kararına karşı bir kolektif dava açılacağının da bir habercisi.

Kanada Göçmenlik Bakanlığı’nın, CIC (Citizenship and Immigration Canada) sonuçlandırması gerektiği halde yıllardır bekletilen Federal Nitelikli Eleman, başvuru sayısı çok önemli bir sorundu. Bakanlık bu konuda bir hayli çalışma yaptı. Öncelikle 2008 Şubat ayında Göçmenlik ve İltica Koruma Yasası, IRPA (Immigration and Refugee Protection Act) revize edildi. Yeni değişikliklerle Kanada Göçmenlik Bakanı’na gerekli durumlarda Genelge düzenleme, kabul edilecek başvuru kotası belirleme ve başvuru kriterlerini düzenleme gibi yetkiler verildi.

Böylelikle 2008’den sonra FSW başvuru sistemi birçok değişikliğe uğramış oldu. Önce 38 adet kabul-edilecek-meslekler listesi oluşturuldu daha sonra bu sayı 29’a indirildi. İş Teklifi olanlara veya Kanada’da çalışanlara FSW’den başvuru hakkı tanındı. Sonra kabul edilecek meslek sayısından alınacak başvuru sayısı da sınırlandı. Önce 20.000 toplam başvuru alınması kararı alındıktan sonra bu sayı 10.000’e (yani her bir meslek için en fazla 500 başvuru kotası gibi) düşürüldü.

Tabii bu yeni Genelgeler daha önceki başvuruların içinde bir önem sırası sistemi yarattı. Yeni başvurular yeni düzenlemelere göre değerlendirilip çabuk sonuçlandırılırken maalesef 2008 öncesi başvurularının eritilmesi bir yana çoğu işleme sokulmadan bekletilmeye devam etti.     

30 Mart 2012’de Kanada Göçmenlik Bakanlığı’nın 2008 ve öncesi yapılan tüm Federal Nitelikli Eleman Başvurularını, başvuru sahiplerine ücreti ile birlikte iade etme kararı aldı. Üzerinde işlem yapılmamış tüm FSW başvurularının iadesi toplamda reddedilecek 300.000’e yakın başvuru, bu başvurulardan direk etkilenecek yüz binlerce kişi ve iadelerin ödenmesi için de 130 milyon dolarlık bir fatura demekti.

Bu karardan etkilenen göçmen adaylarının dışında ilgili karar göçmenlik sektöründeki birçok avukat ve göçmenlik danışmanı ve sivil toplum kuruluşu tarafından da hayretle karşılandı.

Biriken dosyaların eritilmesi için Bakanlığın kendi bünyesinde yeni bir organizasyon sistemi oluşturması, dosyaların hızlı bir şekilde sonuçlandırılması için neler yapılması gerektiği konusunda planlama yapması ve bunun için gerekli altyapı çalışmalarının yapması yerine çözümü 2008 ve öncesi başvuruların topyekun reddedilmesinde bulması birçok kişiyi hayal kırıklığına uğratmakla kalmadı ayrıca yıllardır başvurularının sonuçlanmasını bekleyenlere de haksızlık olarak yorumlandı. 

Haziran ayında bir grup avukat Kanada Federal Mahkeme’de Kanada hükümetinin 2008 ve öncesi FSW başvurularının iade edilmesi kararını 90 süreyle durdurulması davasını kazandı. 29 Haziran 2012’de başlayacak olan bu 90 günlük süre zarfında CIC hiçbir dosyayı imha veya ücreti ile birlikte iade edemeyecek. Bu süre zarfında da avukatlar ve hükümet yetkilileri arasında görüşmelerin devam etmesi bekleniyor. Bu ayrıca hükümetin kararına karşı bir kolektif dava açılacağının da bir habercisiydi. 

Mahkemenin 90 günlük uzlaşma kararı karşısında hiçbir yorum yapmayan Hükümet yetkililerinin açıklamaları 2008 ve öncesi tüm FSW başvurularının her ne olursa olsun başvuru sahiplerine ücreti ile birlikte iade edileceği yönündeydi. Biriken FSW başvurularının Kanada’nın iş gücü piyasasının ihtiyaçlarına sağlıklı bir şekilde cevap verebilmesinin önünde bir engel olarak görülmekte. Kanada Göçmenlik Bakanı bu konuda, “Neredeyse sekiz yıllık eski olan bu başvuruların işleme alınması ekonomimizin asıl ihtiyacını hissettiği mesleki beceri sahibi işçilere odaklanmamızı engelliyor” diye konuşmuştu.

Birçok avukat hükümetin kararında sorumlu olması gerektiği yönünde. Ayrıca iyi niyetle başvuru yapmış ve sabırla sonucunu bekleyenlerin başvurularının reddedilmesini etik olarak yanlış ve haksız bulan avukatların sayısı da hayli fazla.

Hükümetin kararı yeni hazırlanan C-38 Yasa tasarısında yerini buldu. Fakat bu kararın yasallığı hala tartışılıyor. Başvuru sahiplerinin dosyalarının üzerinde işlem yapılmadan sırf çok eski olduğu için iade edilmesi hem adaletli olmadığı hem de etik bir karar olmayacağına inanan birçok avukat bu sebeplerle müvekkillerinin haklarını savunmak için kolektif dava açma hazırlığına girdi.

Kanada göçmenliğinde uzmanlaşmış olan ünlü avukatlar müvekkillerine CIC’ye karşı açacakları davada davacı olarak katılmalarını istemeye başladı. Kanada Federal Mahkeme’de kolektif olarak açılacak davalarda CIC’nin 2008 öncesi FSW başvurularının başvuru sahiplerine iade kararının iptal edilmesi istenecek.

90 günlük uzlaşma süresini hazırlık süreci olarak kullanmak isteyen avukatlar hazırlıklara başladı bile. Hükümetin kararı eğer mahkeme tarafından bozulursa kolektif davacıların dışında herkes bu karardan yararlanmış olacak. Kolektif davalarda davacı sayısının fazlalığı mahkeme de daha güçlü bir ses olacağı anlamına geliyor.

CIC’ye karşı Kanada Federal Mahkemesi’nde kolektif dava açmaya hazırlanan avukatlar davacı müvekkillerinden ortalama 500 dolar avukatlık ücreti talep ediyor.

Eğer sizinde 2008 öncesi FSW başvurunuz olmuşsa ve hükümetin bu kararını mahkemeye götürmek istiyorsanız sizde kolektif dava açamaya hazırlanan bu avukatlara başvurabilirsiniz.

Murat Kandemir, Member of ICCRC, 16 Ağustos 2012,  

2 yorum:

  1. Murat Bey,
    Biz eşimle istanbulda iş yeri sahibiyiz. Kanada'ya giderek iş kurmak istiyoruz.Yazılarınızı okuduk. Yeni kanunlar 2013 başında yürürlüğe girecek malum..
    Bize bu konularda destek olabilirmisiniz..
    Mailim: mithat@fleetmanagertr.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Mesajınız için teşekkürler. İşyeriniz şirket profili ve kişisel CV'nizi muratkandemir25@hotmail.com adresine atarsanız durumunuzu değerlendirir sizi bilgilendiririm.

      Sil