6 Ağustos 2012 Pazartesi

Kanada Göçmenlik ve Vatandaşlık Bakanlığı (CIC) Göçmenlik Sistemini Masaya Yatırıyor


Kanada Göçmenlik Bakanlığı, (CIC) tüm ülke genelinde göçmenlik konuları üzerinde bir dizi istişarelerde bulunacak. Bakanlığın parlamento görevlileri gelecek yıl için (2013) kabul edilmesi öngörülen göçmen sayısı ve göçmenlik programları gibi konularda ilgili kurum ve kuruluşlarla ve kamuoyu ile bir dizi görüşmede buluşacak. Ayrıca Bakanlık 2012 Ekonomik Eylem Planı çerçevesinde bir süre önce askıya alınan Federal Göçmen Yatırımcı Programı (IIP) konusunda da online olarak görüş ve yorum bekliyor  

Göçmenlik Programları
CIC’nin parlamento sekreterleri Chungsen Leung ve Rick Dykstra tarafından Kanada göçmenlik konusunda ilgili kurum ve kuruluşlarla ilk olarak 31 Temmuz’da Toronto’da başlattığı müzakereler Windsor, Vancouver, Halifax ve Ottowa’da da devam edecek. Ayrıca katkıda bulunmak isteyen kurum ve kuruluşlar ve vatandaşlar online olarak da Bakanlıkla görüşlerini paylaşabilecek.

Bu istişare toplantılarının amacı Kanada göçmenlik programları, ekonomik, aile ve mülteci programlarından kabul edilebilecek uygun göçmen sayısı ve programların uygunluğu konularında ilgili kurum, kuruluş ve kişilerden görüşler toplamak. Kanada göçmenlik konusunda toplanan tüm yorumlar ve tavsiyeler Kanada’nın ekonomisine ve kültürel zenginliğine büyük katkısı olan göçmenlik sisteminin daha etkili ve hızlı bir politikayla uygulanmasına yardımcı olacak. 

Ülkeye daimi göçmen olarak kabul edilecek kişi sayısının da planlanmasını yapan CIC, Kanada Devletinin göçmenlik hedeflerine ulaşmasını planlıyor. Tüm eyaletlerin görüşlerinin de alınacağı görüşmeler esnasında hali hazırdaki ve gelecekteki küresel ekonomik durumun da değerlendirmeye alınacağı belirtildi. 

Bu müzakerelerin halka ve ilgili tüm kurumlara açık olmasıyla Bakanlık sürdürdüğü Kanada göçmenlik programlarının anlaşılması ve programlardaki kriterlerin belirlenmesinde karar verme sürecinin zorluğunun herkes tarafından anlaşılmasını da bekliyor. Göçmenlik programının geleceği açısından da ilgili olan herkesin katkıda bulunması çok önemli. 

Kendisinden yorum veya katkı beklenenleri işverenler, işçiler, akademisyenler, öğrenim kurumları, profesyonel örgütler, iş odaları, düzenleyici meslek kurumları, belediyeler, yerleşim hizmetleri veren sivil toplum kuruluşları, etnokültürel kurumlar ve Kanada’da yaşayan yerli gruplar oluşturuyor. 

Yatırımcı Programı
2012 Ekonomik Eylem Planı çerçevesinde Kanada Hükümeti bir süre önce askıya alınan Federal Göçmen Yatırımcı Programı (IIP) konusunda da online olarak görüş ve yorum bekliyor. Programın daha iyi ve çağın gerçeklerine daha uygun bir yatırımcı programı oluşturmaya çalışan Kanada bu konuda da kamuoyunun görüşlerine ihtiyaç duyuyor.

Kanada’ya yatırımcı olarak gelmek isteyen göçmen adayları belli bir miktarı Kanada’ya 5 yıllığına faizsiz olarak borç veriyor ve karşılığında Kanada’ya daimi ikamet sahibi olarak yerleşebiliyordu. Program bir süreliğine aynı Kanada Federal Nitelikli Eleman sınıfı gibi askıya alındı ve Bakanlık program gerekliliklerini ve kriterlerini yeniden belirlemeye koyuldu. 

Online olarak katkıda bulunmak isteyenler bu program kapsamında Kanada’ya getirilecek olan yatırım miktarının Kanada ekonomik hayatına olan katkısının nasıl maksimize edileceği ve yeterli bilgi ve becerisi olan ve aynı zamanda Kanada’ya gelmek isteyen uluslararası yatırımcıların ülkeye nasıl çekileceği gibi sorulara cevap aranmasına yardımcı olmuş olacak. Ayrıca katkıda bulunanlar Bakanlığın etkin ve daha pratik bir yatırımcı programının oluşturulması gibi hedeflerine de destek sağlamış olacaklar. 

Askıya alınan federal göçmenlik yatırımcı programında (IIP) yatırımcı 800.000 Kanada dolarını Kanada’ya 5 yıllığına faizsiz veriyordu ve diğer program şartlarına uymak koşuluyla Kanada’da daimi göçmenlik statüsü kazanıyordu. Programın gözden geçirilmesi ve revize edilmesi amacıyla 1 Temmuz 2012’de program bir süreliğine dondurulmuştu. 

4 Eylül 2012’ye kadar online olarak program konusunda katkı sağlanabilecek. İlgili kurum ve kuruluşların görüş, öneri ve yorumlarını Bakanlığa iletmeleri isteniyor.        

Tüm görüşlerin ve yorumların toplanmasının ardından Bakanlık kendi web sitesinde özet raporu yayınlayacak. Daha fazla bilgi Bakanlık web sitesinden takip edilebilir. www.cic.gc.ca

Murat Kandemir, 06 Ağustos 2012, (Member of ICCRC)

2 yorum:

  1. merhabalar ; ben hukuk fakultesi ogrencisiyim ve mezun olup avukatlik stajimi yapar yapmaz master icin kanadaya gitmeyi dusunuyorum. mail adresinize baktim ama bulamadim; eger sakincasi yoksa mail adresinizi yazabilir misniz? kendi durumumla ilgili ve onemli olan sormak istedigim bir kac sey var size ;tesekkur ediyorum simdiden..

    YanıtlaSil