29 Kasım 2012 Perşembe

Federal Nitelikli Eleman Sınıfı (FSW) Kasım 2012 Güncelleme


Ocak 2013’ten itibaren Federal Nitelikli Eleman Sınfı (FSW) başvuruları tekrar başlayacak. Başvurmayı düşünen adayları revize edilmiş bir FSW programı bekliyor.

Binlerce dosyanın yığıldığı ve bekleme sürelerinin her geçen gün uzaması sebebiyle geçen Haziran 2012’de geçici olarak durdurulan ve revize edildikten sonra Ocak 2013’te açılacağı duyurulan FSW programı hakkında özet bilgi vermeyi uygun bulduk.

2013 Ocak ayından itibaren FSW programında yeni puanlama sistemi uygulamada olacak. Bu sistemde tüm başvuru sahipleri meslekleri ne olursa olsun artık minimum İngilizce veya Fransızca dil bilgisine sahip olduğunu kanıtlamak zorunda. Aday bunu İngilizce için IELTS ve Fransızca için TEF sınavına girerek ve resmi sınav sonuç belgesini de başvuru esnasında göndererek yapacak. 

İngilizce veya Fransızca dil testi sonucunun başvuru evrakları ile birlikte gönderilmesi zorunluluğu birçok adayı etkileyecek ve dünyanın birçok yerinde gerçekleştirilen IELTS ve TEF sınavlarına girmek için adaylar beklemek zorunda kalacak. Hatta bazı merkezlerde en erken IELTS veya TEF sınav tarihinin aylar bulacağı belirtiliyor. FSW kategorisinden başvurmak isteyen tüm adaylara en kısa zamanda IELTS veya TEF sınav tarihi için başvurmalarını öneririm. En azından İngilizce veya Fransızca seviyesi ve FSW programı dil kriterinden alınacak dil puanı öğrenmiş olunur. 

Yeni puan sisteminin Kanada’nın iş gücü piyasasının eksikliğini çektiği mesleki nitelikli kişileri ülkeye çekmek için revize edildiği iddia edilirken yeni puan sistemi hakkında oldukça fazla eleştiri de yapılıyor. Dil standartlarının yükseltilmiş olması bazı adayları korkutuyor bu da Çin gibi ülkelerden ziyade İngilizce konuşulan ülkelerdeki adayların daha fazla başvuru yapmasına sebep olacak gibi. 

FSW programında daha önce de olduğu gibi başvuru sayısı kotası olacak. Kanada Göçmenlik Bakanlığı (CIC) başvuru sayısında kota uygulamasının sebeplerinden birisinin FSW başvuru sürecinin kısa ve hızlı tutulmasının amaçlanması olduğunu açıkladı. Başvuru süreci zorlaştırıldığı gibi gerekli tüm evraklarla birlikte doldurulması gereken bütün formların başvuru esnasında doğru olarak gönderilmesi kritik önem taşıyor. 

Özetlemek gerekirse FSW programı değişiklikleri Ağustos 2012’de açıklandığı kadarıyla şu kriterleri içeriyor:
-Başvuracak olan adaylar yeni güncellenen puan kriterinden 100 üzerinden 67 puan almalı,
-Başvuracak aday son 10 yıl içinde en az 1 yıllık meslek tecrübesini ispatlayabilmeli,
-Başvuracak aday İngilizce/Fransızca dil becerisinin en az orta derecede(adequate-Intermediate) olduğunu göstermeli,
-Adayın Kanada dışında almış olduğu eğitimi üçüncü bir kurum tarafından değerlendirmeye tabi tutulmalı ve değerlendirme raporu başvuruda sunulmalı,
Şu ana kadar bilinen ve yukarıda bahsedilen kriterlerin dışında Devletin aşağıdaki konularda da açıklama yapması bekleniyor.

-Her ne kadar yeni eleme kriteri Ocak ayında başlayacağı bilinse de Devletin başvuruları tam olarak hangi tarihte kabul etmeye başlayacağı açıklanmadı,
-Kanada Göçmenlik ve Vatandaşlık Bakanlığı (CIC), FSW’ye başvuracak adayların Kanada dışında eğitimlerini değerlendirmeye tabi tutacak herhangi bir kurum/kuruluşu belirlemedi,
-Geçen dönemlerde başvuru limitleri ve meslek listeleri açıklanmaktaydı. Herhangi bir limit belirlenmese de Bakanlığın bir limit sistemi uygulayacağı ihtimali ağır basmakta. Uzakdoğu ve Asya ülkelerinden (Hindistan, Pakistan, HongKong, Çin vs.) bir çok kişinin kendini başvuruya hazırladığı biliniyor.
FSW programı başvuru kabul edene kadar yeni bir açıklama gelirse buradan duyuracağız.
Murat Kandemir, Member of ICCRC, 29 Kasım 2012

23 Kasım 2012 Cuma

Kanada’da Eyaletler Daha Fazla Göçmen İstiyor


Jason Kenney Eyalet Bakanları ile
Federal Göçmenlik Bakanı Jason Kenney Toronto’da tüm Eyaletlerin ilgili göçmenlik bakanları ile bir araya geldi. Her yıl düzenlenen ve bu yıl Toronto’da 16 Kasım 2012’de yapılan Federal-Eyalet Göçmenlik Konferansı’nda Eyalet Aday Programları (PNP) ile ilgili görüş alış verişinde bulunuldu ve eyaletlerin göçmenlik programları, iş gücü ihtiyaçları ve göçmenlik politikaları hakkında görüşleri ele alındı.

Bilindiği gibi her eyaletin kendi ihtiyaçlarına göre tasarlanmış bir Eyalet Aday Programı (PNP) ve Federal Hükümet tarafından kabul edilmiş bir kota sayısı mevcut. Eyaletler PNP programı altında kendi eyaletlerine kabul edeceği göçmen sayısı federal hükümetin onayladığı sayı kadar olmakta. Bu sayı yıllık bazda tüm eyaletler için toplam 20.000 kişi ile sınırlandırılmış iken Bakanlığın 2013 yılı planlarında PNP programlarından kabul edeceği göçmen sayısı 42.000 olarak öngörülüyor.

PNP programları ülkenin belirli bir eyaletinde eksikliği hissedilen bir meslek erbabının Kanada’ya daimi oturum sahibi olarak bir yıl içinde gelmesi amacıyla tasarlanmıştı. Önceleri Atlantik Kanada ve diğer Eyaletlere göçmen gönderme amacı taşıyan PNP programı şimdilerde birçok Eyalet tarafından uygulamaya kondu.

Bazı eyaletler bu sene federal hükümetten PNP programı kapsamında kabul edilecek minimum göçmen sayı kotalarının arttırılmasını istedi. Hatta bazı Eyaletler PNP programlarında daha fazla kontrol ve aday göçmen eleme serbestisi de talep etti.

Ontario Göçmenlik Bakanı Michael Chan daha fazla göçmen ihtiyacı hissettiklerini ifade ederek geçen senelere göre bu sene PNP programı ile kabul edeceği göçmen kotasının ikiye katlanmasını talep etti.

Saskatchewan Eyaleti’de bölgesindeki ihtiyacı hissedilen iş gücü dengesini koruyabilmek için PNP göçmenlik kategorisinden kabul edilecek göçmen kotalarının %50 oranında arttırılmasını istedi.

Ekonomik olarak oldukça parlak görünen Eyalet daha fazla göçmen istediğini açıkça ifade etti. Toplantıda hazır olarak bulunanlardan Alberta Girişimcilik Bakanı Stephen Khan diğer eyaletler gibi kendi eyaletinde de daha fazla yeni göçmene ihtiyaç duyduklarını hem federal hükümetle hem de diğer eyalet hükümetleri ile bu konuda işbirliğine açık olduklarını belirtti. 

Eyaletlerin daha fazla göçmen istemesi ve kotalarının arttırılması talebi karşısında Federal Göçmenlik Bakanı Jason Kenney hükümetlerinin böyle bir artışı önceden tahmin ettiklerini vurguladı. Göçmenliğin bölgesel kalifiye iş gücü ihtiyacının karşılanması değil de bir ülkeyi yaratmak olduğuna inandığını söyledi.

Bakan Kenney eyaletlerin kotalarının arttırılması gerektiğini düşünmüyor. Bakan sadece eyaletlerin kendi kotalarında kabul edilen göçmenlerin iyi değerlendirilmesi ve yerleştirilmesi gerektiğine inanıyor.

Kanada göçmenlik avukatı Richard Kurland’a göre göçmenlik başvurularında bekleme süresi azalıyor ve ilk başvuranın önce hizmet aldığı, tüm eğitimlerinin değerlendirildiği ve zamanında sonuçlanan bir göçmenlik sistemine doğru gidiyor.

Avukat Kurland’ın analizine göre PNP programlarından başvuru yapan geçici işçi sınıfında olan ya da öğrenci olarak Kanada içinde bulunanların başvuru sonrası bekleme süreleri üç yılı bulacak gibi. Ülke dışında Londra, HongKong, İslamabad, Şam ve Nairobi gibi Kanada büyükelçilerden yapılan PNP başvurularında standart bekleme süresi 11 aydan 16 aya çıkmış durumda.

Expression of Interest (EOI) Sistemi
Tüm eyalet bakanları tasarım aşamasında bulunan ve toplantıda tanıtımı yapılan Niyet Beyanı (Expression of Interest) sistemine gönülden destek veriyor.

Yeni Zelanda ve Avustralya’da uygulanan benzer sistemden esinlenerek üzerinde çalışılan bu sistemde tüm nitelikli elemanların bir havuz da toplanması ve istenilen kalifiye işçiye iş teklifinin yapılması anlamına geliyor. Bu sistemde asıl amacın iş gücü piyasasının ihtiyacını hissettiği elemanların hızlıca bulunabildiği bir havuz oluşturmak ve istendiğinde kendisiyle ilgilenilen işçiyi Kanada’ya geçici işçi statüsünde getirmek olarak tanımlanıyor.

Tüm eyaletlerle görüş birliğine varıldı. Varılan konsensüse göre 2014 yılının sonuna doğru uygulamaya geçilecek Niyet Beyanı sisteminde nitelikli eleman havuzu oluşturulacak ve eyaletler istedikleri kalifikasyona sahip kişileri bu havuzda seçebilecek. Niyet Beyanı sisteminde işçi eleme ve bulma işini işverenler yapacak. 

Murat Kandemir, (Member of ICCRC), 23 Kasım 2012

21 Kasım 2012 Çarşamba

Kanada’nın 2013 Yılı Göçmenlik Hedefleri


Kanada Göçmenlik Bakanı Jason Kenney Parlemento’da Göçmenlik Yıllık Raporu’nu sundu. Raporda 2012 göçmenlik seviyeleri ve rakamları ele alındı ve 2013 yılı için Bakanlık hedefleri belirlendi. Raporda sunulan hedefler Kanada’nın hem ulusal hem de uluslararası göçmenlik politikaları hakkında önemli bir role sahip.

2013 Yılı Göçmenlik Hedefleri
Yıllık 240.000 – 265.000 yeni göçmenin alınacağı beklentisi ile Kanada’nın geçen yıllara göre oldukça stabil bir politika izleyeceği aşikar. 2013 yılı aslında bu seviyede göçmenlik hedeflerinin belirlenmesinin yedinci yılı olarak göze çarpıyor. Bu rakamlar Kanada’yı göçmenlik konusunda diğer G8 ülkeleri hedefleri içinde en çok yıllık kabul edilecek göçmen sayısı ile en öne çıkarıyor.

2013 yılı için öngörülen hedefler aşağıdaki tabloda sunulmuştur. Rakamların başvuruları kabul edilip vize verilecekleri temsil ettiğini unutmayın.

Kanada Göçmenlik Bakanlığı, 2013 Yılı İçin Kabul Edilecek Yıllık Göçmen Sayısı Planı
Göçmenlik Kategorisi
En Düşük
En Yüksek
Kabul Hedefi
Federal Nitelikli Eleman Sınfı (FSW)
53.500
55.300
55.300
Federal İşadamı Kategorisi
5.500
6.000
6.000
Kanada Tecrübe Sınıfı (CEC)
9.600
10.000
10.00
Bakıcı Sınıfı (Live-in Caregivers)
8.000
9.300
9.300
Eyalet Aday Programı (PNP)
42.000
45.000
42.000
Quebec Bölgesi Nitelikli Eleman Sınıfı (QSW)
31.000
34.000
33.400
Quebec Bölgesi İşadamları
2.500
2.700
2.600
Ekonomik Sınıf Toplam
152.100
162.300
158.600
Aile Sponsorluğu (Eş, Partner ve Çocuklar)
42.000
48.500
48.300
Anne-Baba ve Dede-Nineler
21.800
25.000
25.000
Aile Sınıfı Toplam
63.800
73.500
73.300
Kanada’da Korunan Kişiler (Protected Persons)
7.000
8.500
8.500
Kanada’da Korunan Kişilerin Ülke Dışındaki Aile Üyeleri
4.000
4.500
4.500
Devlet Destekli Mülteciler (GAR)
6.800
7.100
7.100
Vize Ofislerinin Belirlediği Mülteciler
200
300
200
Halk Politikası-Federal Yerleştirme Desteği
500
600
600
Özel Olarak Sponsor Edilen Mülteciler
4.500
6.500
6.300
Halk Politikası-Diğer Yerleştirme Desteği
100
400
400
İnsan ve Şevkat Temellerinde Kabul (H&C Considerations)
900
1.100
900
Toplam İnsani Sınıf
24.000
29.000
28.500
Permi Sahipleri       
100
200
100
Genel Toplam
240.000
265.000
260.500

Geçen yıllara göre hedefler benzerlik gösterse de bazı programlarda kabul edilecek göçmen sayıları revize edildi. Bunların içinde en çok göze çarpanı geçen yıl kabul hedef sayısı 6.000-7.000 arası hedef iken 2013 yılı için hedef sayısı 10.000’e çıkarılan Kanada Tecrübe Sınıfı (CEC) oldu. Bu arttırım Kanada Daimi Oturum Müsaadesi (Canadian Permanent Resident) almak isteyen ve ülkede okuyan yabancı öğrencilerin ya da yabancı işçilerin bu arzularını gerçekleştirebilmeleri amacıyla yapıldı.

Göçmenlik Seviyeleri ve Nitelikli Eleman Sınfları (FSW ve QSW)
Ekonomik göçmenlik kategorilerinin içinde en büyük ve en popüler olan göçmenlik programı Federal Nitelikli Eleman Sınıfıdır. Devlet FSW kategorisi altında 2013 yılı için 53.500-55.300 arası göçmene kucak açmayı planlamaktadır. 

1 Ocak 2013’ten itibaren FSW kategorisinden başvuracakları yeni ve sıkı kriterler bekliyor. Devlet her ne kadar FSW başvurusu kriterlerini tam olarak açıklamasa da bazı göçmen adayları başvuru yapmaya hazırlandı bile.

Quebec Nitelikli Eleman Sınıfı’da (QSW) 2013 yılı için hedefini belirledi. Kanada göçmenlik programlarının 3. en büyük göçmenlik programı olan QSW hali hazırda açık olup 110 eğitim/iş alanında çalışan göçmen adaylarına açık bulunmakta.

2013 Federal Nitelikli Eleman Sınıfı  (FSW) Uygunluk Kriteri
Devlet 1 Ocak 2013’te yeniden açılacak olan FSW programı için düşündüğü bazı değişiklikleri geçtiğimiz aylarda açıklamıştı. Yeni puanlama sisteminin kullanılacağı FSW programı değişiklikleri Ağustos 2012’de açıklandığı kadarıyla şu kriterleri içeriyor:
-Başvuracak olan adaylar yeni güncellenen puan kriterinden 100 üzerinden 67 puan almalı,
-Başvuracak aday son 10 yıl içinde en az 1 yıllık meslek tecrübesini ispatlayabilmeli,
-Başvuracak aday İngilizce/Fransızca dil becerisinin en az orta derecede (adequate-Intermediate) olduğunu göstermeli,
-Adayın Kanada dışında almış olduğu eğitimi üçüncü bir kurum tarafından değerlendirmeye tabi tutulmalı ve değerlendirme raporu başvuruda sunulmalı,

Şu ana kadar bilinen ve yukarıda bahsedilen kriterlerin dışında Devletin aşağıdaki konularda da açıklama yapması bekleniyor.

-Her ne kadar yeni eleme kriteri Ocak ayında başlayacağı bilinse de Devletin başvuruları tam olarak hangi tarihte kabul etmeye başlayacağı açıklanmadı,
-Kanada Göçmenlik ve Vatandaşlık Bakanlığı (CIC), FSW’ye başvuracak adayların Kanada dışında eğitimlerini değerlendirmeye tabi tutacak herhangi bir kurum/kuruluşu belirlemedi,
-Geçen dönemlerde başvuru limitleri ve meslek listeleri açıklanmaktaydı. Herhangi bir limit belirlenmese de Bakanlığın bir limit sistemi uygulayacağı ihtimali ağır basmakta. Uzakdoğu ve Asya ülkelerinden (Hindistan, Pakistan, HongKong, Çin vs.) bir çok kişinin kendini başvuruya hazırladığı biliniyor.

2013 yılı hedeflerini açıklayan Bakanlık geçen senelere benzer stabil bir göçmenlik programı uygulayacak. 2013 yılı herkese hayırlı olacak ümidindeyim.

Bakanlığın yeni haberlerini ve duyurularını dört gözle bekliyoruz.

Murat Kandemir, (Member of ICCRC) 21 Kasım 2012

16 Kasım 2012 Cuma

Süper Vizelerde Süper Artış


Sadece Anne-Baba ve Dede-Ninelere özel olarak tasarlanan vize programı, PGP (Parent and Grandparent Program) kapsamında 2011 Aralık ayından beri 10.000 adet Süper Vizenin verildiği ve vize onay oranının % 87 olduğu belirtildi.

Süper vize ile Kanada’ya gelen anne-baba veya dede-nineler 2 yıla kadar ülkede kalabiliyorken Daimi Oturum (Permanent Resident) sahibi gibi sağlık ve sosyal yardım kapsamından yararlanamıyorlar. 

Süper Vize Programı daha önce ortalama sekiz yıl süren anne-baba ve dede-nine sponsorluğu programının askıya alınması sonrasında Aralık 2011 yılında yürürlüğe kondu. Harper Hükümeti anne-babaya daimi oturum statüsü veren sponsorluk programını askıya alarak Süper Vize programını geliştirmesiyle Süper Vize programı oldukça popüler oldu. 

Şu ana kadar 25.000 aile büyüğünün Kanada’da evlatlarıyla buluştuğu ve önümüzdeki yıl bu sayının 35.000 olarak hedeflendiği de belirtildi. 

Mart 2012’de Hükümet toplantılar düzenleyerek PGP programı konusunda tüm paydaşların, ilgili dernek, kurum ve kuruluşların ve halkın görüş ve önerilerini dinledi. Hatta görüş ve önerilerini belirtmek isteyenler 25 Mayıs 2012’ye kadar online olarak da Bakanlığa düşüncelerini iletebildi. PGP programının işlerliğini garantilemek isteyen Hükümet bugüne kadar konuyla ilgili 6.444 görüş aldığını ve özet bir raporun yakında yayınlanacağı da bildirdi.

PGP programında planlanan değişikliklerle dosyaların işlem için uzun zaman beklemesinin önüne geçmek ve vize süresinin daha da basitleştirilmesi olarak anlaşılırken Hükümet Süper Vize sahiplerini daha önce olduğu gibi sağlık ve sosyal yardım kapsamından yine uzak tutacak. 

Revize edilen PGP programının önümüzdeki yıl başvuru sahiplerinin hizmetine sunulacağı ve işlem süresinin pürüzsüz olarak gerçekleştirilmesine imkan vereceği iddia ediliyor.

Kanada’da yaşayan vatandaş veya daimi oturum sahibi olanların ülke dışında yaşayan anne-baba veya dede-nineleri süper vize başvurusunda bulunabilirler. Kanada’da yaşayanlar başvuru sahibine Kanada içerisinde bulunduğu süre içerisinde kendilerine maddi olarak bakacaklarına dair yazılı teminat vermeleri gerekmektedir. 

Kanada’ya gelecek olan anne-baba veya dede-nine için özel sağlık sigortası da yapılması gerekiyor. Ayrıca Kanada’da yaşayanların gerekli olan minimum gelir düzeyine de ulaşılması gerekiyor. 

Süper vizeye başvurmak istiyorsanız ve Kanada’da yaşayan tek çocuğunuz ya da torununuz varsa onun minimum yıllık 22.637 Kanada doları geliri olmalıdır. Eğer çocuğunuz ya da torununuz iki kişilik bir aile ise minimum gelirleri yıllık 28.182 dolar olmalıdır. 3 kişilik ailenin geliri 34.646 Dolar olması gerekirken bu rakam 4 kişilik için minimum 42.065 Dolara çıkmaktadır. 5 kişilik aile büyüklüğüne sahip olan çocuğunuz veya torununuz yıllık minimum 47.710 Dolar gelir göstermelidir. Bu rakam 6 kişilik aile için 53.808 Dolar iken 7 kişilik aile için 59.907 Dolar gelir demektir. 7’den daha büyük aile büyüklüğü durumunda her kişi için 6.099 dolar ekleyerek ailenin ne kadarlık minimum gelir gerektiği bulunabilir.

Murat Kandemir, (Member of ICCRC) 16 Kasım 2012,   

13 Kasım 2012 Salı

Kanada’da Oku Kanada’ya Göçmen Ol


Her yıl binlerce Türk öğrenci okumak için çeşitli ülkelere gidiyor. Avustralya, ABD, İngiltere ve Kanada gibi ülkelerin popüler olmasının yanı sıra öğrenciler yurtdışı eğitimlerinin sonunda kimi zaman okudukları ülkede çalışma olanaklarını da iyice araştırıyorlar. Hatta bazı öğrenciler okudukları ülkenin kültürüne adapte olduktan sonra o ülkede yaşama ve ülkenin vatandaşı olabilme fırsatını gözetiyorlar.

Legatum Institute tarafından 145 ülke arasında yapılan değerlendirmede Kanada dünyanın en refah düzeyi ve yaşanacak ülkeler sıralamasında 6. sırada yer aldı. Kurum ülkelerin ekonomileri, yönetim,  eğitim düzeyi, sağlık, güvenlik, kişisel özgürlük, sosyal yaşam ve girişimcilik ile istihdam sağlama gibi 8 kategoriden oluşan kriterler ışığında ülke değerlendirmesi yapıyor. 

Dünyanın her tarafından gelen uluslararası öğrencilerin okuduğu Kanada’da üniversite eğitim kalitesi e oldukça yüksek. Ayrıca üniversite maliyetleri ve ülkede yaşam masrafı da diğer ülkelere nazaran oldukça uygun.   

Kanada ülkede okuyan uluslararası öğrencilere muhteşem bir fırsat sunuyor. Diğer İngilizce konuşulan ülkelerin içinden sıyrılarak ülkesinde uluslararası öğrenci olarak okuyup mezun olanları özel olarak geliştirdiği Kanada Tecrübe Sınıfı Göçmenlik Programı, CEC (Canadian Experience Class) ile ülkede tutmayı amaçlıyor. CEC programı sayesinde en az 2 yıl yüksek okul ya da üniversite düzeyinde bir program veya yüksek lisans eğitimini tamamlamış öğrenciler Kanada’da en az bir yıl çalıştıktan sonra Kanada göçmenlik başvurusunu yapabiliyor ve daimi oturumlarını alabiliyorlar. 

2008’de hayata geçirilen program birkaç değişiklikle halen uygulamada olup Kanada’da eğitimlerini tamamlamış dünyanın her tarafından gelen birçok uluslararası öğrencinin Kanada vatandaşı olmasına sebep oldu. 2009’da 2.500 ve 2011’de 6.000’den fazla kişi Kanada’yı yeni ülkeleri olarak benimsedi. Program birkaç kez revizyona uğradı ve kriterler daha da hafifletilerek bugünkü haline geldi.

Ülkeye yeni gelenlerin ekonomik büyüme ve istihdam alanında yaptığı ilerlemenin farkında olan Kanada Hükümeti 31 Ekim 2012’de 2013 yılı için 265.000 yeni göçmene ev sahipliği yapmak amacında olduklarını açıkladı. Bu şu ana kadar yıllık bazda ülkeye alınacak en fazla rakamı oluşturuyor. Hazırlanan 2013 Yılı Göçmenlik Seviye Planlarına göre Kanada Hükümeti Kanada Tecrübe Sınıfından kabul edilecek yeni göçmen sayısının da 10.000 düzeyinde olacağını belirtti. 

Kanada üniversiteleri ve yüksekokulları dünyanın birçok yerinden gelen uluslararası öğrencilere CEC programı sayesinde eğitimleri bittikten sonra Kanada’da göçmenlik şansı sunuyor. 2008 yılından beri birçok uluslararası öğrenci mezunun Kanada’da göçmen olarak kalmasına fırsat veren CEC programı ülkenin en hızlı büyüyen ve popüler olan göçmenlik programı oldu.

Yurtdışında okumak isteyen Türk öğrenciler de son yıllarda iyice popülaritesi artmış olan Kanada yüksekokullarını ve üniversitelerini tercih etmekte. Kanada’da lisans ya da yüksek lisans öğrenimi görmüş olan öğrenciler CEC programı sayesinde isterlerse Kanada’ya yerleşebilecekler. 

CEC programını kısaca tanıyalım: 

Öğrenciler: Kanada Tecrübe Sınıfından başvurularını yapmak isteyen adayların Kanada’da en az 2 yıllık bir lise sonrası eğitimi (üniversite ya da yüksekokul düzeyinde) bitirmesi gerekiyor. Okulu bitiren adaya okuduğu süre kadar açık çalışma izni veriliyor. Aday çalışma iznini aldıktan sonra Kanada’da Ulusal Meslek Sınıflandırması, NOC’de (National Occupational Classification) 0, A veya B kodlu herhangi bir meslekte 1 yıl çalışması durumunda CEC programı altında daimi ikamet başvurusu yapabiliyor. NOC 0 (idari meslekler), A (profesyonel meslekler) ve B (teknik meslek sahipleri ya da zanaatkarlar) sınıflarından en az bir yıllık iş tecrübesinin başvuru yapmadan önce edinilmiş olması gerekmektedir. Başvuru esnasında adayın CIC tarafından kabul edilmiş bir kurumdan dil testi sonuçlarını da (IELTS, TEF gibi) sunması gerekmektedir.  

Geçici İşçiler: Kanada’da en az 2 yıl geçici işçi statüsünde çalışmış olan işçiler de CEC kapsamında daimi ikamet başvuruların yapabilirler. Edinmiş oldukları iş tecrübeleri yine NOC 0 (idari meslekler), A (profesyonel meslekler) ve B (teknik meslek sahipleri ya da zaanatkarlar) sınıflarından olması gerekmektedir Yeterli derecede İngilizce veya Fransızca dil bilgisine sahip olması gereken adaylar CEC programıyla daimi ikamet başvurularını yapabilirler. NOC 0,A ve B türü mesleklerin dışında iş tecrübesi olan ya da Kanada içinde mülteci statüsünde ya da yasadışı bir şekilde çalışmış olan adaylar CEC programına kabul edilmezler.

CEC programı Kanada’ya eğitime gitmek isteyen öğrencilerin sayısını da arttırdı. CEC’ye uygun olan eğitim programlarını (önlisans, lisans eğitimi, master ve doktora) başarı ile bitiren öğrencilere sunulan bu fırsattan birçok Türk öğrenci de faydalandı. Kanada’da eğitim almış adaylar iş aradıklarında daha şanslı oluyor. Gerekli bilgi ve becerilere Kanada’da aldıkları eğitimle ulaşan mezunlar edindikleri Kanada okul ve hayat tecrübesi ile kendi alanlarında iş bulmada fazla sıkıntı yaşamıyorlar.   

Kanada’da lise sonrası düzeyde bir eğitim aldıktan sonra Kanada’da çalışmaya ya da yaşamaya karar vermişseniz CEC programı tam size göre.

Murat Kandemir, RCIC, 13 Kasım 2012

5 Kasım 2012 Pazartesi

Kanada İçin Evlilik Başvurularında Yeni Düzenleme


Kanada’da statü kazanmak için yapılan evlilikleri engelleme uğraşısının son adımı Kanada Göçmenlik Bakanlığı’nın (CIC) yayınladığı bir yönetmelikle atıldı. 25 Ekim 2012’den itibaren bazı eşler artık kendisini sponsor eden kişi ile Kanada’da evlilik birliği içinde en az 2 yıl yaşamak zorunda kalacak aksi takdirde ikamet statüsünü kaybedebilecek.

Ülkenin her tarafında sayısız sahte evlilik başvurularıyla uğraştıklarını belirten Göçmenlik Bakanı Jason Kenny evlendiği kişiler tarafından eşi Kanada’da statü kazanır kazanmaz terk edilen kişilerle görüştüklerini ve bu konuda artık bir şey yapılmasının zamanının geldiğine inandıklarını belirtti. Evlilik yoluyla Kanada’ya sponsor edilen kişinin sponsor eşiyle en az 2 yıl birlikte yaşama kuralı ile bu tür kötü niyetlerin önüne geçilmesi hedefleniyor.

Yeni düzenleme eş sponsorluğu başvurusu yapıldığında en az 2 yıllık bir ilişkileri olan ve çocukları olmayan çiftlere uygulanacak. Sponsor başvurusu sonunda Kanada’da şartlı daimi ikamet statüsü alan eş kendisini sponsor eden eşiyle en az 2 yıl birlikte yaşamak zorunda kalacak. Bu 2 yıllık süre içerisinde ilişki bozulursa sponsor edilen kişinin ikamet statüsü iptal edilebilecek.

Birçok sivil toplum kuruluşu karar hakkında bilgilerini kamuoyu ile paylaştı. Karar Göçmenlik Sahtekarlığına Karşı Kanadalılar İnsiyatifi CAIF (Canadians Against Immigration Fraud) Genel Başkanı Sam Benet tarafından övgüyle karşılandı. Başkan Benet, Bakan Kenney’i bu kararından dolayı alkışladıklarını ve büyümekte olan göçmenlik sahtekarlığına karşı savaşın devam etmesi gerektiğini savundu.

Uygulamanın doğru bir adım olduğunu düşünen bir diğer STK olan Kanada Evlilik Sahtekarlığı Mağdurları Derneği (the Canadian Marriage Fraud Victims Society) Başkanı Palwinder Singh Gill konuyla ilgili basın bildirisinde Kanada’nın cömert bir aile sponsorluğu programına sahip olduğunu ve bu programın bir çok kötü niyetli kişilerce kötüye kullanıldığını ve kişilerin sadece göçmenlik statüsü elde edebilmek için masum insanlarla evlendiğini ve statü alır almaz da eşlerini terk ettiklerini ifade etti.

Destekleyenlerin dışında bazı kurum ve kuruluşlar da kararı tenkit etmekte. Özellikle sponsor edilen kişiye verilen 2 yıllık geçici süre içinde kişinin olabilecek aile içi şiddet durumunda hakkını arayamayacağı ve ayrıca bazı sponsorların bu kuralı kötüye kullanacağı endişesi ifade edilmekte.

Uygulama aile içi şiddet görenleri kapsam dışında tutuyor. Sponsor eden kişinin eşine karşı uyguladığı şiddet veya eşine karşı ihmal gibi unsurların varlığı olması halinde şartlı madde geçerliğini yitirecek.  Ayrıca şiddet ve ihmalin aile ile birlikte yaşayıp yaşamadığına bakılmaksızın sadece sponsordan değil de sponsorun yakınlarından gelmesi halinde de göz önüne alınacak. Geçici şart sponsorun ölümüyle de ortadan kalkacak.

Yeni düzenleme 25 Ekim 2012 ve sonrası için iki yıl veya daha az süreli ilişki içerisinde bulunan ve çocuksuz olan tüm evlilerin sponsorluk başvurularında uygulanacak. 2 yıllık birlikte yaşama kuralının dışında geçici ikamet statüsü (conditional permanent residence) normal daimi ikamet statüsünden (permanent residence) farklı olmayacak.

Bu değişiklik ile Kanada göçmenlik politikası aile sponsorluğu konusunda evliliklerde benzer geçici ikamet statüsü veren Avustralya, Birleşik Devletler ve Birleşik Krallık gibi ülkelerin göçmenlik politikası ile benzer hale gelmiş oldu.

Bundan sonraki evlilik başvurularında şartlı ikamet statüsü verilmesi ile Kanada’nın bazı art niyetli kişilerce “kolay hedef” olarak görülme anlayışının yıkılması amaçlanıyor.

Bilindiği gibi daha önce 2012 yılının Mart ayında özel bir uygulama yürürlüğe girmiş ve sponsor olan kişilere eşlerinin daimi ikamet statüsü almalarından sonra 5 yıl süreyle başka birisine sponsor olma yasağı getirilmişti.  

Murat Kandemir, (RCIC) 5 Kasım 2012

1 Kasım 2012 Perşembe

Rus Gelinin Kanada’daki Sahte Evlilik Oyunu


82 yaşında emekli olan British Columbia (B.C.) sakini Heinz Munz Rus Polina Telyuk ile evlenerek hayatını kararttı. Evliliğin hemen ardından Kanada’da göçmen statüsü alan Rus gelin Polina Telyuk kocasını terk etti ve eski kocasından habersiz devlet yardımı almaya başladı. Bir süre sonra British Columbia devletinden gelen 24.899 Dolarlık ödeme emriyle şok olan koca karısının almış olduğu tüm devlet yardımını kanunlar gereğince devlete geri ödemesi gerektiğini öğrenince hayatının en büyük şokunu yaşamış oldu.

CBC televizyon kanalındaki Go Public  programının haberine göre Munz eski karsının kızıyla birlikte Kanada’da bir statü elde etmek için kendisini kullandıklarını söyledi. Bunu açıklama gereği duydu çünkü B.C. Hükümeti eski karısı tarafından alınan tüm sosyal yardımı kendisinden talep ediyor.

Emekli Munz’un kendine ait bir evi ve aylık 1.600 dolar emekli maaşı bulunmakta. Karısının sosyal yardıma başvurmasından haberi olmadığını da iddia eden koca gönderilen ilk fatura için ödeme yaptığını fakat geriye 17.000 dolarlık ödenmemiş bir faturanın olduğunu söyledi. Ayda 500 dolar düzenli ödeme yapmaya başlayan Munz’un en büyük korkusu borcu yüzünden evinin peşine düşülmesi ihtimali.

Kanada federal kanunlara göre Kanada vatandaşları bir yabancıyı evlenerek Kanada’ya sponsor ettiklerinde eşlerinin maddi durumundan eşlerinin daimi ikamet statüsünü almalarından itibaren 3 yıl süreyle sorumludurlar.

Daimi ikamet sahibi olan ve Kanada’ya sponsor olarak getirilen eş kendisini sponsor olarak getiren eşinden ayrılmış ve ya boşanmış dahi olsa bu 3 yıllık süre zarfında devlet yardımı alırsa hükümet ödenen tüm sosyal yardımı sponsor olan eşten istemekte. Bu durumda Munz eski karısının aldığı tüm sosyal yardım ödemelerini devlete geri ödemek durumunda.

“Nasıl olurda eski eşimin daimi ikamet statüsünü iptal edemezler” diyen Munz başına gelenlerden ötürü hayli dertli.

Mutlu bir dul iken kendisinden 10 yaş genç olan Polina Telyuk ile 2007’de bir internet arkadaşlık sitesinde tanıştı. Bayan Telyuk o zaman ziyaretçi vizesi ile Kanada’da British Columbia’da yaşayan kızının yanında kalıyordu.

Belgelere göre Telyuk’un kızı annesini Kanada’ya sponsor etmek için başvuruda da bulunmuştu. Ama anne-baba sponsorluğu çok uzun sürdüğü için (hatta Kanada Göçmenlik Bakanlığı bu klasmanı şu an için askıya aldı) Telyuk’un vizesi bitiminde Rusya’ya geri dönmesi gerekiyordu.

Telyuk’un kızı Elena Sinenko’nun da baskısıyla Munz, Telyuk ile evlenmeye karar verdi. Annesinin ziyaretçi vizesinin uzatılmayacağını ve Siberya’ya geri dönmek zorunda kalacağını düşünen Elena evlilik ile bu sorunun aşılacağını düşünmüş olmalı.

Munz Telyuk ile evlendi ve Kanada’ya sponsor başvurusunu yaptı. Munz yeni karısının Kanada daimi ikamet statüsü alana kadar her şeyin çok güzel gittiğini söyledi. “Herhangi bir şüphem yoktu, buna inanamayacağınız kadar kibar davranıyordu” diyen Munz göçmenlik kağıtlarının onaylanmasından sonra kızının gelip yeni karısıyla birlikte bir taksi ile gittiğini ve bir daha geri dönmediğini söyledi.

Munz durumu RCMP’ye (Kanada Kraliyet Polisi) ve Göçmenlik Bakanlığı’na şikayet etti.

Yeni karısıyla boşandıktan bir süre sonra da Eyalet Devleti’nden ödeme emri geldi.

Richmond’da yaşayan Telyuk’un kızı annesiyle kimseyi görüştürmedi. Annesine maddi olarak neden bakmadığı ya da annesinin neden devlet yardımı aldığı konusunda da yorum yapmadı. Elena Sinenko Go Public’in tüm sorularına, “Ne söyleyeceğimi bilmiyorum” diye cevap verdi.  

Kanada Sınır Güvenliği Teşkilatı, CBSA, 2008’den bu yana göçmenlik ve evlilik sahtekarlıkları konusunda en az 300’den fazla ihbar aldıklarını ve şu ana kadar 6 kişi ile ilgili yasal işlemin başlatıldığını ve hatta birkaç kişinin de ülkeden sınır dışı edildiklerini bildirdi.

İhbarların aslında bir kişiyi mahkemeye sevk etmeye yetmediğini söyleyen CBSA yetkilileri yasal prosedürün başlatılması için ellerinde yeterli kanıt olması gerektiğini ifade ettiler.

Kanada Göçmenlik Bakanı Jason Kenney bu tür şikayetlerin fazla takip edilememesinin sebepleri olarak Kanada’lı eşiyle evlenerek gelen kişinin evlilik birliğini istemediğini veya statü için evlendiğini ispat etmenin zorluğunu gösterdi.

“Bu tür davalarda hakkaniyetli bir mahkumiyeti sağlamak bizim için zordur,” diye konuştu Jason Kenney Go Public gazetesine verdiği demecinde.

Munz hakkında da “Bu kişi (koca) kesinlikle şikayetini vermeli ve CBSA’da soruşturmasını yapmalı. Fakat dürüst olmak gerekirse bu konuda bir mahkumiyet olacağı konusunda bu kişiyi fazla umutlandıramam” dedi.

Bakan Kenny Kanada göçmenliği evlilik başvurularında yeni değişikliklerin tasarlandığını bu yeni kurallar gereğince Telyuk gibi sponsor edilen eşlerin kendilerini sponsor eden eşleriyle Kanada’da en az 2 birlikte yaşamak zorunda kalacağını ifade etti. Bu süre zarfında da Kanada’ya sponsor olarak getirilen eşin göçmenlik statüsünün de geçici olacağını da sözlerine ekledi.

Bakan Kenney, “Gerçek bir evlilik yapmak istemedikleri ve sadece göçmenlik sistemini kullanmak için evlilik yaptıkları açıkça anlaşılan kişilere göçmenlik statüsü vermeyeceğiz ve göçmenlik sistemini kötüye kullanan bu insanları o zaman Kanada’dan sınır dışı etmek bizim için daha kolay olacak.” diye konuşarak değişiklikleri özetlemiş oldu.

Munz’un durumu artık Eyaletin insafına kalmış. Sonuçta bir mağdur olduğu ortada ve Eyalet Hükümeti isterse borcu silebilir. Fakat Kanada Federal Hükümet’in bu konuda bir adım atması ve bu evlilikte kocanın maddi sorumluluğunun olmadığı hakkında bir karar alması gerekiyor aksi takdirde B.C. Eyalet Hükümeti’nin Munz’un borcunu affetmesi zor gibi.

Oldukça dertli olan Munz “Benim için adalet yok. Kesinlikle yok. İnanabiliyor musunuz? Her şeyi denedim. Bir cevap dahi gelmedi. Göçmenlik Bakanlığından bile? Çok üzülüyorum” diyerek bu olaydan sonra ne kadar kötü hissettiğini özetledi.

Kanada Göçmenlik Bakanlığı evlilik başvurularını mercek altına alıyor. Bakanlık daha önce duyurusunu yaptığımız ve çokça eleştirilen Kanada’ya sponsor edilerek getirilen eş için düşünülen “geçici ikamet statüsü” ile hem evliliği hem de sponsor edilen eşi 2 yıl süreyle değerlendirmeye alacak.

Gerçek bir evlilik yapıyorsanız korkmayın fakat evliliğiniz Kanada’da statü için yapmışsanız vay halinize.

Murat Kandemir, (RCIC), 1 Kasım 2012