13 Kasım 2012 Salı

Kanada’da Oku Kanada’ya Göçmen Ol


Her yıl binlerce Türk öğrenci okumak için çeşitli ülkelere gidiyor. Avustralya, ABD, İngiltere ve Kanada gibi ülkelerin popüler olmasının yanı sıra öğrenciler yurtdışı eğitimlerinin sonunda kimi zaman okudukları ülkede çalışma olanaklarını da iyice araştırıyorlar. Hatta bazı öğrenciler okudukları ülkenin kültürüne adapte olduktan sonra o ülkede yaşama ve ülkenin vatandaşı olabilme fırsatını gözetiyorlar.

Legatum Institute tarafından 145 ülke arasında yapılan değerlendirmede Kanada dünyanın en refah düzeyi ve yaşanacak ülkeler sıralamasında 6. sırada yer aldı. Kurum ülkelerin ekonomileri, yönetim,  eğitim düzeyi, sağlık, güvenlik, kişisel özgürlük, sosyal yaşam ve girişimcilik ile istihdam sağlama gibi 8 kategoriden oluşan kriterler ışığında ülke değerlendirmesi yapıyor. 

Dünyanın her tarafından gelen uluslararası öğrencilerin okuduğu Kanada’da üniversite eğitim kalitesi e oldukça yüksek. Ayrıca üniversite maliyetleri ve ülkede yaşam masrafı da diğer ülkelere nazaran oldukça uygun.   

Kanada ülkede okuyan uluslararası öğrencilere muhteşem bir fırsat sunuyor. Diğer İngilizce konuşulan ülkelerin içinden sıyrılarak ülkesinde uluslararası öğrenci olarak okuyup mezun olanları özel olarak geliştirdiği Kanada Tecrübe Sınıfı Göçmenlik Programı, CEC (Canadian Experience Class) ile ülkede tutmayı amaçlıyor. CEC programı sayesinde en az 2 yıl yüksek okul ya da üniversite düzeyinde bir program veya yüksek lisans eğitimini tamamlamış öğrenciler Kanada’da en az bir yıl çalıştıktan sonra Kanada göçmenlik başvurusunu yapabiliyor ve daimi oturumlarını alabiliyorlar. 

2008’de hayata geçirilen program birkaç değişiklikle halen uygulamada olup Kanada’da eğitimlerini tamamlamış dünyanın her tarafından gelen birçok uluslararası öğrencinin Kanada vatandaşı olmasına sebep oldu. 2009’da 2.500 ve 2011’de 6.000’den fazla kişi Kanada’yı yeni ülkeleri olarak benimsedi. Program birkaç kez revizyona uğradı ve kriterler daha da hafifletilerek bugünkü haline geldi.

Ülkeye yeni gelenlerin ekonomik büyüme ve istihdam alanında yaptığı ilerlemenin farkında olan Kanada Hükümeti 31 Ekim 2012’de 2013 yılı için 265.000 yeni göçmene ev sahipliği yapmak amacında olduklarını açıkladı. Bu şu ana kadar yıllık bazda ülkeye alınacak en fazla rakamı oluşturuyor. Hazırlanan 2013 Yılı Göçmenlik Seviye Planlarına göre Kanada Hükümeti Kanada Tecrübe Sınıfından kabul edilecek yeni göçmen sayısının da 10.000 düzeyinde olacağını belirtti. 

Kanada üniversiteleri ve yüksekokulları dünyanın birçok yerinden gelen uluslararası öğrencilere CEC programı sayesinde eğitimleri bittikten sonra Kanada’da göçmenlik şansı sunuyor. 2008 yılından beri birçok uluslararası öğrenci mezunun Kanada’da göçmen olarak kalmasına fırsat veren CEC programı ülkenin en hızlı büyüyen ve popüler olan göçmenlik programı oldu.

Yurtdışında okumak isteyen Türk öğrenciler de son yıllarda iyice popülaritesi artmış olan Kanada yüksekokullarını ve üniversitelerini tercih etmekte. Kanada’da lisans ya da yüksek lisans öğrenimi görmüş olan öğrenciler CEC programı sayesinde isterlerse Kanada’ya yerleşebilecekler. 

CEC programını kısaca tanıyalım: 

Öğrenciler: Kanada Tecrübe Sınıfından başvurularını yapmak isteyen adayların Kanada’da en az 2 yıllık bir lise sonrası eğitimi (üniversite ya da yüksekokul düzeyinde) bitirmesi gerekiyor. Okulu bitiren adaya okuduğu süre kadar açık çalışma izni veriliyor. Aday çalışma iznini aldıktan sonra Kanada’da Ulusal Meslek Sınıflandırması, NOC’de (National Occupational Classification) 0, A veya B kodlu herhangi bir meslekte 1 yıl çalışması durumunda CEC programı altında daimi ikamet başvurusu yapabiliyor. NOC 0 (idari meslekler), A (profesyonel meslekler) ve B (teknik meslek sahipleri ya da zanaatkarlar) sınıflarından en az bir yıllık iş tecrübesinin başvuru yapmadan önce edinilmiş olması gerekmektedir. Başvuru esnasında adayın CIC tarafından kabul edilmiş bir kurumdan dil testi sonuçlarını da (IELTS, TEF gibi) sunması gerekmektedir.  

Geçici İşçiler: Kanada’da en az 2 yıl geçici işçi statüsünde çalışmış olan işçiler de CEC kapsamında daimi ikamet başvuruların yapabilirler. Edinmiş oldukları iş tecrübeleri yine NOC 0 (idari meslekler), A (profesyonel meslekler) ve B (teknik meslek sahipleri ya da zaanatkarlar) sınıflarından olması gerekmektedir Yeterli derecede İngilizce veya Fransızca dil bilgisine sahip olması gereken adaylar CEC programıyla daimi ikamet başvurularını yapabilirler. NOC 0,A ve B türü mesleklerin dışında iş tecrübesi olan ya da Kanada içinde mülteci statüsünde ya da yasadışı bir şekilde çalışmış olan adaylar CEC programına kabul edilmezler.

CEC programı Kanada’ya eğitime gitmek isteyen öğrencilerin sayısını da arttırdı. CEC’ye uygun olan eğitim programlarını (önlisans, lisans eğitimi, master ve doktora) başarı ile bitiren öğrencilere sunulan bu fırsattan birçok Türk öğrenci de faydalandı. Kanada’da eğitim almış adaylar iş aradıklarında daha şanslı oluyor. Gerekli bilgi ve becerilere Kanada’da aldıkları eğitimle ulaşan mezunlar edindikleri Kanada okul ve hayat tecrübesi ile kendi alanlarında iş bulmada fazla sıkıntı yaşamıyorlar.   

Kanada’da lise sonrası düzeyde bir eğitim aldıktan sonra Kanada’da çalışmaya ya da yaşamaya karar vermişseniz CEC programı tam size göre.

Murat Kandemir, RCIC, 13 Kasım 2012

1 yorum:

  1. merhabalar murat bey.Kanada da yuksek lısans yapmak ıstıyorum fakat ancak 3 yıllık bırıkımımle ılk yıl ucretını odeyebılecek durumum var.Kanada uzmanı olarak murat bey bu şekılde bı rıskı alıp hem çalışıp gecımımı saglayıp hemde okuyabılır mıyız kanada şartların da? bu arada blogunuz cok guzel olmuş:)

    YanıtlaSil