29 Kasım 2012 Perşembe

Federal Nitelikli Eleman Sınıfı (FSW) Kasım 2012 Güncelleme


Ocak 2013’ten itibaren Federal Nitelikli Eleman Sınfı (FSW) başvuruları tekrar başlayacak. Başvurmayı düşünen adayları revize edilmiş bir FSW programı bekliyor.

Binlerce dosyanın yığıldığı ve bekleme sürelerinin her geçen gün uzaması sebebiyle geçen Haziran 2012’de geçici olarak durdurulan ve revize edildikten sonra Ocak 2013’te açılacağı duyurulan FSW programı hakkında özet bilgi vermeyi uygun bulduk.

2013 Ocak ayından itibaren FSW programında yeni puanlama sistemi uygulamada olacak. Bu sistemde tüm başvuru sahipleri meslekleri ne olursa olsun artık minimum İngilizce veya Fransızca dil bilgisine sahip olduğunu kanıtlamak zorunda. Aday bunu İngilizce için IELTS ve Fransızca için TEF sınavına girerek ve resmi sınav sonuç belgesini de başvuru esnasında göndererek yapacak. 

İngilizce veya Fransızca dil testi sonucunun başvuru evrakları ile birlikte gönderilmesi zorunluluğu birçok adayı etkileyecek ve dünyanın birçok yerinde gerçekleştirilen IELTS ve TEF sınavlarına girmek için adaylar beklemek zorunda kalacak. Hatta bazı merkezlerde en erken IELTS veya TEF sınav tarihinin aylar bulacağı belirtiliyor. FSW kategorisinden başvurmak isteyen tüm adaylara en kısa zamanda IELTS veya TEF sınav tarihi için başvurmalarını öneririm. En azından İngilizce veya Fransızca seviyesi ve FSW programı dil kriterinden alınacak dil puanı öğrenmiş olunur. 

Yeni puan sisteminin Kanada’nın iş gücü piyasasının eksikliğini çektiği mesleki nitelikli kişileri ülkeye çekmek için revize edildiği iddia edilirken yeni puan sistemi hakkında oldukça fazla eleştiri de yapılıyor. Dil standartlarının yükseltilmiş olması bazı adayları korkutuyor bu da Çin gibi ülkelerden ziyade İngilizce konuşulan ülkelerdeki adayların daha fazla başvuru yapmasına sebep olacak gibi. 

FSW programında daha önce de olduğu gibi başvuru sayısı kotası olacak. Kanada Göçmenlik Bakanlığı (CIC) başvuru sayısında kota uygulamasının sebeplerinden birisinin FSW başvuru sürecinin kısa ve hızlı tutulmasının amaçlanması olduğunu açıkladı. Başvuru süreci zorlaştırıldığı gibi gerekli tüm evraklarla birlikte doldurulması gereken bütün formların başvuru esnasında doğru olarak gönderilmesi kritik önem taşıyor. 

Özetlemek gerekirse FSW programı değişiklikleri Ağustos 2012’de açıklandığı kadarıyla şu kriterleri içeriyor:
-Başvuracak olan adaylar yeni güncellenen puan kriterinden 100 üzerinden 67 puan almalı,
-Başvuracak aday son 10 yıl içinde en az 1 yıllık meslek tecrübesini ispatlayabilmeli,
-Başvuracak aday İngilizce/Fransızca dil becerisinin en az orta derecede(adequate-Intermediate) olduğunu göstermeli,
-Adayın Kanada dışında almış olduğu eğitimi üçüncü bir kurum tarafından değerlendirmeye tabi tutulmalı ve değerlendirme raporu başvuruda sunulmalı,
Şu ana kadar bilinen ve yukarıda bahsedilen kriterlerin dışında Devletin aşağıdaki konularda da açıklama yapması bekleniyor.

-Her ne kadar yeni eleme kriteri Ocak ayında başlayacağı bilinse de Devletin başvuruları tam olarak hangi tarihte kabul etmeye başlayacağı açıklanmadı,
-Kanada Göçmenlik ve Vatandaşlık Bakanlığı (CIC), FSW’ye başvuracak adayların Kanada dışında eğitimlerini değerlendirmeye tabi tutacak herhangi bir kurum/kuruluşu belirlemedi,
-Geçen dönemlerde başvuru limitleri ve meslek listeleri açıklanmaktaydı. Herhangi bir limit belirlenmese de Bakanlığın bir limit sistemi uygulayacağı ihtimali ağır basmakta. Uzakdoğu ve Asya ülkelerinden (Hindistan, Pakistan, HongKong, Çin vs.) bir çok kişinin kendini başvuruya hazırladığı biliniyor.
FSW programı başvuru kabul edene kadar yeni bir açıklama gelirse buradan duyuracağız.
Murat Kandemir, Member of ICCRC, 29 Kasım 2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder