16 Ağustos 2016 Salı

Kanada Hükümeti Yabancı Öğrencilere Göz Kırpıyor

Kanada göçmenlik bakanı, McCallum Kanada üniversitelerinde okuyan uluslararası öğrenciler için “vatandaşlık için mükemmel adaylar” benzetmesinde bulundu.
Kanada’da okuyan uluslararası öğrenciler tam da bu ülkenin aradığı geleceğin göçmenleri aslında.  Aynı görüşte olan federal hükümette son genel seçimlerden önce bu konuda uluslararası öğrencilerin yararına bir göçmenlik politikası güdüleceğinden bolca bahsetmişti.
Hükümeti kuran liberal parti Şubat ayında önceki muhafazakar parti hükümetinin 2015 yılında uygulamaya koyduğu tartışmalı C-24 yasasını yeniden düzenledi. Muhafazakarların düzenlediği haliyle yasa Kanada üniversitelerinde okuyan yabancı öğrencilerin göçmenliğe geçişini zorlaştırıyordu.
Federal liberal hükümet aynı zamanda C-24’ün vatandaş olmak için gerekli minimum ikamet süresini üç yıldan dört yıla çıkaran ve Kanada’da alınan eğitim süresinin yarısını vatandaşlık başvurusunda gerekli ikamet süresinde kullanma hakkını kaldıran kuralları geri alacağını duyurmuştu. Bu ve benzeri vaatler seçim kampanyalarında da dile getirilmişti.
Kanada’nın göçmenlik bakanı McCallum yeni C-6 yasa tasarısının tanıtımının yapıldığı bir basın konferansında “Uluslararası öğrenciler Kanada vatandaşı olmak için mükemmel adaylardır ve biz de dünyadaki diğer ülkeler gibi onları arıyoruz” Bakana göre vatandaşlık başvurusunda yüzde elli ikamet kredisini ellerinden almanın hiçbir mantığı yok.
Basın toplantısında konuşan McCallum aynı zamanda Mart ortalarında federal hükümetle eyaletlerin görevlileri arasında Kanada’nın yeni göçmenlik sistemi olan ekspres giriş sisteminin nasıl daha iyi hale getirileceği konusunda görüşmeler yapılacağına da işaret etmişti.
2015 yılından beri yürürlükte olan ekspres giriş sistemi Kanada’da eğitim almış  ve ülkede daha uzun süre yaşamak ve çalışmak isteyen uluslararası öğrenciler için daimi ikamet statüsüne geçişte ilk adımdır.
Ekspres giriş sistemi Kanada okullarından mezun olanları ayrı bir kategoride değil de diğer yabancı nitelikli elemanlarla aynı sistemde değerlendirdiği için oldukça eleştirilmişti.
McCallum’da ekspres giriş sisteminde yabancı öğrencilerin yeteri kadar değerlendirilmediğini düşünüyor. Sistemin federal ve eyaletlerce değerlendirilmesi Mayıs ayında başlatıldı.
Ülkedeki üniversite ve yüksek okullar yabancı öğrenciler için daimi oturum ve vatandaşlık kurallarının revize edilecek olmasından dolayı memnunlar.
Federal göçmenlik programının yanı sıra eyaletler de kendi göçmenlik programlarını ekspres giriş sistemine entegre ederek istedikleri kalifiyede göçmenlere daimi oturum vermeye başladılar.
Son yıllarda Kanada uluslararası eğitim için aranan ülkelerden birisi haline geldi. Çeşitli çevrelerce öğrenci izinleri işlem süresinin uzun olduğu yorumları yapılırken Kanada göçmenlik bakanlığı öğrenci vize işlem süresinde oldukça ilerleme kaydedildiğini iddia ediyor.
Kanada üniversitelerinden mezun olan öğrenciler şu an ekspres giriş sisteminde çeşitli zorluklarla karşılaşıyor. Halihazırda aldıkları Kanada eğitimi için ek puan almakla birlikte iş teklifleriyle birlikte işverence alınması zorunlu olan İşgücü Pazarı Etki Değerlendirmesi Belgesi (LMIA) edinmekte zorlanıyorlar. Bu belge yabancı işçinin gerçekten gerekli olup olmadığını teyit ediyor. LMIA her nekadar alınması zorunlu bir belge olmasa da alınması halinde ekspres giriş sisteminde adaya muazzam bir ek puan kazandırıyor.
Yine de bu haliyle bile 2015 yılında ekspres giriş sistemi vasıtasıyla göçmen olan adayların yüzde 22’si daha önce Kanada okuma izni sahiplerinden oluştu.
Kanada’da okuyan ya da daha önce okumuş olan uluslararası öğrenciler daha kolay bir şekilde Kanada göçmeni olabilecek. Göçmenlik kurallarındaki yapılacak revizyonların kışa doğru açıklanması bekleniyor.

Murat Kandemir, 16 Ağustos 2016

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder