31 Ağustos 2016 Çarşamba

Kanada Öğrenci İzni Kurallarında Değişiklik Yapıldı

Uzun dönemli olarak verilen okuma izinlerinin yüksek okullarda ve üniversitelerde şartlı kabul alan yabancı öğrencilerce suistimal edilmesi sonrası Kanada öğrenim izinleri (study permit) düzenleme kurallarını değiştirdi.
Kanada Göçmenlik, Mülteciler ve Vatandaşlık Bakanlığı (IRCC) geçen ay yaptığı bir duyuruyla yüksek okulda programa kayıt yaptıran fakat program öncesi dil hazırlık okuyacak öğrencilerin ayrı ayrı okuma izinleri alması gerektiğini belirtti.
Şimdiye kadar dil yeterliği olmayan öğrenciler Kanada yüksek okul ve üniversitelerce şartlı olarak kabul ediliyorlar ve göçmenlik bakanlığından hazırlık dönemi, sonrası ve artı 90 günlük süre için okuma izni alıyorlardı.
IRCC, okullardan şartlı kabul alan öğrencilere ilk bölüm için okuma izni verecek. Hazırlık kısmını bitirip yüksekokul ya da üniversitede hedeflediği bölüme başlayan öğrenciye ikinci bir öğrenim izni daha verilecek.
Bakanlık bu adımı öğrencilerin sistemi suistimal ederek okuma yerine iş arayanlara karşı bir önlem olarak görüyor çünkü eski sistemde öğrenci hazırlık dönemini bitirmese bile öğrenim izni uzun süreli verildiği için rahat çalışabiliyordu.
Öğrencilerin bu değişiklikten herhangi bir zarar görmeyeceğini açıklayan IRCC hazırlık dönemini bitirip okumak istediği bölümlere kayıt yaptıranların çok rahat öğrenim izni alabileceklerini belirtiyor.
Eğitim kurumları kararı olumsuz karşıladı. En büyük çekinceleri izinlerin düzenlenmesinde yaşanacak gecikmeler, ikinci öğrenim izninin zamanında verilmeyerek öğrencinin mağdur edilmesi olasılığı ve iki kere okuma izni almanın öğrenciye yaratacağı ek maliyet.
Göçmenlik bakanlığının yılda 25.000-45.000 öğrenim izni verdiği düşünülürse bu çekince haklı sayılabilir. Bunun dışında ikinci öğrenim izni almanın ek maliyet yaratacağı da düşünülüyor.
Ayrıca Kanada üniversitelerinde şartlı kabul alarak okuyan öğrenci sayısının yıllık 10.600 civarında olduğu belirtiliyor.  
Yüksekokul veya üniversitelerden şartlı kabul alarak Kanada’ya gidenlere tekrar hatırlatalım. İlk alacağınız öğrenim izni sadece hazırlık sürecini kapsayacak. Dil yeterliği edinmeniz ve okulca kabul edilmeniz sonrasında arzu ettiğiniz programda okuyabilmeniz için ikinci bir öğrenim izni almak zorundasınız.

Murat Kandemir, 31 Ağustos 2016

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder