29 Aralık 2016 Perşembe

Kanada Özel Olarak Sponsor Edilecek Mülteci Sayılarına Kısıtlama Getirdi

Kanada hükümeti yaptığı açıklamada 2017 yılında Kanada’ya özel olarak sponsor edilecek mülteci başvuru sayısının en çok bin olacağını duyurdu. (Photo Justin Tang -The Canadian Press)

Devlet destekli mülteci sponsorluğun dışında ülkeye özel olarak sponsor edilen mülteciler de getirilebiliyor. Bu özel sponsor programı sponsorluk anlaşması sahipleri (SAH) olan büyük gruplar ve vatandaşlar ile çeşitli sivil kuruluşların bir araya geldiği “beşli grup” olarak anılan küçük gruplar yardımıyla yapılıyor.

Özel sponsorlukta Kanada’ya getirilecek mülteci için gerekli maddi kaynak ayrılıyor ve yabancı mülteci Kanada’ya göçmen olarak getiriliyor. Kanada’ya getirilen mültecinin ihtiyaçları özel sponsorlar tarafından karşılanıyor.

Kanada hükümetinin 2017 yılı için mülteci sayısı kararı SAH anlaşması olan büyük gruplar dışında mülteci getirmek isteyen tüm grupları etkileyecek.

Hükümet kabul edilecek mülteci sayısına konan kotanın şu ana kadar başvuruları yapılmış ve işlemleri devam eden mülteci dosyalarının yığılmasına bağlıyor. Hükümet işlemleri biten ve 2017 yılında ülkeye gelecek mülteci sayısının 2015 yılı rakamlarının iki katı olduğunu belirtiyor.

Kanada göçmenlik bakanlığı (IRCC) sözcüsü Sonia Lesage CBC News’e 2013 yılı öncesinde sınırsız sayıda özel sponsorluk başvurusu aldıkları ve şu an çok fazla başvuru dosyasının yığıldığını belirterek 2017 yılı itibariyle yıllık kota konması sebebinin yığılan dosyaların bitirilmesi olduğunu ifade etti.

Açıklanan karar bu hafta yürürlüğe girdi ve beşli grup ya da sivil kuruluşlarca Kanada’ya getirilecek Suriyeli ve Iraklı mülteci başvuru sayısı 2017 yılında sadece 1.000 başvuru ile sınırlandırılacak.

Kanada 2015 yılı Kasım ayından bu yana 38 bin Suriyeli mülteciyi ülkeye kabul etti. Bu mültecilerin 21 binden fazlası devlet destekli mültecilerden oluşurken 13 bin mülteci ülkeye özel sponsorlar aracılığı ile getirildi.

Özel sponsor grupları ve sivil kuruluşlar karara tepkili. Mülteci yerleşim hizmetleri veren kuruluşlar özel sponsorluk başvurularına kota konmasını hayal kırıklığı olarak karşılıyor.  Kuruluşlar özel mülteci sponsorluğuna talep olduğunu belirtiyor ve 1000 başvuru kotasıyla bu talebe yetişemeyeceklerini söylüyorlar.

Bu kota sadece beşli grup ve sivil kuruluşların yapacakları mülteci başvuruları için geçerli. SAH sahibi büyük organizasyonlar herhangi bir ülkeden toplamda 7.500 mülteci başvurusu yapabilecekler.

IRCC medya sözcüsü başvuru sayısına konan kotaya rağmen Kanada’nın kabul edeceği mülteci sayısının 2015 yılına göre iki katı olduğunun altını çizdi.

Bakanlık 24 Aralık’ta CBC News’e gönderdiği mektupta 2014’de Kanada’ya kabul edilen mülteci sayısının 4.500 olduğunu bu sayının 2017’de ise 16.000’e ulaşacağını kaydetti.


Murat Kandemir, 29 Aralık 2016   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder