22 Aralık 2016 Perşembe

Kanada'da Üniversite Mezunu Olmaksızın Çok Para Kazanılabilecek Meslekler

Günümüzde üniversite mezunu olmak iş dünyasında belirli bir yere gelebilmek için artık bir gereklilik olmuş durumda. Üniversite mezunları özellikle kendi alanlarında daha iyi yükselebiliyorlar.

Workopolis kariyer sitesi üniversite mezunu olmayıp iyi para kazanabilinecek meslekler hakkında bir yazı yayınladı. Benim de dikkatimi çeken yazıda Kanada’da üniversite mezunu olmayıp çok para kazanabilecek meslekler hakkında bilgi paylaşıldı.

Üniversite eğitimi gerektirmeyen ve yıllık 60 bin ve üzeri Kanada doları gelir kazanabilmenin mümkün olduğu bazı meslekler şöyle sıralandı.

Toplu taşıma şoförleri (transit drivers). Gelir aralığı 31.379 – 66.717 dolar arası.

Transit şoförü olma şartları değişkenlik gösteriyor. Örneğin Toronto’da transit şoförü olma kriterleri Toronto transit komisyonu (TTC) tarafından belirleniyor. TTC için çalışmaya başladıktan 24 ay sonra şoförlere ödenen saat ücreti 31,40 dolara çıkıyor. TTC şoförü olarak çalışabilmek için G ehliyeti (herhangi bir ceza olmayacak) sahibi ve en az lise mezunu olmak yetiyor. Şoför olmak isteyen adaylar ayrıca C lisansı da almak zorunda.

Hava trafik kontrolörü (air traffic controller). Gelir aralığı 39.266 – 167.096 dolar arası.

Çok stresli bir iş olduğu düşünülse de bu meslekte iyi para kazanılabiliyor. Lise diploması, temel radyo telefon operator lisansı, NAV Kanada eğitim programı ve hava kontrolörü lisansı almak bu işte çalışmak için yeterli.

Nükleer reaktör operatörü (nuclear reactor operator). Gelir aralığı 50.785 – 224.488 dolar arası.

Bu işte çalışabilmek için lise dıplomasının yanında üç ila beş sene süren güç sistemleri operatorü çıraklık eğitimini bitirmek veya meslekte üç veya daha fazla iş tecrübesi olmak ve elektrik ve elektronik teknolojisinde endüstriyel eğitim ya da kurs görmek yeterli.  Enerji santrali operatörleri (power station operators) enerji mühendisliği ya da santrallerde çıraklık programını bitirmeli ya da meslekte iş tecrübesi sahibi olmalı ve lise ya da yüksek okul seviyesinde bu alanlarda meslek eğitimi almalıdırlar. Enerji santrali operatörleri eyaletin ya da bölgenin ilgili  santral mühendisliği alanında lisans sahibi olmalıdırlar. Nükleer santrallerde kontrol odası operatörleri (control room operators) Kanada nükleer güvenlik komisyonu (CNSC) lisansı almalıdır.

Web geliştirici (web developer). Gelir aralığı 33.757 – 71.439 dolar arası.

Tasarımcı ve geliştiricilerin çoğu bu mesleği kendi kendine öğrenenlerden oluşuyor. Bu meslekte alaylı olanlar yoğunlukta. Şirketler lisans derecesi isteseler de asıl aranan şey işte iyi olabilmek. Bazı web geliştiricilere göre programlar ve sektör o kadar çok değişiyor ki bir koleje giderek eğitim almak zaman kaybı.

Baş aşçı (executive chef). Gelir aralığı 40,176 – 86.004 dolar arası.

Bazı mutfaklara girebilmek için lise mezuniyeti ve meslek eğitimi istenebiliyor. Tecrübe sahibi baş aşçıların ayrıca idarecilik ve stres eğtimi almaları tavsiye ediliyor.

Emlakçılar (realtor). Gelir aralığı 29.233 – 112.552 dolar arası.

Ekonomik Araştırma Enstitüsü’ne göre emlakçılar yılda ortalama Toronto’da 55.000 dolar ve Vancouver’de 52.000 dolar kazanııyorlar. Bu paranın düşük göründüğünü düşünenlere bu işin part time yapıldığını anımsatalım. Ayrıca ticari emlakçılar bir ofis satmaları karşılığında altı haneli rakamları kazanabiliyorlar. Emlakçılık için lise diplomanız olması, emlakçılık eğitimi ve eyalet ruhsatı almanız yeterlidir.

Sıhhi su tesisatçıları (plumber). Gelir aralığı 34.504 – 83.412 dolar arası.

Meslek için lise diploması ve 4-5 yıllık çıraklık eğitimi şart. Ayrıca meslekte iş tecrübesi süresi lise ve yüksek okul ya da meslek kurs eğitimleriyle birleştirilebilir. Meslek eğitim sertifikası (trade certificate) Nova Scotia, Prince Edward Island, New Brunswick, Kebek, Ontario, Saskatchewan, Alberta ve British Columbia eyaletlerinde zorunluyken Newfoundland and Labrador, Manitoba, Nunavut, the Northwest Territories ve Yukon bölgesinde ise isteğe bağlıdır.

İtfayeci Şefi (fire chief). Gelir aralığı 48.903 – 147.949 dolar arası.

Bu pozisyonda çalışabilmek için lise diploması ve eyaletlerde ya da belediyelerde verilen itfayeci eğitimini alarak itfayeci olarak çalışmak yeterlidir. En az 10 yıllık itfayeci olan kişiler itfayeci şefi olmaya adaydırlar.

Mahkeme zabıt katibi (court reporter). Gelir aralığı 30.709 – 101.559 dolar arası.

Bu mesleği ifa edebilmek için ortalama iki sene süren mahkeme zabıt katipliği programı mezunu olunmalıdır. Mahkeme tutanaklarını kayda geçiren zabıt katipleri steno makinesi vasıtasıyla dakikada en az 225 kelimeyi yüzde yüz doğruluk oranı ile kayda geçirebilmelidirler. Kanada’da Ulusal Zabıt Katipleri Derneği’ne (NCRA) bağlı iki mahkeme zabıt katibi programı var. Birincisi Toronto’daki CCVS ve Alberta’daki Kuzey Alberta Teknoloji Enstitüsü (NAIT).

Barmen (Bartender). Gelir aralığı 19.359 – 41.817 dolar arası.

Barmenlerin kazançlarını tam olarak deklere etmedikleri için gelirlerini bilmek çok zor olsa da altı haneli rakam kazandıklarına inanılııyor. Bazı eyaletlerde barmenlerden Smart Serve sertifikası isteniyor. Bunun dışında genelde geçici bir meslek olarak görülen barmenlerden mesleği yapma isteği hariç  başka herhangi bir şey istenmiyor.


Murat Kandemir, 22 Aralık 2016 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder