30 Temmuz 2017 Pazar

Amerikalı Ailenin Kanada Göçmenlik Başvurusu Kızlarının Sağlık Durumu Yüzünden Reddedildi

2013’ten beri Kanada’da yaşayan Amerikalı ailenin Kanada göçmenlik başvurusu 600 bin Kanada dolarından fazla yatırım yapmasına rağmen altı yaşlarındaki kızlarının sağlık durumu gerekçe gösterilerek reddedildi. (Resim: CBC News Manitoba)

Erin Brohman imzalı 26 Temmuz tarihli CBC haberine göre altı kişilik Amerikalı aile Kanada’da işlerini bile kurmuşlardı fakat yaptıkları daimi oturum müsaadesi (PR) başvurusu en küçük çocuklarının sağlık problemlerinin tedavileri için gerekecek masraflar yüzünden kabul edilmedi.

Warkentin ailesi ABD Kolorado’dan 2013 yılında geldiği Winnipeg’in 275 kilometre kuzeybatısındaki Waterhan’da donanım işletmesi kurdu. Av ve balıkçılık ticareti yapmak üzere aldıkları çalışma izinleri bu Kasım’da bitiyor.

Jon ve Karissa Warkentin çifti Kanada’ya geldiklerinde iki yaşlarında olan kızları Karalynn’in özel ihtiyaçları olan bir çocuk olduğunu bilmiyorlardı. Çocuklarına 2014 yılında epilepsi ve gelişimsel gecikme teşhisi kondu.

Kanada Göçmenlik, Mülteciler ve Vatandaşlık Bakanlığı (IRCC) Nisan ayında aileye gönderdikleri ret mektubunda kızları Karalynn’in sağlık durumunun Kanada’nın sağlık ve sosyal hizmetlerinde “aşırı kullanım talebi” yaratacağı belirtildi.

Kanada’da evrensel sağlık hizmeti sunuluyor ve bu hizmet için vatandaşlardan herhangi bir ücret alınmıyor. Kamunun dışında ABD’de veya Türkiye’de olduğu gibi özel sağlık hizmetleri sunulmuyor. Kanadalıların çoğu sağlık bakımının maliyeti devletçe karşılanıyor.

Kanada göçmenlik başvurularında sağlık durumları yüzünden Kanada sağlık ya da sosyal hizmetlerini daha fazla kullanacağı düşünülen kişilerin başvurusu kabul edilmiyor.

Karalynn’in göçmenlik başvurusu sağlık durumu global gelişimsel gecikme ve dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (ADHD) teşhisi yüzünden Kanada’ya kabul edilemez olarak görüldü ve göçmenlik başvurusu reddedildi.

Ailenin gazeteye verdiği demeçte kızlarının herhangi bir bakım evinde olmadığı, konuşma terapisine gitmediği hatta herhangi bir fiziksel terapiye ihtiyacı olmadığı sonuç olarak kronik tıbbi durumlar yüzünden hastanede olmadığı savunması yaptı.

Karalynn trambolin de zıplıyor, Lego oynuyor ve film izliyor. Ayrıca son iki yıldır herhangi bir nöbet de geçirmeyen çocuk herhangi bir ilaçta almıyor. IRCC’ye sunulan psikoloji raporuna göre çocuğun sadece ADHD olacağına dair öngörüde bulunuluyor.

Anneye göre ADHD tanımı çok geniş ve teşhisi tam olarak anlaşılamayan bir durum.

Aileye göre bu politikanın zamanı çoktan geçmiş ve adaletsizce uygulanıyor. Sadece kendileri için değil benzer durumdaki diğer tüm aileler için.
Federal yetkililere göre Kanadalıların ortalama yıllık sağlık hizmetleri maliyeti 6.655 Kanada doları olarak belirtiliyor. Bu seviye yeni bir göçmenin sağlık hizmetlerinde “aşırı talep” yaratıp yaratmayacağını belirlemek için kullanılıyor.

Kanada sağlık ve sosyal hizmetlerde “aşırı talep” maddesi ciddi tıbbi durumları olan kişilerin Kanada’ya gelmesini engellemek için kullanılıyor.

ADHD durumu teşhisi konan küçük kızın her sene Kanada tıbbi ve sosyal hizmetlerde yaratacağı talebin 6.655 dolardan fazla olacağı düşünüldü ve bu yüzden ailenin tüm göçmenlik başvurusu reddedildi.

Sahip oldukları çalışma izni kapsamında alenin tüm üyelerine Manitoba eyalet sağlık kartı ve sosyal sigorta numarası verildi. Kanada sağlık hizmetlerinden yararlandıkları için özel sağlık sigortası almak zorunda kalmadılar.

Tüm çocukları Kanada okullarına giden ve eyalete iyice yerleşen Amerikalı aile için ayrılmak çok zor olacak.

Warkentin ailesinin dosyasıyla ilgilenen federal ofis aileye nihai karar vermeden önce Karalynn’in Kanada’nın sağlık sistemine nasıl yük olmayacağını açıklamasını istedi ve bununla ilgili olarak daha fazla belge talep etti.

Aile düzenledikleri noter onaylı bir mektupla kızlarının tüm sağlık bakım masraflarını yükleneceklerini belirtti.

Geçen Çarşamba IRCC, CBC habere gönderdiği e-postada konuyla ilgili ek bilgi göndermemekle birlikte daimi oturum başvurusunun reddedilmesi kararında olduklarını belirtti.

Gönderilen e-postada IRCC’nin görevinin Kanada toplumuna yeni katılanlar arasında dengeyi sağlamak ve aynı zmanda kamu tarafından finanse edilen sağlık ve sosyal hizmetleri korumak olduğu belirtildi.

Eyalet aday programı (PNP) başvurusu kapsamında PR başvurularını yapan aile toplamda 600 bin Kanada doları yatırım ve 20 bin dolar da vergi ve program başvuru ücreti ödediler.

IRCC, ailenin göçmenlik başvurusunu kızlarının durumu yüzünden redetti. Warkentin ailesi bir avukat tutarak göçmenlik bakanlığının ret kararını federal mahkemede temyiz etmeye karar verdi.

Eğer Kanada vatandaşıysanız ya da daimi oturum sahibiyseniz sadece sağlık yönünden bile statünüzün kıymetini bilin.

Eğer Kanada’ya göç etmeyi düşünüyorsanız sadece sağlık hizmetlerinin devletçe karşılanması bile sizi Kanada’ya göç etmeye yetmeli.

Yoksa Amerikan vatandaşı olmak bile muafiyet sağlamıyor.


Murat Kandemir, 30 Temmuz 2017     

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder