27 Temmuz 2017 Perşembe

Kanada Eyaletleri Göçmenlik Aday Programlarında Son Durum

Kanada’nın tüm eyaletleri kendi eyalet aday programları (PNP) aracılığıyla yabancı işçileri, mezunları, girişimciler ve onların ailelerini Kanada’ya göçmen olarak kabul ediyorlar. Bu yılın ilk dönemlerinde özellikle Ontario, Nova Scotia, British Columbia, Manitoba ve Alberta oldukça aktif olarak göze çarptı.

PNP programları sayesinde Kanada eyaletleri kendi bölgelerine yerleşmesini istedikleri yabancı kişileri göçmen adayı gösteriyorlar. Bazı PNP programları federal ekspres giriş göçmenlik sistemiyle uyumlu. Eyalet aday programlarının ayrıca bağımsız göçmenlik programları da var. Bu programlar vasıtasıyla aday gösterilen kişilere 600 puan değerinde adaylık sertifikası düzenleniyor.

Kanada’nın 2017 göçmenlik seviyeleri planlarına göre hükümet ülkeye sadece bu sene 54 bin yeni göçmen getirmeyi hedefliyor.

Eyaletleri ve yürüttükleri programlardan kısaca bahsedelim.

Ontario hükümeti göçmenlik departmanı son aylarda oldukça faal. Eyaletin göçmenlik aday programı (OINP) sayesinde birçok aday eyalete yerleşmeleri için davetiye aldı.

OINP sisteminde ekspres giriş sistemine uyarlanmış insan sermayesi öncelikleri alt kategorisi açıldı. Bu alt sistemde OINP yetkilileri ekspres giriş havuzunda kayıtlı ve bilgi teknolojisi mesleğinde tecrübe sahibi adayları seçme yetkisine sahip. Eyalet böylelikle federal göçmenlik havuzunda olan IT uzmanlarına ya da istedikleri herhangi bir meslek sahiplerine ilgi beyanı (NOI) gönderebiliyor.

Aşağıdaki mesleklerden tecrübesi olan kişiler 400 CRS puanın altında puanları olsalar dahi eyaletçe seçilebilirler. Gerçekte Ontario sadece 400 ve üzeri olan göçmen adaylarını seçiyor. Mesleklerin NOC kodları ve adları şöyle:

NOC 0131 Telecommunication Carriers Managers, NOC 0213 Computer and Information Systems Managers, NOC 2133 Electrical and Electronics Engineers, NOC 2147 Computer Engineers, NOC 2171 Information Systems Analysts and Consultants, NOC 2172 Database Analysts and Data Administrators, NOC 2173 Software Engineers and Designers, NOC 2174 Computer Programmers and Interactive Media Developers, NOC 2175 Web Designers and Developers, NOC 2241 Electrical and Electronics Engineering Technologists and Technicians, NOC 2281 Computer Network Technicians, NOC 2282 User Support Technicians, NOC 2283 Systems Testing Technicians, NOC 5224 Boradcast Tecnicians, NOC 5241 Graphic Designers and Illustrators.

Bu mesleklerin ötesinde insan sermayesi öncelikleri programı kapsamında Ontario eyaleti IT iş tecrübesi olmayan meslek sahibi göçmen adaylarında da ilgi beyani göndermeye devam ediyor.

5 Temmuz’da Nova Scotia eyaleti talep edilen meslekler ekspres giriş programını tekrar açtı. Bu programda 16 hedef meslek belirlendi ve bu meslekler daha çok finans, sağlık, mühendislik, bilgi teknolojisi, akademik, sosyal işler ve hukuk alanlarında meslekler.

Noca Scotia eyaleti PNP programı (NSNP) kapsamında öncelikli olarak görülen meslekler ve onların NOC kodları aşağıdaki gibidir.

NOC 1111 Financial Auditors and Accountants, NOC 1114 Other financial officers, NOC 1123 Professional occupations in advertising, marketing and public relations, NOC 1241 Administrative assistant, NOC 1311 Accounting and related clerks, NOC 2131 Civil engineers, NOC 2171 Information systems analysts and consultants, NOC 2174 Computer programmers and interactive media development, NOC 2281 Computer network technicians, NOC 2282 User support technicians, NOC 3012 Registered nurses and registered psychiatric nurses, NOC 3233 Licensed practical nurses, NOC 4021 College and other vocational instructors, NOC 4211 Paralegal and related occupations, NOC 4212 Social and community service workers ve NOC 6235 Financial sales representatives.

Son aylarda British Columbai eyaletinin de IT ve teknoloji çalışanları aradığına şahit oluyoruz. British Columbia eyalet aday programında (BC PNP) Mayıs ve Temmuz ayları arasında altı çekiliş yapıldı. Başka meslek sahipleri de programa başvurabiliyor.

Manitoba eyalet aday programı (MPNP) hem kalifiye işçileri hem de işadamlarını eyalete çağırıyor. 11 Temmuz’da 494 işçiye tavsiye mektubu (LAA) düzenendi. Bu mektubu alan kişiler MPNP programına kayıt yaptırdıktan sonra eyalet aday sertifikası alabiliyorlar.

MPNP’nin kalifiye işçiler için iki alt kategorisi var. Birincisi yabancı işçiler diğeri de Manitoba’daki işçilere yönelik. Bu göçmenlik seçenekleri giriş şartlarının farklı olmasından ötürü federal ekspres giriş sistemine uygun olmayan adaylar için cazip olabilir. Örneğin MPNP’de bazı meslek sahibi adaylardan istenen minimum İngilizce/Fransızca dil seviyesi federal ekspres sistemindekine göre daha düşük.

Manitoba Mayıs ve Haziran ayları arasında 90 kişiye işadamı kategorisinde tavsiye mektubu düzenledi.

Alberta eyaleti kendi göçmenlik aday programı (AINP) kapsamında 2017 yılında şu ana kadar 3150 eyalet aday sertifikası düzenledi. Eyaletin 5550’ye kadar kotası var. Eyaletten aday sertifikası alan adaylar federal hükümete daimi oturum başvurusu yapabiliyorlar.

AINP’in üç alt kolu var. Birincisi stratejik işe alımlar kategorisi. Bu kategoriden zanaatkarlar, mühendisler ve lisans üstü eğitim sahibi işçiler yararlanabiliyor. İkinci işveren temelli kategorisi. Bu kategoriden ise nitelikli işçiler, uluslararası mezunlar ve yarı kalifiye işçiler yararlanıyor. Üçüncü kategori ise çiftçi kategorisi. Bu klasman daha çok Alberta’da çiftlik alıp işletecekler için.

Federal göçmenlik sistemi dışında eyaletlerde göçmen arayışında. Gözleriniz dört açın.


Murat Kandemir, 27 Temmuz 2017   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder