23 Ekim 2017 Pazartesi

Kanada Vatandaşlığının Yeni Kuralları Yürürlükte

Kanada vatandaşlığın yeni kuralları 11 Ekim’den geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi. (Foto Colin Perkel/Canadian Press).

Geçen haftalarda Ontario Brampton şehrinde bir etkinlikte konuşan Kanada göçmenlik bakanı Ahmed Hussen vatandaşlık sürecindeki esnekliğin göçmenlerin büyük Kanada ailesine katılmalarını kolaylaştıracağını söyledi.

Bakan Ahmed Hussen’in Çarşamba günü kamuoyuyla paylaştığı ve Kanadalı olmayı daha esnek hale getirilen yeni vatandaşlık kuralları 11 Ekim’den itibaren geçerli.

Önceki muhafazakar hükümet Kanada vatandaşlığı edinilmesini zorlaştıracak ve kamuoyunda tartışma yaratan bir çok değişikliğe imza atmıştı. Liberal parti seçim kampanyası döneminde tartışma yaratan vatandaşlık kurallarını eskisine çevireceklerini belirtmişlerdi.

Tüm bu değişiklikler geçen Haziran ayında parlamentoda kabul edilen ve Vatandaşlık Yasası’nı revize eden C6 yasa tasarısının bir parçası.  

Yürürlüğe giren ve 11 Ekim’de bakanlığın resmi internet sitesinde yayınlanan son kurallar şunlardır:

Kanada vatandaşı olmak için gerekli ikamet süresi son beş yılda üç yıla (1095 gün) düşürüldü. Önceki kural son altı yılda dört yıldı.

Kanada göçmeni (PR) olmadan önce Kanada’da mülteci ya da yabancı işçi ve öğrenci gibi geçici oturum ile bulunulan sürelerin bir kısmı vatandaşlık başvurusunda dikkate alınacak. Son beş yıl içerisinde olan bu sürelerin yarısı (en fazla 365 günü aşmayacak şekilde) gerekli ikamet süresinden sayılabilecek.

Kanada vatandaşlığı dil ve sınav şartı zorunluluğu 18-54 yaş arasıyla sınırlı olacak. Bu yaş aralığın dışındakiler dil ve sınav şartından muaf sayılacaklar. Önceki kural 14-64 yaş arasıydı.

CBC haber vatandaşlık ücretinin arttırılmasıyla vatandaşlık başvuru sayısının düştüğünü rapor ediyor. 4 Ekim 2017 tarihli CBC habere göre 2016 yılının ilk dokuz ayında 56.446 vatandaşlık başvurusu yapılırken bir önceki yılın aynı döneminde toplamda 111.993 vatandaşlık başvurusu yapılmıştı.

2014-2015 yılında vatandaşlık başvuru ücreti 100 dolardan 530 dolara yükseltilmişti.


Murat Kandemir, 23 Ekim 2017  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder