24 Ekim 2017 Salı

Kanada Yüksekokullardaki Grev Yabancı Öğrencileri Etkiliyor

Her ne kadar Kanada göçmenlik bakanlığı öğrencilerin hiçbir şekilde sıkıntı yaşamayacaklarını belirtse de grevin devam etmesiyle Kanada’da okuyan öğrenciler hem maddi hem de eğitim ve göçmenli statüleri açısından kaygılanmaya başladılar. (Foto Bernard Weil / Toronto Star)

Kanada’da okuyan onbinlerce uluslararası öğrenci Ontario yüksekokullarında başlatılan grevden etkilendi. Göçmenlik yetkilileri kendi kontrolleri dışındaki gecikmelerden dolayı öğrencilerin cezalandırılmayacağını belirtiyor.

Bazı uluslararası öğrenciler ise geçen Pazartesi başlayan eğitimdeki duraklamanın kendilerine maddi zarar vermesinden ve eğitim ve göçmenlik statülerinin etkileneceğinden dolayı tedirgin.

Yabancı öğrenciler şu an çok stresli ve grevin bitmesini bekliyorlar.

Grevdeki her haftanın yabancı öğrencilere maliyeti ortalam 800 Kanada doları. Bu miktara sömestr uzamasından dolayı ödenecek ekstra kira dahil değil.

Yabancı öğrencilerin okurken resmi olarak çalışabilecekleri süre haftalık sadece 20 saatle sınırlı. Grev süresi belirsizliği öğrencilerin çalışma saatlerini ayarlamalarını da engelliyor.

Kaybedilen zamanlara denk gelecek okul ücretlerinin öğrencilere iade edilmesi tartışması da yaşanıyor.

Bazı kolejler grev için empati kuruyorlar ve grevin Ontario eyaletinde kayıtlı 40 bin uluslararası öğrenciyi kötü etkilemeden bir an önce bitmesini bekliyorlar.

22 Ekim 2017 Paola Loriggio imzalı The Star haberde Humber, George Brown ve Confederation kolejlerinin yabancı öğrencilere vize veya okuma izni destek hizmetlerini vermeye devam ettikleri bilgisi paylaşıldı.

Şu ana kadar yabancı öğrencilere herhangi bir para iadesi yapılmazken geçmişte benzer grev durumlarında para iadesi kararını okullar değil eyalet almıştı. Kolejler şimdi bekleyip görme durumundalar.

Ontario eğitim ve beceri gelişim bakanlığı sözcüsü Tanya Blazina gazeteye gönderdiği e-postada para iadeleri konusunda sessiz kalırken her iki tarafın masaya gelerek anlaşacağından dolayı iyimser görünüyor.

Sözcü, hem ulusal hem de uluslararası öğrencilerin grevden dolayı tedirgin olduklarını bildiğini ve belirsizliğin öğrenciler açısından zor olduğunu söyledi. Ancak geçmişteki grevlerde öğrencilerin sömestr kaybı yaşamadıklarını da belirtti.

Bu arada grevi yakından takip eden Kanada göçmenlik, mülteciler ve vatandaşlık bakanlığı uluslararası öğrencilerin vize ve izin korkularını bertaraf edecek çalışma içinde.

Bakanlığın sözcüsü Beatrice Fenelon gazeteye verdiği demecinde okuma izinleri şartlarından birisinin de öğrencinin kayıtlı olduğu programı tamamlamak için ilerleme göstermesi olduğunu belirtti.

Fakat Ontario’daki bazı okullarda grevle sonuçlanacak bir iş anlaşmazlığı yaşanması durumunda öğrencilerin bu durumdan etkilenmeyeceğini de belirten sözcü okuma izni uzatımı yapmak isteyen öğrencilerin okuldan alacakları ve grevden etkilendiği belirtilen bir yazıyı başvurularına eklemeleri gerektiğini ifade etti.

Ayrıca öğrencilerin mezuniyet sonrası çalışma izni (PGWP) alabilmek için okula devam etmek zorunda olmaları yanında grevden dolayı eğitime ara verilmesi çalışma izni başvurularını etkilemeyecek.

Öğrencilere verilen okuma izinleri eğitim süresi sonrasında 90 günlük ek süreyi kapsayacak şekilde düzenleniyor.

Grev hak aramak için yapılıyor. Eğer Kanada’da okuyan bir öğrenciysen grevi yakından takip et ve bu süre boyunca ders çalış.

Murat Kandemir, 24 Ekim 2017  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder