25 Kasım 2017 Cumartesi

Göçmenlik Bakanı Engelli ve Hasta Göçmenlerin Kanada’ya Kabul Edilmesini Engelleyen Kanunu Değiştirmeyi İstiyor

Parlamentodaki göçmenlik komitesi sağlık ve sosyal hizmetlerinde ‘aşırı talep’ yaratacağını düşündüğü kişilerin göçmenlik başvurularını reddeden ‘medikal kabul edilmezlik’ göçmenlik kuralını gözden geçiriyorlar.

The Star gazetesinin internet sitesindeki 22 Kasım tarihli haberine göre Kanada göçmenlik bakanı engelli ve hastalık sahibi göçmenlerin kabul edilmemesini sağlayan bu kuralı değiştirmeye azimli olduğunu söylüyor.

‘Medikal kabul edilmezlik’ kuralı Kanada göçmenlik başvurusu yapan ve tıbbi durumları sebebiyle Kanada’da sağlık ve sosyal hizmetlerde aşırı talep yaratacağını düşünülen kişilerin başvurularının ret edilmesine yol açııyor. Bu kuralı insafsız bulan bazı gruplar kuralın Kanada Haklar ve Özgrürlükler Yasası ve Birleşmiş Milletler Engellilerin Hakları Anlaşması’na aykırı olduğunu belirtiyorlar.

İlgili yasa maddesi parlamentodaki göçmenlik komitesinin halka açık oturumunda görüşülüyor.

Engelliliğin Kanada’ya yerleşmek ve bir hayat kurmanın önünde büyük bir engel olduğunu düşünen Engelli Kanadalılar Konseyi başkan yardımcısı John Rae bu kuralın artık eskidiğini ve ayrımcı bir düzenleme olduğunu belirterek göçmenlik yasasından kesinlikle çıkarılmasını istedi.

Kanada vatandaşık ve göçmenlik bakanı Ahmed Hussen geçtiğimiz Çarşamba bu kuralın güncellenmesi gerektiğini beyan etti. Kuralın nasıl değiştirileceği henüz net olmamakla birlikte bakan Hussen konu hakkında Kanada’da sağlık ve sosyal hizmetlerin maliyetini yüklenen eyaletlerin olumlu görüşü olmadan herhangi bir karar alınamayacağını da sözlerine ekledi.

Kanada’da sağlık ve sosyal hizmetler eyaletler tarafından karşılanıyor.

Bakan Hussen konu hakkında “Bu kuralın değişmesi gerekiyor. Zaten hükümetimizin erişim hakkı politikalarıyla da uyumlu değil” diye konuştu. Ayrıca bakan Kanadalıların bu konudaki olumlu görüşlerine de değinerek daha kapsayıcı bir toplum olmaları gerektiğini ifade etti.

Kanada göçmenlik bakanlığının yayınladığı istatistiklere göre son üç yılda 1.429 göçmenlik başvurusu sağlık gerekçesiyle reddedildi. Şu an yürürlükteki kanuna göre göçmen adayının Kanada sağlık ve sosyal hizmetlerinde yaratacağı talep eğer bir Kanadalının yıllık ortalama sağlık bakım masrafı olan 6.655 doları geçerse aşırı talep olarak sayılıyor ve yaptığı göçmenlik başvurusu kabul edilmiyor.

Kültürel çeşitlillik ve eşitlik haklarını benimseyerek göçmenlere kucak açan Kanada’nın göçmenlik sistemindeki engellileri dışlayan bu ayrımcı kuralı kendisiyle bir tezat oluşturuyor.

Göçmenlik başvuru yapan fakat ciddi sağlık sorunları olan ya da engelli olan adayların göçmenlik başvuruları Kanada’da sağlık ve sosyal hizmetlerine yük olacakları sebebiyle reddediliyor.

Geçtiğimiz dönemlerde York Üniversitesi’nde doktora eğitimini bitiren ve göçmenlik başvurusu yapan Loree Erickson’un başvurusu engelli olduğu gerekçesiyle reddedilmiş ve hikayesi Kanada’da gündem olmuştu. Erickson 14 yıldır Kanada’da yaşıyor ve Ryerson ve Toronto Üniversitelerinde ders veriyor.

Sadece başvuran kişinin değil başvuruya eklenen eş ve çocuklar gibi bakmakla yükümlü olunan kişilerin ciddi sağlık durumları ya da engelli olmaları durumunda da göçmenlik başvurusu reddediliyor.

Hasta ve engelli kişilerin sağlık ve sosyal hizmetlere yapacağı yüke odaklanarak göçmen olmalarını engellemek onların topluma yapacağı katkıların görmezden gelinmesine de yol açıyor.

Kanada’nın göçmenlik kanunlarında yeni gelen göçmenlerin sağlık ve sosyal hizmetlerden faydalanma konusunu tekrar gözden geçirmesi gerekiyor. Bunun için Kanada’da sağlık ve sosyal hizmetler maliyeti hakkında bence kapsamlı bir çalışma yapılmalı.

Parlamentodaki göçmenlik komitesinin tıbbi kabul edilmezlik kuralı hakkında halka açık toplantıları yeni yılda da devam edecek.


Murat Kandemir, 25 Kasım 2017     

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder