28 Kasım 2017 Salı

Göçmenlik Pilot Programı Göçmenleri Kanada Atlantik Eyaletlerine Çekiyor

Düşük göçmenlik oranları ve yaşlanan nüfusa sahip Kanada’nın dört atlantik eyaleti çözümü yine göçmenlikte arıyor. Başkent Ottawa ile anlaşma yapan dört atlantik eyaleti yeni gelen göçmenlere diğer merkezlere oranla hızlı istihdam ve yeni hayat vadediyor.

Kanada’ya giden göçmenlerin en çok bildiği ve gitmek istediği yerler onlara daha cazip görünen Motreal, Toronto ve Vancouver (MTV) şehirlerinden oluşuyor.

Her ne kadar başarılı olduğu tartışılsa da Kanada devleti göçmenlerin sadece belli bir yere yoğunlaşmasının önüne geçmek için çeşitli çalışmalar yaptı ve yapmaya devam ediyor.

Kanada’nın atlantik bölgesindeki Prince Edward Island (PEI), Nova Scotia, New Brunswick ve Newfoundland and Labrador eyaletleri daha fazla göçmeni bölgelerine çekmek için özel bir uğraş içindeler. Pilot göçmenlik programı sayesinde yeni gelenlere daha hızlı göçmenlik süresi ve kişiye özel tasarlanmış yerleşim planı sunuluyor.

Atlantik Göçmenlik Pilot programı toplamda 2.3 milyonluk nüfusuyla Kanada’nın tüm nüfusunun yüzde 6.6’sına denk gelen bu dört atlantik eyaletinin bünyelerindeki nüfusu arttırma çabalarının son adımı.

Kanada İstatistik Bürosu verilerine göre Atlantik eyaletlerinde 65 yaş ve üstü insan sayısı bölge nüfusunun yüzde 19.8’ine denk düşüyor. Bu oran Alberta bölgesinde yüzde 12 ve tüm Kanada’da ise yüzde 16.9 olarak göze çarpıyor.

New Brunswick’te nüfus 2011’den beri yüzde 0.5 oranında düşüşte. Bu oranla Kanada tarihinde ilk olarak bir eyalette ölenlerin sayısı doğanların sayısından fazla olmaya başaldı.

Atlantik eyaletlerinde balıkçılık, teknoloji, satış ve finans sektörlerinde hizmet veren firmalar çalıştıracak kalifiye işçi arıyor.

Federal göçmenlik bakanlığı tarafından geçtiğimiz Mart ayında başlatılan pilot program bu dört atlantik eyaletinde işverenlerin istedikleri kalifiye göçmenleri ya da yeni mezunları işe alabilmelerine olanak veriyor.

İşverenler yeni gelecek göçmenlerin ev, dil okulu, çocuk bakımı hizmetleri vs. gibi ihtiyaçları için lokal göçmen yerleşim hizmetleri veren kurumlarla birlikte çalışarak bir yerleşim planı hazırlamalıdır. Yerleşim planı sayesinde göçmenlerin eyalete yerleşmeleri ve hemen işe başlamaları daha hızlı oluyor.

Pilot programı 2018 yılı sonuna kadar açık olacak ve iki bin başvuru alınacak. Kabul edilecek başvuru sayısı 2020’de dört bine çıkarılacak. Bu kapsamda yapılacak başvurular hızlı sonuçlandırılacak.

Kanada göçmenlik bakanlığı 650’den fazla işvereni bu pilot programa kabul etti ve 750’den fazla göçmen adayına atlantik bölgesine yerleşmeleri tavsiye edildi. Şu ana kadar 122 göçmenlik başvurusunun da yapıldığı belirtildi.

Atlantik eyaletleri bu pilot göçmenlik programı kapsamında işçi kabul edebilecek işverenleri belirlemeye başladı bile. Nova Scotia göçmenlik bakanlığı 247 işverene pilot programa katılabilmeleri için uygunluk verirken 165 adayın işlemlerini başlattı. New Brunswick göçmenlik bakanlığı ise çeşitli bilgilendirme toplantıları yapıyor.

Atlantik eyaletlerine olan göç son zamanlarda oldukça artmış olsa bile bu bölgeye gelen yıllık göçmen sayısı Kanada’ya gelen toplam göçmen sayısının sadece yüzde 3’üne denk geliyor.

Ekonomik olarak yaşam maliyetinin daha uygun olduğu Atlantik eyaletleri Kanada’ya gelmek isteyen göçmen adaylarına iyi bir alternatif sunuyorlar.


Murat Kandemir, 28 Kasım 2017

1 yorum:

  1. Merhabalar bende göçmenlik programını düşünüyorum ve Nova Scotia eyaletinde Halifax şehrinde yaşayabilirim. Bu göçmenlik programına katılmak için ne yapmam gerekli. Tcdd de train conductor işi yapıyorum. Orada bu işi yapabilir miyim ?
    Teşekkür ederim şimdiden değerli vaktinizi ayırdığınız için.

    YanıtlaSil