29 Kasım 2017 Çarşamba

Kanada - Ontario Göçmenlik Anlaşması İmzalandı

Kanada Göçmenlik, Mülteciler ve Vatandaşlık Bakanı Ahmed Hussen ile Ontario Eyaleti Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanı Laura Albanese 24 Kasım’da Kanada - Ontario Göçmenlik Anlaşmasına (COIA) imza attı. (Foto: Ahmed Hussen Twitter account)

Federal hükümet ile eyalet arasında imzalanan anlaşma nitelikli göçmenleri çekme, seçme ve destekleme konularında bir çerçeve anlaşması niteliği taşıyor.

İmzalanan 5 yıllık anlaşma Kanada devleti ve Ontario eyaletinin göçmenlik öncelikleri, göçmen seçme politikaları, Fransızca konuşan göçmenlere kolaylık sağlama ve yerleşim hizmetleri gibi konuları kapsıyor. Bu anlaşma ile eyalet kendi ekonomisini daha da harekete geçirecek yeni göçmen politikaları belirleyecek.

Kanada’daki tüm eyaletler federal hükümetle göçmenlik anlaşmaları imzalıyorlar ve kendi bölgelerine özel eyalet göçmenlik programları düzenliyorlar.

Bu anlaşma ile Ontario eyaleti kendi bölgesinde Fransızca konuşan göçmen sayısını yüzde 5 arttırmayı hedefliyor. Ayrıca Ontario eyaletine aday göçmenlik programı (OINP) kapsamında kabul edilerek aday sertifikası düzenlenecek göçmen sayılarında da artış öngörülüyor. Anlaşma uyarınca mesleki köprü eğitö program ve eğitimler için önümüzdeki üç yıl içinde 91 milyon dolarlık bir bütçe ayrılıyor. Bu bütçenin 21 milyon dolarlık kısmını federal hükümet karşılarken 70 milyon dolarlık kısmı Ontario’dan gelecek. Kaynak ülkelerde başlamak üzere mesleki denklik çalışmaları için de 27 milyon dolarlık bütçe hesaplandı.

Kanada federal hükümet ile Ontario hükümetleri arasında imzalan bu anlaşma önümüzdeki seneler için göçmenlik seviyelerinin arttırılmasına imkan tanıyacak.


Murat Kandemir, 29 Kasım 2017

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder