27 Şubat 2018 Salı

Kanada Atlantik Göçmenlik Pilot Programı


Kanada Atlantik Göçmenlik Pilot Programı (Atlantic Immigration Pilot Program) Kanada hükümeti ile New Brunswick, Newfoundland and Labrador, Nova Scotia ve Prince Edwards Island’dan oluşan Kanada’nın dört atlantik eyaletleri arasında yapılan ortaklık ile yürütülüyor. (Foto: Canada.ca)

Program kapsamında bu eyaletlerdeki işverenler Kanadalı olmayanlara iş teklifinde bulunabiliyorlar. Elinde iş teklifi olan bir yabancı Kanada’ya kalifiye işgören, orta derecede kalifiye işgören ve mezun öğrenci olarak göçmenlik başvurusunda bulunabilmektedir.

Atlantik Göçmenlik Pilot Programının alt kategorileri vardır ve her kategorinin kendisine özel kriterleri bulunmaktadır. İş tecrübenize, eğitiminize ve aldığınız iş teklifine uygun olan bir programdan başvuru yapmalısınız.

Genel olarak bu pilot programdan faydalanabilmeniz için şu ana kriterleri yerine getirmelisiniz:
İş teklifi alınması,
Uygunluk şartlarının sağlanması,
İhtiyaçlar ölçümünün yapılıp bir yerleşim planının oluşturulması,
Bir Atlantik eyaleti tarafından onaylanması,
Göçmenlik başvurusuna bulunulması.

Başvurunuz kabul edildiğinde çalışmaya başlayabilirsiniz. Eğer acil olarak çalışmanız gerekiyorsa o zaman geçici çalışma iznine başvurmalısınız.

Bu program işverenlerin anahtar rolü üstlendiği bir program olduğu için iş teklifi edinilmesi çok önemlidir. Size iş teklifi verecek bir işveren bulmalısınız. İş fırsatları için Atlantik eyaletlerindeki işverenlere ulaşılabilir.

Alınacak iş teklifinin de bazı kabul şartları vardır:

İş teklifi Atlantik Eyaletlerinde (New Brunswick, Newfoundland and Labrador, Nova Scotia ve Prince Edward Island) faaliyet gösteren ve bulunduğu eyaletçe göçmenlik pilot programa uygun olarak kabul edilen bir işverenden olmalıdır.
İş teklifi tam zamanlı (haftada en az 30 saat) bir iş için olmalıdır.
İş teklifi sezonluk olmamalıdır.

Daha önce de söylediğiz gibi farklı alt kategorilerin farklı kriterleri bulunmaktadır. Meslek tanımları beceri seviyesi ve kodları için Ulusal Meslek Sınıflandırması (National Occupational Classification -NOC) internet sitesi incelenebilir.

Programdan yararlanmak için tüm kriterler sağlanmalıdır. Bu kriterlerin en önemlileri iş tecrübesi, eğitim, İngilizce veya Fransızca dil bilgisi ve Kanada’da kendinize maddi olarak bakabilme olanağıdır.

Genel olarak İngilizce veya Fransızca dil bildiğinin kanıtı, alınan diploma ve yaşadığınız ülkelerden sabıka kaydı başta olmak üzere başvurunuzla birlikte sunmanız gereken genel evraklar da vardır. Bu evrakların dışında hangi özel evrakların istendiği her bir alt kategorinin başvuru paketinde sıralanmıştır.

Murat Kandemir, 27 Şubat 2018

2 yorum: