11 Mayıs 2018 Cuma

Geçen Sene 26 Bin Kişi Kanada’ya Kaçak Geçti Sadece Yüzde 1’i Sınırdışı Edildi


Geçtiğimiz Pazartesi açıklama yapan federal bakan geçen sene Kanada-ABD sınırını yasadışı geçerek Kanada’ya gelenlerin çoğunluğuna oturum izni verilmeyeceğini ifade etti. Fakat Kanada Sınır Güvenliği Teşkilatı (CBSA) rakamlarına göre kaçak girenlerin çok azı sınırdışı edildi.

Gelenlerin içinde özellike geçen yaz sınır kaçak geçen Haiti vatandaşlar olduğu vurgulandı. Bu yaz gelenler ise daha çok Nijerya’dan ve onların kabul oranları ülke durumuna göre farklılık gösteriyor.

7 Mayıs tarihli Global News Internet haber sayfasında çıkan bir habere göre Kamu Güvenliği Bakanı Ralph Goodale CBSA’nın 2017 Nisan ayından bu yana sınırı kaçak geçen 243 göçmenin sınır dışı edildiğini belirtti.

Bu süre zarfında yaklaşık 26.250 kişi yasadışı şekilde sınırı geçti ve çoğu Kanada’da kalamayacak. Bu en üst makamlarca ifade edildi. Fakat şu ana kadar sadece yüzde biri sınr dışı edildi. Önümüzdeki iki hafta içinde 200 kişinin de sınır dışı edileceği vurgulandı.

Geçen sene Kanada sınırını geçenlerin çoğu Montreal ve Toronto şehirlerine yerleşti ve Kanada hükümetinden siyasi sığınma başvurusu yapabilme hakkının verilmesini bekliyorlar. Bu hak verilirse davalarının görülmelerini bekleyeceler.

İltica davalarını inceleyen Göçmenlik ve İltica Kurulunun (IRB) bir davada karar vermesi talep fazlalığı sebebiyle haftalar ve hatta aylar sürüyor. Bu arada Kebek eyaletinde karar beklerken çalışabilmeleri için sığınmacılara 12.500 çalışma izni düzenlendi.

Kanada’ya sığınan Haitili göçmenler yıllardır ABD’de yaşıyorlar ve çalışıyorlar. Ülkelerindeki deprem sebebiyle ABD’ye sığınan Haitililere verilen geçici oturum müsaadesi 2019 yılı Temmuz ayında dolmuştu.

Gönderme öncesi risk ölçümü (PRRA) devlet korumasına ihtiyacı olanların Kanada’dan sınır dışı edilmelerini önlüyor. PRRA değerlendirmesi Kanada Göçmenlik, Mülteciler ve Vatandaşlık Bakanlığı (IRCC) tarafından yürütülüyor.

Federal hükümet bu yaz da ülkeye kaçak geçişlerin artarak süreceği hesaplarını yapıyor. Özellike en popüler geçiş noktalarından olan Kebek Lacolle sınır geçiş bölgesinde çeşitli önlemler alınıyor.

Ayrıca Kanada göçmenlik bakanı Ahmed Hussen Nijerya’ya yetkililerle görüşmeye gitmeyi planlıyor.

Liberal hükümet döneminde düzenlenen sınır dışı etme kararları arttı fakat çoğunluğu uygulanamadı. Bir mültecinin sınır dışı edilme süreci bazen yıllar alabiliyor.

2018 bütçesinde Göçmenlik ve Mülteci Kuruluna sınır güvenliği ve süreçlerin hızlandırılması için 173.2 milyon dolar kaynak ayrıldı.

ABD’de Trump yönetimi özellikle kaçak yaşayan göçmenleri korkutuyor. Bu göçmenlerin bazıları çareyi Kanada’ya göç etmekte buluyor. Sınırı kaçak geçenlerin rahatça statü elde edemeyeceklerini ilan eden Kanada şu ana kadar gelenlerin sadece yüzde 1’ini geri gönderebildi.

Kanada’da yaşayan yaklaşık 25 bin kaçak göçmenle ilgili sorunlar Kanada göçmenlik bakanlığını hayli uğraştıracak gibi.

Murat Kandemir, 11 Mayıs 2018

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder