25 Mayıs 2018 Cuma

Kanada’ya Kaçak Geçenlerin Çok Azı Mülteci Olarak Kabul Edilecek

Sınırı kaçak geçerek Kanada’ya girenlerin çok azı mülteci olarak kabul edilecek. Kanada’nın Justin Trudeau hükümeti sınırı kaçak geçen binlerce insanı engellemek için çalışmaya devam ediyor. (Foto: Reuters)

Bu sene ilk üç ayda sınırı kaçak geçenlerin yaptığı sığınma başvurularının yüzde 40’ına mülteci sıfatı verilirken bu seviyenin yüzde 53 oranında olan 2017 yılına göre daha az olduğu göze çarptı.

Kanada göçmenlik ve mülteci kurulu (IRB) bu şekilde sınırı geçenlerin nasıl incelendiğine dair özel bir direktif ya da yönlendirme almadıkları açıklandı. Yani onlara özel bir muamele yok.

Hükümetin ilk önceliğinin Kanadalıların emniyeti ve güvenliği ve göçmenlik sisteminin bütünlüğü olduğu özellikle göçmenlik bakanı Ahmed Hussen tarafından sürekli dile getiriliyor.

Bilindiği gibi kaçak sınır geçişleri özellikle 2017 yılı ocak ayında başladı ve yazın özellikle geçici statülerini kaybetme tehlikesi yaşayan Haitili göçmenlerin de gelmesiyle artarak devam etti. Sonraki aylarda ayrıca binlerce Nijeryalı da Kanada’ya yasa dışı giriş yaptı.

Başkan Donald Trump’ın göreve başlamasından bu yana 27.000’de fazla sığınmacı ABD’den Kanada’ya yürüyerek usülsüz olarak geçmiş oldu. Reuters’a konuşan bazı sığınmacılar Trump’ın göçmenlik karşıtı politikalarından kaçarak Kanada’ya geçtiklerini ifade ettiler.

Kanada’ya giriş yapan sığınmacı sayısını artması zaten var olan mülteci dosyalarında yığılmaya sebep olması yanında bazı şehirlerde konut ve sosyal hizmetlerde daha fazla talep yarattı.

Trudeau hükümeti ABD ile aralarındaki sınır anlaşmasını sığınmacıların geri çevrilmelerine olanak verecek şekilde revize etti fakat sınırı kaçak şekilde geçenler içerde siyası sığınma başvurusu yapabiliyorlar.

Kanada’nın göçmenlik bakanı Nijerya’yı ziyaret etti ve Nijerya hükümetinden vatandaşlarını Kanada’ya gitmelerinden vazgeçirmesini istedi ayrıca ABD’den de Kanada’ya gidecek kişilere vize vermemesini istedi.

IRB bilgilerine göre sınırı kaçak geçenlerin sadece küçük bir kısmının sığınmacı başvuruları incelendi. Bu grupta bulunanların kabul oranları oldukça düşük. Özellikle Haitililerin ve Nijeryalıların kabul oranları sırasıyla yüzde 9 ve 33.5 oranında.

Murat Kandemir, 25 Mayıs 2018   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder