13 Temmuz 2018 Cuma

Kanada Vize Ret Oranları Dünya Genelinde Arttı


Evet artik resmi bilgi. Kanada’ya yapılan her dört vize başvurusundan birisi ret.

Küreselleşme bir taraftan daha fazla insanın istediği yere seyahat etmesi anlamına gelse de Kanada’ya ulaşmak artık eskisinden daha zor olmaya başladı. Hatta bir lüks haline geldi.  

8 Temmuz 2018 tarihinde Geoffrey York ve Michelle Zilio imzalarıyla Globe and Mail gazetesinde çıkan bir haberde Kanada’ya yapılan ziyaretçi ve öğrenci vize retlerinin oranının gittikçe arttığı haberi yer aldı.

Kapılarının tüm dünyaya açık olmasıyla iftihar eden Kanada son zamanlarda kendini yabancıların vize başvurularını geçmişe oranla daha fazla rededer buldu.

Sadece geçen sene Kanada yaklaşık 600.000 kişinin turist, öğrenci ve kısa ziyaret için yapıtığı vize başvurularını redetti. Globe and Mail gazetesinin elde ettiği bilgiye göre ret rakamları 2012 yılına göre ikiye katlandı.

Vize başvuruları dünyadaki Kanada elçiliklerinde vize görevlileri tarafından veriliyor ve retlerde başvuru sahiplerine standart bir ret mektubu gönderilmek dışında fazla açıklama yapılmıyor.

Başvuru sayısının artması biraz da küreselleşmenin sonucu. Artık insanlar eskiye göre daha fazla mobilite istiyorlar ve bu da başvuru sayısını her geçen gün daha da arttırıyor. Başvuru sayısı arttıkça Kanada’ya giriş yapmak daha da zorlaşıyor.

2012 yılında öğrenci başvuruları hariç vize retleri toplam başvuruların yüzde 18’ini oluşturdu. Geçen sene ise ret oranı yüzde 26’ya yükseldi. Bu senenin ilk üç ayında ret oranları yüzde 30’a çıktı. Yine benzer şekilde öğrenci vize retleri de yükseldi. 2012’de yüzde 26 olan vize ret oranı geçen sene yüzde 33’e çıktı.

The Globe and Mail’in Kanada göçmenlik bakanlığından elde ettiği istatistiklere bakıldığında vize retlerinin en yüksek olduğu bölgelerin Afrika ve Ortadoğu ülkeleri olduğu ortaya çıktı. Son iki yıldır Kanada Somali, Yemen, Suriye ve Afganistan’dan yapılan ziyaretçi başvurularının yüzde 75’inden fazlasını redetti.

Vize ret oranları diğer ülkelerde de yükseldi.

Üniversitelerden ya da resmi kurumlardan davetiyesi olanlar bile kolayca ret alabiliyor.

Dünya yıllık seyahat ve turizm araştırması yapan ve vize şartlarına göre dünyada 136 ülkeyi sıralayan Dünya Ekonomik Forum’a göre Kanada vize zorluğu ve şartları açısından 120 inci sırada değerlendiriliyor.

Vize süreci Kanada’nın biometrik uygulamasını genişletmesiyle daha da kapsamlı bir süreç haline gelecek. Kanada 31 Temmuz itibariyle Afrika, Avrupa ve Orta Doğu ülkelerinden başvuru yapacaklardan parma izi alma uygulaması başlatıyor. Aynı  kural Aralık ayı itibariyle de Asyalılar ve Latin Amerikalılar için uygulamaya konacak.
Vize retlerinin en büyük sebebi başvuran kişinin vize memurunu ziyareti sonrasında Kanada’dan geri döneceğine ikna edememesi oluyor. Bundan başka olarak vize memuru başvuran kişinin yeterli parasının olmaması ve Kanada ile sağlam bağlantıları olduğu veya başvurduğu ülkeyle güçlü bağları olmaması gibi nedenlerle de ret verebiliyor.

Turistlere, öğrencilere ya da iş adamlarına ret vermenin Kanada için mali kayıp olduğunu söylemeye gerek yok sanırım. Hem Kanada’daki yüksek okul ve üniversiteler hem de turizm firmaları Kanada’nın sıkı vize rejiminden muzdarip görünüyor.

Kanada’ya konferansa çağrılan yabancı profesörler ya da çeşitli spor organizasyonuna katılmak isteyen yabancı sporcular ret alıyor ve bu durum Kanada’nın ülke imajı hakkında kötü bir durum yaratıyor.

Son yıllarda Kanada vize başvurularının çok arttığını da söyleyelim. 2012’de 1.3 milyon olan başvuru sayısı 2017’de 2.3 milyona ulaştı.

Vizesi kabul edilmeyen kişilere pek fazla açıklama yapılmayan standart ret yazısı gönderiliyor. Kanada’nın vize başvurusunu ret ettiği kişilere ret konusunda daha fazla bilgi verilmesi çağrısında bulunuluyor. Vizesi ret edilen kişilerin tekrar başvuru yapma hakları bulunuyor.

Çeşitli çevrelerce Kanada’nın bazı ülke vatandaşlarına ayrıcalıklı muamele yaptığı bazı ülke vatandaşlarına ise daha keyfi ret verdiği suçlamaları yapılıyor. Bunun bir sebebi de başvuran kişinin ülkesinin  ekonomik ve siyasi istikrar durumunun göz önüne alınması.

Örneğin ekonomik istikrar durumu kötü olan ve insan hakları ihlallerinin olduğu Ortadoğu ve Afrika ülkelerinden yapılan başvurularda yüksek ret oranı var. Ülkenin durumunun göz önüne alınarak ret verilmesi o ülke vatandaşlarının cezalandırıldığı eleştirileri de yapılıyor.

Murat Kandemir, 13 Temmuz 2018  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder