31 Ağustos 2018 Cuma

Kanada Tecrübe Sınıfı (CEC) Göçmenlik Başvurusunda Eğitim Sonrasında İş Tecrübesi Göstermek


Kanada tecrübe sınıfı (CEC) kapsamında göçmenlik başvurusu yapacaklar program şartlarından olan minimum iş tecrübesini gösterilmelidirler. Bugün Kanada’da alınan eğitim sonrasında yapılan iş tecrübesi ve bunun gösterilmesi konusunu incelemek istedik.

Bilindiği gibi Kanada’da okuyan uluslararası öğrencilere mezuniyet sonrası çalışma izni (PGWP) veriliyor. Eğitim programı sonrasında gösterilecek iş tecrübesinin ne zaman başlaması gerektiği de kafa karıştırabiliyor.

Örneğin bir öğrenci okulu haziran ayında bitirmiş, okulu bitirdiğine dair yazılı mektubu eylül ayında almış ve yine eylül de PGWP için başvurmuş olsun. PGWP başvurusu yapmadan önce haziran ve eylül arasında tam zamanlı çalışabilir mi? Çalışması durumunda CEC programında bu iş tecrübesini gösterebilir mi?

Bu durumda okulun gönderdiği mektuptaki eğitimin bittiği tarihe dikkat etmelidir. Bu mektuplar genel olarak öğrenciler gerekli akademik şartları taşıyıp okulu bitirdikten hemen sonra gönderiliyorlar. O yüzden haziran da okulu bitiren bir öğrenciye eylül de mektup gönderilmesi pek muhtemel görünmüyor. Öyle gönderildiğini varsayalım.

Bu senaryoda iki temel soru ortaya çıkmaktadır.
1-Öğrenci okuldan okulun bittiğine dair bir yazı almadan ve PGWP’ye başvurmadan önce tam zamanlı ya da yarı zamanlı bir işte çalışabilir mi?
2- Eğer çalışmışsa bu tecrübe ekspres giriş sistemi Kanada tecrübe sınıfı (CEC) kapsamında kullanılabilir mi?

Öğrenci programı bitirdikten sonra programı bitirdiğine dair mektup alana kadar sadece yarı zamanlı çalışabilir. Bu özellikle ilgili yönetmeliğin 186(v) maddesinde açıkça belirtimiştir.

Kanada göçmenlik bakanlığının çalışma izinleri hakkında yayınladığı genelgenin kampüs dışı çalışabilme şartları kısımında bu durum netliğe kavuşturulmuştur. Eğitim programını bitiren fakat programlarını bitirdiklerine dair okuldan henüz yazılı bildirim almayan mezunların sadece yarı zamanlı çalışabilecekleri belirtilmiştir.

Okuldan eğitimlerinin sonlandığına dair yazılı teyit almadan yarı zamanlı olarak çalışan öğrencilerin öğrenci izinlerinin de geçerli olması gerekiyor. Yazılı teyit gelmemiş ve fakat öğrenci izinleri bitmek üzere olan öğrenciler öğrenci izinlerinin bittiği güne kadar çalışabilirler.

Öğrenci okulundan eğitimini bitirdiğine dair bir teyit yazısı aldığında artık Kanada’da çalışamaz. Öğrenci statüsü bittiği için ya oturum ya da ziyaretçi statüsü için başvurması gerekir. Herhangi bir statü değişikliği yapmazsa Kanada’yı terketmelidir. İşte bu durumdaki öğrenciler hemen PGWP başvurusu yaparlar.

Tekrar senaryomuza dönersek öğrencinin mektubu eylül de aldığı ve bu durumda eylül ayına kadar yarı zamanlı çalışabileceğini söyleyebiliriz. Öğrenci en kısa zamanda PGWP başvurusu yaparak hem Kanada’da kalabilecek hem de tam zamanlı olarak çalışmaya devam edebilecektir.

PGWP başvurusu yapmış fakat çalışma izni gelmemiş öğrenci tam zamanlı olarak çalışabilir mi? PGWP başvurusu yapmış bir öğrenci başvurusunun sonuçlanmasına kadar Kanada’da çalışabilir.

Tüm bunları göz önüne aldığımızda eğitim programı bittikten sonra fakat eğitim programını bittiğini gösteren yazıdan ve PGWP başvurusundan önce yapılan çalışma tecrübesi CEC başvurusu kapsamında kabul edilmeyeceğini belirtebiliriz.

Diğer bir ifadeyle öğrencinin eğitim programından mezun olması ve PGWP başvuru yapmasından sonraki iş tecrübesi CEC programı kapsamında kabul edilecektir.

Murat Kandemir, 31 Ağustos 2018

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder