3 Ağustos 2018 Cuma

Nova Scotia Eyaleti Okul Öncesi Öğretmenler Arıyor


Kanada’nın diğer eyaletleri gibi Nova Scotia (NS) eyaleti de bölgeye daha fazla yeni göçmen çekmek istiyor. (Foto: Brock University)

Eyalet hükümeti eksikliğini hissettiği için daha fazla okul öncesi öğretmeni bölgeye çekmek istiyor.

8 Ağustos’ta başlamak üzere Atlantik Kanada eyaleti olan Nova Scotia özellikle okul öncesi eğitimci ve asistanları kendi eyalet aday programının (NSNP) işgücü pazarı öncelikleri kategorisinden kabul edecek.

Perşembe günü yapılan açıklamada uygun görülen ve Kanada meslek sınıflandırması (NOC) 4214 kodlu meslekte en az iki yıl iş tecrübesi olan ekspres giriş adaylarına 8 Ağustos’ta davetiye gönderilecek.

Yani eğer şu an Kanada’nın federal ekspres giriş göçmenlik sisteminde kayıtlı iseniz ve NOC 4214 kodlu okul öncesi eğitimcisi olarak en az iki yıllık iş tecrübesi göstermişseniz sizde davetiye alabilirsiniz.  

NS’nin yeni işgücü pazarı öncelikleri kategorisini özellikle eyaletteki işgücü piyasasının aradığı meslek sahiplerinin göçmen olarak seçilmesi amacıyla kulllanılıyor. 8 Ağustos’ta yapılacak çekiliş özellikle okul öncesi eğitimcileri hedefliyor. Sonraki çekilişlerde ise ihtiyaca göre farklı meslek grupları hedeflenebilir.

Yeni işgücü pazarı öncelikleri kategorisi eyaletin aradığı mesleklerin karşılanmasında oldukça esnek ve inovatif bir yaklaşımı gösteriyor. Her eyalette olduğu gibi NS’de de belli sektörlerde belli meslek sahiplerinin eksikliği hissediliyor ve bu meslekleri yapanlara göçmenlik davetiyesi gönderiliyor.

Eyaletçe seçilen ve aday gösterilen kişilere göçmen aday sertifikası düzenleniyor. Bu sertifika ile göçmen adayı Kanada’nın federal ekspres göçmenlik sisteminde ek 600 puan almaktadır.

Eyaletin aday göçmenlik programlarında seçilmek için aşağıdaki beş konuda minimum kriterleri yerine getirmek gerekiyor:

Eyaletçe düzenlenmiş ilgi beyanı mektubu (NSOI), taşınması gereken diğer özel kriterler, iş tecrübesi, yerleşim için gerekli minimum maddi yeterlik ve göçmenlik statüsü.

8 Ağustos’da kendisine ilgi beyan mektubu düzenlenmiş ekspres giriş adayları daha önce çalıştıkları işverenlerden aşağıdaki bilgileri taşıyan bir referans mektubu temin etmek durumundadırlar.

İlgili IK personeli ya da amir, şef veya müdür tarafından şirketin antetli kağıdına yazılarak imzalanmış olmalı. Mektupta şirketin tam adresi, telefon numarası, e-posta ve internet adresi açıkça belirtilmeli ve mektuba varsa şirketin kaşesi ya da damgası vurulmalıdır. Şirketin yazısında çalışma süresi, pozisyonlar ve her birinde çalışılan süreler belirtilmelidir. Her bir pozisyon için yüklenilen ana sorumluluklar ve görevler belirtilmelidir. Yıllık kazanç ve varsa ek sosyal haklar ayrıca detaylı açıklanmalıdır. Ayrıca haftalık çalışma saati belirtilerek hazırlanacak referans mektubu temel itibariyle çalışan kişinin Kanada’nın 4214 NOC kodunda belirtilen ve bu meslekten beklenen görev ve sorumluluklarının çoğunu taşıdığını göstermek zorundadır.

NOC 4214 kodlu meslek kategorisinde “okul öncesi eğitimciler” bebek ile 12 yaş arası çocuklar için programlar oluşturan, organize eden ve uygulayan kişiler” olarak tanımlanıyor. “Okul öncesi eğitimci asistanlar” da bebeklere ve okul öncesi ve okul çağındaki çocuklarla çalışan okul öncesi eğitimcilerin asistanları olarak destek verenler olarak tanımlanıyor.

Bu meslekte seçilmek için önce Kanada’nın federal ekspres giriş sisteminde kayıtlı olmak gerekiyor. Kayıtlı olan adayın mesleğinin NOC kodunun da 4214 olması zorunlu. Eyalet seçtiği adaylara davetiye gönderecek.

Eyaletin davetiye gönderebilmesi için kişilerin halihazırda sistemde olması gerekiyor. Toparlarsak bu fırsattan yararlanmak için aşağıdaki şartlar taşınmalıdır:

1-Öncelikle Kanada’nın federal ekspres giriş sisteminde kayıtlı göçmen adayı olmak,
2-Ekspres giriş sisteminde gösterilecek meslek mutlaka 4214 NOC kodu olmalı,
3-İngilizce ve/veya Fransızca dillerinden en az birisini bilmek ve bunu sınavla kanıtlamak,
4-En az iki yıllık iş tecrübesi sahibi olmak

Murat Kandemir, 03 Ağustos 2018     

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder