31 Aralık 2018 Pazartesi

Kanada Alkollü Araç Kullanma Cezası Arttırıldı


Kanada ceza kanunundaki alkollü ve uyuşturucu madde ile araç kullanma cezası arttırıldı ve 18 Aralık tarihi itibariyle yürürlüğe girdi.

Alkol ya da uyuşturucu madde etkisi altında araç sürmek ciddi suçlar kapsamına alındı ve bu durum 18 Aralık’tan itibaren daimi oturum sahiplerinin Kanada’ya girişlerini tehlikeye atılabilir. 

Kanada ceza kanunundaki güncelleme 18 Aralık’ta yürürlüğe girdi. Güncellenen yasaya göre daimi oturum sahipleri ve yabancılar için artık alkollü ve uyuşturucu madde ile araç kullanma suçundan alınan cezaların göçmenlik açısından daha ciddi sonuçları olacak.

18 Aralık’tan itibaren alkollüyken araç kullanma suçu artık ciddi suç kapsamına alındı ve hapis cezası da 5 seneden 10 seneye çıkarıldı.

Kanada göçmenlik ve mülteci koruma yasasına (IRPA) göre Kanada daimi oturum sahipleri veya yabancılar ciddi suç sayılan suçlardan birini işlemesi halinde Kanada’ya girişi kabul edilmeyen kişiler olarak sayılıyor ve Kanada’ya kabul edilmiyor.

Ciddi suç işleyen daimi oturum sahipleri statülerini kaybedebilir ve sınırdışı edilebilirler. Sınırdışı edildikten sonra bu durum zaman geçmesiyle bile düzeltilemez.

Bu özellikle daimi ikamet sahiplerini ilgilendiriyor. Alkollü araç kullanma suçunun ciddi suçlar kapsamında değerlendirilmesi daimi oturum sahiplerinin 18 Aralık 2018’den sonra alkollü ya da uyuşturucu madde etkisinde araç kullanma suçundan hüküm giymeleri statülerini tehlikeye atacaktır. Suçun sadece Kanada’da işlenmesi de gerekmiyor çünkü Kanada dışında da işlenen bu suç statüyü kesinlikle tehlikeye atacak.

Kanada göçmenlik bakanlığı (IRCC) da konuyla ilgili açıklama yaptı ve alkollü araç kullanma ile ilgili tüm suçların Kanada göçmenlik kanunlarında ciddi suç olarak tanımlanması dolayısıyla suç işleyenlerin statülerini tehlikeye atacağı uyarısında bulundu. Buna ilk defa suç işleyenler ve herhangi bir ölüm ya da yaralanmanın olmadığı kazalar da dahil.

Kanada içinde alkollü araç kullanma suçuyla hüküm giyen ve altı ay ve daha fazla hapis cezası alan göçmenlerin statülerini kurtamak için hukuki yolları çok az. Kanada dışında alınan alkollü araç kullanma ile ilgili cezalarda da daimi ikamet sahibi kişinin başı derde girmiş oluyor. Kanada dışında alınan benzer cezaların da göçmenlik statüsü açısından sonuçları çok ciddi olacaktır.

Suçun üzerinden belli bir süre geçmesiyle hüküm giyen kişinin rehabilite olduğu varsayılması ise 18 Aralık’tan sonra artık mümkün olmayacak. Yani bu suçu işleyenler üzerinden ne kadar süre geçse bile rehabilite olmuş sayılmayacak.

Tek ve ciddi olmayan suçlardan hüküm giyenler hüküm giydiklerinden on sene süre için Kanada’ya kabul edilmemekteydiler. 10 sense sonrasında ise rehabilite oldukları varsayılıyor ve Kanada’ya kabul edilebiliyorlar.

18 Aralık itibariyle alkollü araç kullanma artık ciddi suç sayıldığından rehabilite olmuş sayılma durumu artık söz konusu olmayacak. 18 Aralık’tan sonra bu suçu işleyen ve hüküm giyenler Kanada’ya giriş hakkı için artık kriminal rehabilitasyon başvurusu yapmak zorunda kalacaklar. Kriminal rehabilitasyon başvuru ücreti de 200 dolardan 1000 dolara çıkarıldı.

Murat Kandemir 31 Aralık 2018  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder