21 Haziran 2019 Cuma

Kanada Daha Çok Öğrenci Çekmek İçin Uluslararası Arenaya Çıkıyor


Kanada daha fazla yabancı öğrenci çekmek için uluslararası areanda görünürlüğünü arttırıyor.

Sınıflarında dünyanın her köşesinden gelen öğrencilerin okuduğu Kanada’da eğitim sektörünün ekonomiye katkısı her yıl milyonlarca dolarla ifade ediliyor.

2010 ile 2016 arasında yabancı öğrencilerin ekonomiye katkıları ikiye katlandı. Öğrencilerin yaptığı okul ücretleri, kira, yeme-içme ve alışveriş gibi harcamaları toplamda 15.5 milyar dolarlık bir büyüklüğe sahip.  

Federal bakanlık tarafından yayınlanan bir raporda çarpıcı bilgiler yer aldı. Rapora göre eğitim sektöründe yaklaşık 170.000 kişi istihdam ediliyor ve bu sektörün ekonomiye otomobil parça, uçak ve ağaç ihracatının yaptığından daha fazla katkısı var. Öğrenciler en çok Hindistan ve Çin gibi ülkelerden geliyor fakat son yıllarda Vietnam gibi bazı ülkelerden gelenlerin de artış gösterdiği gözlemleniyor.

Üniversite, kolej ve federal hükümet yetkilileri tüm dünyada yapılacak eğitim kampanyası ile ilgili olarak çalışma başlatmış durumdalar. Kanada yabancı öğrencilerin eğitim almaya gittiği ana ülkelerden biri olmayı hedefliyor.

Kanada özellikle genç nüfusu fazla olan ve yurtdışında yüksek eğitim isteyen orta sınıfın yükseldiği ülkeleri hedefliyor.

Son yıllarda yurtdışı eğitim almak için gidilmek istenen ülkeler içinde Kanada kendine iyi bir yer edindi sayılır. 2000 yılında 122.665 yabancıya öğrenci izni düzenlendi. Bu sayı yüzde 467 artış göstererek geçen sene 572.415 oldu.

Üniversitelerde tam zamanlı uluslararası öğrenci kayıtları 2017 ve 2018 arasında yüzde 15 artış gösterdi.

2018 yılındaki bu artış Kanada ile Suudi Arabistan arasındaki diplomatik krize rağmen gerçekleşti. Suudi Arabistan’dan Kanada’ya birçok uluslararası öğrenci geliyordu.

Kanada dış işleri bakanı Chrystia Freeland’ın rejimin bazı sosyal aktivistleri tutuklamasını eleştirmesi yüzünden Suudi hükümeti Kanada ile diplomatik ilişkileri askıya almış ve Kanada elçisini kovmuştu. Sonrasında ise Kanada’da okuyan binlerce Suudi öğrenci geri çağrılmıştı.

Kanada federal yetkililer ve yüksek öğrenim kurumları bu durumun sonuçlarını hafifletmek için ellerinden geleni yaptı.

Geçen hafta açıklanan federal bütçede önümüzdeki beş yıl için uluslararası eğitim kampanyasında kullanılmak üzere 148 milyon dolarlık fon ayrıldığı açıklandı.
Son dönemlerde göçmenlik politikasında Kanada’da okuyan öğrencilerin lehine konulan bazı kanunlar da yabancı öğrencilerin Kanada’yı seçmesinde etkili oluyor. Okuyan öğrencilerin eşlerinin çalışma izni alabilmesi ve çocuklarının devlet okullarına ücretsiz gidebilmesi oldukça etkili. Hatta okulunu bitiren öğrencilere mezuniyet sonrası çalışma izni veriliyor ve Kanada’da çalışmalarının önü açılıyor. Kanada’da en az bir sene çalışan öğrenciler daha kolay şekilde göçmen olabiliyorlar.

Kanada’nın ülkeye yabancı öğrenci çekebilmek için yaptığı tüm bu çabalar sakın öğrenci vize şartlarının yumuşayacağı anlamına gelmemelidir.

Kanada öğrenci vizesi başvuru şartları aynen yürürlüktedir. Okumak isteyen öğrencilerin bir okuldan kabul mektubu alması, okumak için yeterli parasının olması ve tüm formlarının eksiksiz olması şartları aynen devam etmektedir. Bunların üstüne bir de her bir öğrenci başvurusunda vize görevlisini eğitim sonrasında ülkesine döneceğine ikna etmelidir.     

Kanada öğrenci vize başvurusunu usulüne uygun yapmalısınız.

Murat Kandemir, 21 Haziran 2019  


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder