30 Kasım 2019 Cumartesi

İngilizce veya Fransızca Dil Becerileri Kanada Göçmenliğinde Anahtar Rolü Oynuyor


İyi derecede İngilizce veya Fransızca dil bilgisi Kanada göçmenliğine ulaşmada oldukça önemli rol oynamaktadır.

İngilizce veya Fransızca dilleri Kanada’da aktif olarak kullanılan diller. Bu dilleri iyi bilmenin Kanada’nın işgücüne ve toplumuna katılımda oldukça önemli olduğunu söylemeye gerek yok.

Kanada göçmenlik sisteminde dil yeteneği daimi oturum ve Kanada vatandaşlık elde etmede ön şart olarak karşımıza çıkıyor.

Federal göçmenlik sistemi ekspres girişi (Express entry) ele alalım örneğin. Kanada’nın federal ekspres giriş sisteminde dil becerilerinin önemi çok fazla.

2015 yılında yürürlüğe giren ve Kanada’nın en büyük üç göçmenlik programından birine başvurmak isteyen adayların kayıt olduğu havuzu yöneten ekspres giriş sistemi aday kabul etme kriterlerinde çıtayı yükseltti.

Havuza girmek için kayıt olan ekspres giriş adaylarına yaş, eğitim, iş tecrübesi ve dil becerileri gibi faktörlere göre bir puan (CRS) veriliyor.

CRS puanlama sisteminde bekar olan ve iyi derecede hem İngilizce hem de Fransızca dil yeteneği olan aday en çok 290’a kadar puan kazanabiliyor.

2019 yılı boyunca havuzda kayıtlı ekspres giriş adayları göçmen olarak kabul edilebilmek için yaklaşık 460 ve üzeri puan almak zorunda kaldılar. Kabul edilenlere gönderilen davetiye (ITA) ile daimi göçmenlik başvurusu yapılıyor. Daimi ikamete sahip olabilmek için gerekli puan seviyesinin en önemli kısmı dil becerilerinden geliyor.

İyi bir dil sınav skoru yanında 600 puan değerinde bir eyalet adaylığı kazanmak ya da 50 ya da 200 puan değerinde bir iş teklifi bulabilmek Kanada göçmenliği şansını kazandırdığını söylemeye gerek yok.

Kanada’da yaklaşık 600.000 uluslararası öğrenci öğrenim görmekte ve bu öğrencilerin en az yarısının eğitimleri sonrası ülkede göçmen olarak kalmaya devam ettiği tahmin ediliyor.

Çeşitli muafiyetler olsa da Kanada’da yaşamak isteyen ve federal ya da eyalet programlarına başvurmak isteyen uluslararası öğrencilerin en az Kanada dil ölçütü “CLB” 7 veya üzeri bir dil seviyesine sahip olmaları gerekiyor.

Bazı federal ve eyalet göçmenlik programlarından istenen seviye CLB 4’e kadar düşebiliyor.

CLB dil seviyesi ne kadar büyük olursa ITA alabilme şansı o kadar artıyor.

Örneğin 25 yaşında y.lisans derecesine sahip olmanız durumunda eğer CLB dil seviyeniz 8 ise ve Kanada’da en az bir yıl iş tecrübeniz varsa alacağınız puan seviyesi 457 olmaktadır. Şimdi eğer CLB seviyenizi 9’a çıkarırsanız alacağınız yeni puan seviyesi 489’a çıkacaktır. Şu sıralar 471 ve üzeri puanı olanların seçildiğini göz önüne aldığımızda 489 puanla hemen göçmen olarak kabul edileceğini söyleyebiliriz.

Kanada’ya kolej ya da üniversitelerde ön lisans, lisans ya da yüksek lisans vs. programları okumaya gelen yabancı öğrencilerin en az 7 ve üzeri CLB dil seviyeleri olduğunu varsayarsak Kanada’da eğitimleri sonrasında birçoğu daha iyi dil seviyesi ile göçmenlik başvurusu yapmaya uygun olacağını söyleyebiliriz.

2018 ekspres giriş raporu da bunu doğruluyor. 2018 yılında göçmen olmuş 90.000 göçmenin yaklaşık yüzde 25’ini Kanada’da diploma almış kişiler oluşturuyor.

Kısacası iyi derecede dil becerileri Kanada göçmenlik şansını arttıran en önemli faktörlerden birisidir. Sadece göçmenlik şansı değil aynı zamanda işgücü pazarında kolay iş bulma ve iyi gelir kazanma şansını da arttırmaktadır.

2010 yılından bu yana dil yeterliği Kanada vatandaşlığına başvuruda istenen ön şartlardan birisidir. İnsanların dil seviyesini daha iyi hale getirebilmek amacıyla Kanada vatandaşlığına başvuracak göçmenlerden minimum dil seviyesi istenmektedir.

Bugün mesela 18 ve 54 yaş arası göçmenler Kanada vatandaşı olabilmek için en az CLB 4 ve üzeri dil becerisi olduğunu kanıtlamak zorundadır.

Diğer faktörler dışında dil yeterliği size daha fazla kapı açacaktır. Alacağınız iyi derecede IELTS ya da TEF vs. sınav sonuçları daha iyi aday puanı almanıza sebebiyet verecektir.

Murat Kandemir, 30 Kasım 2019

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder