23 Ekim 2012 Salı

TEF & TEFAQ Sınavı


Kısaca TEF olarak bilinen, Test d'èvaluation français, sınavı anadili Fransızca olmayan kişilerin Fransızca dil seviyelerinin ölçülmesi için tasarlanmış bir Fransızca dil sınavıdır.

Kanada göçmenliğinde, Fransızca dilinde eğitim veren üniversitelerde ve çalışma dünyasında Fransızca dil yeterliğinin ispatında en çok kabul edilen sınavdır. Fransızca konuşulan ülkelerde yüksek öğrenim yapmak isteyen ya da çalışmak isteyen binlerce kişi ön koşul olarak TEF sınavına girmek zorundadır.  

Sadece Quebec Bölgesinde yaşamak isteyen ve Quebec Bölgesi Göçmenlik Programına başvurmak isteyen adaylar ayrıca TEF Quebec ya da diğer adıyla TEFAQ (Test d'èvaluation du français adaptè pour le Quèbec) olarak bilinen sınava da girebilirler. Bu sınavda sadece dinleme (compréhension orale) ve konuşma (expression orale) kısımları vardır. Quebec Bölgesi Kültür ve Göçmenlik Bakanlığı’nca Quebec Göçmenliğinde Fransızca dil yetisini ispat etmek isteyen göçmen adayı TEFAQ sınavına girerek bunu gerçekleştirebilir.

Kanada Federal Hükümet göçmenlik başvurularında Fransızca dilinde puan almak istiyorsanız TEF’in hem zorunlu hem de seçmeli kısımlarından (toplamda 5 modül) sınava girmelisiniz. Sınava girme sebebinize göre TEF ya da TEFAQ sınavından hangisine girmeniz gerektiğini iyi belirlemelisiniz.

TEF sınavı tüm dünyada CCIP, Paris Ticaret ve Endüstri Odası (Chambre de commerce et d’industrie de Paris) tarafından organize edilmektedir. Sınava giren adayın sınav sonuçları da yine CCIP tarafından sağlanmaktadır.

Sınava giren adayın Fransızca dilinde anlama ve ifade becerilerinin değerlendirilmesini amaçlayan TEF sınavı adayın Fransızca dil ve iletişim becerileri hakkında oldukça iyi bir ipucu verir.

TEF sınavının asıl amacı adayın Fransızca dilinde genel olarak “bilgisi, dilbilimsel ve iletişim becerilerini” değerlendirebilmektir.

Test 2 saat 10 dakika süren 3 aşamalı zorunlu kısım ve 1.30 saat süren 2 aşamalı seçmeli kısımdan oluşmaktadır.

Zorunlu kısımda okuma (compréhension écrite), dinleme (compréhension orale) ve kelime & dilbilgisi yapısından (Lexique et structure) teste tabi tutulur.

Seçmeli kısımda ise aday 1 saatlik süre verilen bir yazma (expression écrite) ödevi ile yazma ve 35 dakikalık bir mülakat ile konuşma (expression orale) becerisini göstermek zorundadır.

Şimdi testin zorunlu ve seçmeli kısımlarını inceleyelim.

1-Okuma (compréhension écrite)
Bu kısımda 50 soru ve 1 saatlik süre vardır. Amaç adayın yazılı materyallerde ana mesajı, yazarın kime hitap ettiğini ve amaç ve niyetini fark edebilme yeteneğinin ölçümüdür. Aday günlük durumlara göre hazırlanan yazı metinlerinin içeriğini anlamak ve metinde önemli bilgileri bulmak ve metini özetlemek durumundadır.

Okuma parçaları çeşitli makaleler, reklamlar, mektuplar, eleştiri notları, araştırma ve anket yazıları, talimatname, broşür ve ya tablolardan oluşur. Her belgenin değişik gramer zorlukları vardır.

Adaydan bilgiyi ayırt etme, sıralama, bilgiyi kronolojik sıraya koyma, değişik şekilde anlatma ve paragrafı veya metni yeniden yazma gibi görevleri yerine getirmesi istenir.   

2-Dinleme (compréhension orale)
60 soru ve 40 dakika ayrılan bu kısımda aday değişik seslerin ve tonasyonun farkına varmak zorundadır. Dinlenen mesajın içeriğine ulaşmalı, mesajdaki fikirlere, duygulara ve tutumlara hakim olup dinlediğini anlamalıdır.

Bu kısımda dinletilen ses parçaları çeşitli anonslar, iki kişi arasında geçen diyaloglar olabileceği gibi telefon sesli mesajları, hava tahmin raporu, reklam, mülakat, bir radyo programı veya tartışma programından bölümler olabilir.

Farklı durumlarda geçen kayıtları dinleyip mesajı anlamak, istenen bilgiyi ayırt etmek ve ilgili bilgiyi kullanarak sorulara cevap vermek adaydan beklenen görevlerdir.

3-Kelime ve Dilbilgisi Yapısı (Lexique et structure)
Adayın Fransızca dil ve kelime bilgisini sınayan bu kısımda adaya 40 soru sorulur ve cevaplaması için verilen süre 30 dakikadır. Cümle soruları ve boşluk doldurma kısımları mevcuttur.

Aday bu kısımda cümle tamamlama, kelime ve deyimlerin eş anlamlılarını bulma, yanlışları belirleme gibi görevleri yerine getirir.

4-Yazma (expression écrite)
Seçmeli olan yazma bölümünde aday 3 aşamadan geçer ve toplamda bir saati vardır. Bu aşamanın amacı adayın bilgiyi aktarma, geçmiş zaman yapılarını kullanabilme bir fikri ifade edebilme ve çeşitli görüşlerle destekleyebilme ve bir yazı parçasının özetini çıkarabilme becerileri değerlendirilir.

Bir yazı parçasının son kısmının yazılması, resmi veya şahsi bir yazı ve genel bir yazı parçasının özetinin çıkarılması gibi ödevlerle aday puan almaya çalışır.

5-Konuşma (expression orale)  
Toplamda 35 dakikalık olan bir kısımdır. İkinci seçmeli olan bu kısımda adayın kendisine verilen bazı belgelerde verilen bilgiler ışığında interaktif iletişim ile Fransızca dilinde iletişim ve ifade becerileri sınanır. Konuşmacının verdiği veya kendisine belge ile verilen bilginin kullanılarak bir fikrin savunulması veya bir konuda test görevlisini ikna etme becerileri mercek altına alınır.

Aday kendisine verilen 10 dakika hazırlık zamanından sonra test görevlisi ile 5 dakikalık bir mülakat yapar. Daha sonra adaya verilen diğer bir 10 dakikalık hazırlık zamanından sonra test görevlisi ile 10 dakikalık ikinci bir mülakat yapar. Konuşma kısmının sonunda aday test görevlisi ile 5 dakikalık tartışma yapar.

Görüşmeler yüz yüze yapıldığı için adaya bilgi verme, soru sorma, tartışma ortamında bir fikri savunma ya da iki şeyi karşılaştırma gibi görevler verilir.   

TEF’in kağıt üzerinde ve bilgisayar versiyonu (ETEF) da bulunmaktadır. Kağıt üzerinde versiyonu ilk üç zorunlu modül için yapılabilir ve öğrenci sayısı ve girilecek test merkezinin bilgisayar kapasitesi ile sınırlıdır. Elektronik versiyonu ise bazı test merkezlerinde uygulanabiliyor. Ayrıca elektronik versiyonuna girecek adayların basit bilgisayar becerisine sahip olması gerekiyor. Bu konularda daha fazla detayı gireceğiniz test merkezinden öğrenmeniz gerekmektedir.

Testin zorunlu ve seçmeli kısımlarıyla birlikte ücreti 460 Dolar civarındadır. Sadece TEFAQ sınavı $230 dolardır.

Sınava kayıt en az bir ay önceden yapılmalı ve ücreti yatırılmalıdır. Sınav sonuçları 4-8 hafta içinde sonuçlanır ve adaya sınav sonuç sertifikası gönderilir. Göçmenlik başvurularında orijinal ve resmi sınav sonucu kullanılır.

TEF sınavına İstanbul veya İzmir’de girebilirsiniz. Türkiye’de TEF sınavını Fransız Enstitüsü (Institut Français) düzenlemektedir. Daha fazla bilgi için: http://www.ifturquie.org/en/

Kanada’da TEF/TEFAQ sınavlarına Winnipeg, Vancouver, Toronto, Ottawa, Montreal, Monctron, Halifax, Edmonton ve Calgary’de girebilirsiniz. Sınavlar tüm eyaletlerde Alliance Française tarafından düzenlemektedir. Toronto için http://www.alliance-francaise.ca/en/ adresinden detaylı bilgi alabilirsiniz.

İyi bir hazırlık ve sınav süresini etkin kullanma başarının altın anahtarıdır. Sınava gireceklere başarılar.

Murat Kandemir, (ICCRC Member), 23 Ekim 2012 

19 Ekim 2012 Cuma

Quebec Eyalet Mahkemesinden Türk Çifte 120.000 Dolar Ceza


17 Eylül 2012’de Montreal Trudeau Havalimanına iniş yapan Türk çifti Reha ve Ecehan Özçelik kendilerine soru soran göçmenlik yetkilisine Kanada daimi ikamet sahibi olduklarını ve Montreal’de yaşadıklarını söyledi.

3 Ekim 2012 tarihli National Post gazetesinin haberine göre Türk çift yaşadıklarını iddia ettikleri şehir hakkında basit sorulara bile cevap veremediler.

Çarşamba günü Kanada Sınır Güvenliği Kurumu, CBSA (the Canadian Border Services Agency) Quebec Eyalet Mahkemesi’nin Türk çifti göçmenlikte sahtekarlık yapmak suçundan 120.000 Dolar ile cezalandırdığını duyurdu.

Kanada’da hiç yaşamadan göçmen olmakla suçlanan çift göçmenlikte kural olan ikamet zorunluluğu kuralına uymamakla suçlandı.

“Hükümetimiz Kanada göçmenlik sistemini kötüye kullanılmasına tahammül etmeyecek” diyen Göçmenlik Bakanı Jason Kenney ve birlikte basın toplantısı düzenlediği Halk Güvenliği Bakanı Vic Toews ile birlikte, “Mesajımız açık, usulsüzlük yapan kişiler yakalanacak ve cezalandırılacaktır” dedi.

Bu dava aslında hükümetin göçmenlik sistemini kötüye kullananlara ve Kanada’da yaşamıyorken yaşamış gibi göstererek ikamet kuralı ihlali yapanlara karşı yürüttüğü mücadelenin bir sonucu olarak görülüyor. Bu kişiler göçmenlik statüsünü alıp ülkesine dönüyorlar ve Kanada’ya giriş yaparken de kendilerini Kanada’da yaşıyormuş gibi gösteriyorlar.

Daimi ikamet statüsü sahibi olanlar beş yıl içinde en az iki yıl Kanada içinde kalmak zorundalar. Aksi halde daimi ikamet statülerini kaybedebilirler. Ayrıca daimi ikamet statüsü olanlar üç yıl Kanada’da ikamet ederlerse Kanada vatandaşlığında da başvurabiliyorlar.

Geçen ay Göçmenlik Bakanı Jason Kenney, Bakanlığınca 10.000’den fazla kişinin göçmenlik sisteminde usulsüzlük yaptıklarının belirlendiğini açıklamıştı. Bu kişilerden yaklaşık 5.000 kişinin mimlendiğini ve tekrar Kanada’ya giriş yaptıkları ya da Kanada vatandaşlığına başvuruda bulundukları zaman dosyalarıyla özel olarak ilgileneceğini ifade etmişti.

Ayrıca 3.100 Kanada vatandaşının vatandaşlık statülerinin geri alınması işlemlerinin başlatıldığını da duyurmuştuk. Bu dosyaların dışında Bakanlık 2.500 vatandaşın dosyasının da şaibe içinde olduğuna inanıyor.

Bakanlık verilerine göre Kanada’da yaşamayıp kendisini Kanada’da yaşıyor gösterenlerin çoğu Ortadoğu ülkelerinde yaşıyor. Bir şekilde işlerini ya da kendi ülkesindeki hayatını bırakamayan bu kişiler çeşitli sebepler yüzünden Kanada’da yaşamıyorlar. Maalesef kanunlar kişisel planlardan önce geliyor.

Daimi ikamet kartı sahibi (PR) göçmenlerin Kanada’ya döndüklerinde CBSA görevlileri tarafından karşılanıyor. Ve evet CBSA sınır kontrollerini iyice sıkıya almış durumda.

CBSA görevlileri Kanada’ya giriş yapmak isteyen PR kart sahiplerine Kanada ile ilgili çeşitli sorular sormaktalar. Kanada göçmeni olup ta Kanada’da hayat ile ilgili hiçbir fikri olmayan bazı ziyaretçiler giriş yaparken ellerinde bir takım kağıt parçalarına yazdıkları notlarla bu tür sorulara cevap veriyorlar ve tabi ki kendilerini kolayca ele veriyorlar. Hatta bazılarının soru sorulan şehirle pek bir alakası bile olmuyor. Endişe ve korku ile cevap dahi veremiyorlar.  

2007’de daimi ikamet sahibi olan Özçelik çifti CBSA görevlilerine Montreal şehri konusunda pek de bilgi sahibi olmadıkları izlenimini verdiler. Quebec CBSA sözcüsü Veronique Lalime yaptığı basın açıklamasında, “Tüm detayları sizinle paylaşamam fakat görevliler çiftin deklere belgesinde çeşitli anormalliklere rastladıklarını söyleyebilirim” diye konuştu.

Bu olay PR kartı sahiplerine karşı verilen tek ve en ciddi suç örneği teşkil ediyor. Bundan sonraki benzer davalara da emsal olacak.

Sınır görevlileri Kanada’ya giriş yapmak isteyen PR kartı sahiplerine “Kanada’da nerede yaşıyorsunuz? Ne kadardır Kanada dışındasınız? Planınız nedir?” tarzında sorular yöneltiyorlar. Bu sorular ve istenilen bazı evraklar (SIN kartı, ehliyet, sağlık kartı vs) ile giriş yapmak isteyen kişinin Kanada’da ki hayatı hakkında özet bilgi sahibi olmak istiyorlar.

19 ve 21 Eylül 2012 tarihli mahkeme kayıtlarına göre Özçelik ailesi suçu kabul etti ve her bir suçtan 30.000 dolar ve toplamda 120.000 dolar cezaya çarptırıldılar. Ayrıca PR statüleri hakkında da yasal işlem başlatılması gündemde.

Quebec bölgesi CBSA yetkilileri bu örneğe benzer başka soruşturmaların da işleme konacağını bildirdiler. Lalime, “Bu artık bizim önceliğimiz” diyerek asıl mesajı da vermiş oldu.

Sonuç: Oyunu kuralına göre oynamayan oyundan atılır.

Murat Kandemir, Member of ICCRC, 19 Ekim 2012, 

18 Ekim 2012 Perşembe

IELTS Sınavı


Kısa adı IELTS olan International English Language Testing System, sınavı İngilizce’nin kullanıldığı ortamlarda eğitim almak veya çalışmak isteyen adayların İngilizce dil seviyelerini ölçen dünyanın en popüler sınavıdır. Tüm dünyada 135 ülkede üniversiteler, işverenler, meslek odaları, göçmenlik otoriteleri ve çeşitli devlet kurumları vs. dahil 7.000’den fazla kurum/kuruluş tarafından tanınmaktadır.

IELTS, British Council (BC), University of Cambridge English for Speakers of Other Languages (ESOL) ve International Development Programme of Australian Universities (IDP) tarafından ortaklaşa geliştirilmiş bir dil seviye belirleme sınavıdır.

IELTS Türkiye’de İstanbul, Ankara ve İzmir’de uygulanmakta ve sınavın başvuru işlemleri sadece British Council İstanbul ofisi tarafından yapılmaktadır, linki http://www.britishcouncil.org/turkey

IELTS, Avusturalya, Kanada, Yeni Zelanda, İngiltere ve ABD gibi birçok ülkede üniversite ve şirketler tarafından kabul görmektedir. Türkiye’de IELTS’i kabul eden üniversite ve şirket sayısı da gittikçe artmıştır. ABD dışında İngiltere, Avustralya, Kanada ve Yeni Zelanda ve göçmenlik ofisleri dahil olmak üzere İngilizce konuşulan eğitim kurumu ve profesyonel kurum IELTS’i kabul etmektedir. Özellikle Kanada’da bazı göçmenlik programlarında (Federal Nitelikli Eleman Sınfı FSW ve Eyalet Aday Programları vs.) IELTS, başvuran adayın İngilizce seviyesinin belirlenmesi için özellikle istenmektedir.

IELTS dil değerlendirmede en yüksek uluslararası standartlara sahip olduğunu kanıtlamış olup dünya çapında 120 ülkede genellikle British Council, IELTS Avustralya ve çeşitli üniversite ve dil okullarında verilen 300 test uygulama merkezinde hizmet vermektedir. Teste giren adaylar bir sonraki testte tekrar şanslarını deneyebilirler. 

IELTS Sınavı Academic ve General Training olmak üzere iki ayrı modül olarak uygulanmaktadır. General Training modülü lise seviyesi eğitim, yabancı bir ülkede çalışma ve Kanada Avusturalya, Yeni Zelanda ve İngiltere gibi ülkelere göçmenlik başvuruları için tercih edilmektedir.

Kanada göçmenlik programlarının hepsinde IELTS sınavı General Training modülü kabul edilmektedir. IELTS sınavına Kanada göçmenlik sebebiyle girecekseniz mutlaka General Training modülünü seçmelisiniz.

Academic Modülü'de isminden de anlaşılacağı üzere eğitim alanında yapılan başvurularda üniversiteler tarafından istenmektedir. Eğitim kurumlarında lisans, yüksek lisans ve daha ileri düzeyde eğitimler için akademik modül istenmektedir. IELTS sınavına başka sebeplerle girecekseniz sınavı almanızı isteyen kuruma hangi modülde almanız gerektiğini mutlaka sorunuz.

Sınavın Formatı
IELTS sınavı Dinleme (Listening), Okuma (Reading), Yazma (Writing) ve Konuşma (Speaking) olmak üzere 4 bölümden oluşmaktadır. Dinleme, Okuma ve Yazma bölümleri aynı gün yapılırken sınavın Konuşma kısmı ayrı bir günde yapılır. Sınav süresi 2 saat 45 dakikadır. Şimdi bu bölümleri inceleyelim.

Dinleme Testi (Listening)
30 dakika süren bu bölümde adaya 4 ayrı kısımdan oluşan diyaloglar dinletilir. Kolaydan zora doğru dinletilen konuşma ses kayıtları sadece bir kere dinletilir ve aday dinlerken soruları cevaplamak zorundadır. Toplam 40 soru bulunmaktadır. Her bir konuşma ses kaydının arasında adayın cevaplarını kontrol etmesi için bekleme süresi mevcuttur.

Bu bölümde öğrenciler çoktan seçmeli, eşini bulma, özet çıkarma, cümle tamamlama ve kısa cevap verme vs. gerektiren sorulara cevap vermek zorundadır. Dinletilen pasajlar iki kişi arasında sosyal ortamda geçen konuşmalar olduğu gibi bir kişinin bir konu hakkında konuşması, ikiden fazla kişi arasında geçen bir görüşme ve akademik bir ders anlatımı gibi çeşitli unsurlar içerir.  

Bu bölümde öğrencinin dinleme yeteneği sınanır. Dinletilen diyalogda ana fikri anlama, konuşma içerisinde ki özel bazı bilgileri ayırt etme, konuşmacının fikirlerini, davranışlarını ve amacını keşfetme becerileri sorgulanmaktadır.   

Okuma Testi (Reading) 
60 dakika süren bu bölümde adaya okuma testi verilir. Academic Reading ya da General Reading testini alan aday kolaydan zora doğru sıralanmış ve 3 bölümden ve 40 sorudan oluşan okuma testini cevaplandırır.

Öğrencilere çeşitli okuma parçaları verilir. Bazı tekstler gazete, dergi, reklam türü belge örnekleri olacağı gibi özel bir konu ile ilgili okuma parçaları (bir şirket politikası, işçi eğitimi, işe başvurma gibi) da olacaktır. Okuma testinde çoktan seçmeli, True/False, yazarın görüşleri/iddialarını fark etme (Yes/No/Not Given), eşini bulma, başlık seçme, cümle sonlarını bulma, cümle tamamlama, özet çıkarma, diagram etiketleme, kısa cevap verme vb. benzeri sorular sorulmaktadır.

Academic veya General Training modülüne göre düzenlenen okuma testinde öğrencin ana fikri bulma, detayları seçme, ima edilen düşünceyi fark etme, yazarın fikrine ulaşma, tutum ve davranışları sezme gibi yetenekleri değerlendirilir.

Yazma Testi (Writing)
Yine 60 dakika süren bu bölümde aday girdiği modüle göre (Academic ya da General Training) 150-200 kelimelik iki değişik yazı yazarak İngilizce yazma becerilerini göstermek zorundadır.

Yazılması istenen konu adayın gireceği modüle göre (Academic veya General Training) belirlenir. Birinci bölümde adaydan bir şeyin nasıl çalıştığı, bir prosesin aşamaları, verilen bir tablo ya da bilginin özetinin çıkarılması, bir konu hakkında bilgi istenmesi gibi konuların birinden bir yazı yazılması istenirken ikinci kısımda bir fikir veya tartışma konusunda deneme yazması istenecektir.  

Bu testte adaylar kendisine verilen bir konuda uygun kelime dağarcığını kullanarak ve gramer kurallarını gözeterek fikirlerini gösterme, bilgi sunma, ihtiyaçlarını ifade etme gibi becerilerinin yanı sıra bir problemin ifade edilmesi, aşamaların belirlenmesi, bir çözüm sunulması, bir fikrin değerlendirilmesi ve gerektiğinde ispat edilmesi gibi becerilerini İngilizce yazarak göstermek zorundadır.

Konuşma Testi (Speaking)
Bu bölümde birebir mülakat yöntemi ile uzman bir test görevlisi tarafından sınava giren kişinin İngilizce konuşma becerileri sınanır. Mülakatta tanışma, adayın özel bir konu hakkında konuşturulması ve test görevlisi ile karşılıklı diyalog içinde geçer. Bu blüm 11-14 dakika kadar sürmektedir.

İlk önce 4-5 dakika tanışma ile geçer. Bu bölümde sınav uzmanı kendisini tanıtır ve adaya aile, iş, eğitim vs. gibi genel sorular sorar. Sonraki kısımda adaya bir konudan konuşması istenir. Bu kısımda aday kağıt kalem kullanabilir. 3-4 dakika ayrılan bu aşamada adaya belirlenen konu hakkında birkaç soru da sorulur. Son kısımda ise adaya belirlenen konu hakkında detaylı sorular sorulur. Bu sorularda adayın daha derin olarak fikir ve sorunları ele alması incelenir.

Konuşma testinde adayın günlük konularda veya durumlarda fikirlerini ve bilgisini ifade edebilme gücü mercek altına alınır. Bir konu hakkında uygun dil kullanarak fikirlerini mantıksal bir çerçevede sunması, desteklemesi ve analiz etmesi sınanan diğer becerilerdendir.

IELTS Skor Skalası
IELTS İngilizce seviye ölçümünde İngilizce diline hakim olma ve dili başarıyla kullanmayı aşağıdaki skalaya göre belirler.

9  Expert user (uzman kullanıcı)
8  Very good user (çok iyi kullanıcı)
7  Good user (iyi kullanıcı)
6  Competend user (yeterli kullanıcı)
5  Modest user (orta derece kullanıcı)
4  Limited user (kısıtlı derece kullanıcı)
3  Extremely limited user (kesinlikle kısıtlı derecede kullanıcı)
2  Intremittent user (düşük derecede kullanıcı)
1  Non user (dili kullanamayan kişi)
0  Did not attempt the test (teste girilmemiştir)

Sınav Sonuçları
IELTS sınav sonucu aday teste girdikten ortalama 13 gün sonra açıklanır. Aday sınavda her bir bölümde (Anlama, Okuma, Yazma ve Konuşma) gösterdiği performans için ayrı puan gelir. Sınav sonucu resmi olarak adayın belirteceği 5 ayrı kuruma ücretsiz olarak IELTS tarafından gönderilir. Sınav sonuçları genelde 2 yıl için geçerlidir. IELTS sınavına istenildiği kadar girilebilir. Sınav sonucu beklediğiniz sonuç değilse ücretini ödeyerek sınava tekrar girebilirsiniz.


IELTS Test Örnekleri
Sınava mutlaka iyi hazırlanmalıdır. Sınavda etkili süre kullanımı çok önemlidir. Daha önce çıkmış IELTS test soruları gözden geçirilmelidir. Bu konuda yazılmış yüzlerce kitap ve hazırlanmış internet siteleri mevcuttur. Ayrıca IELTS test soru örnekleri ve materyallerini aşağıdaki linklerden edinebilirsiniz.


Kanada göçmenlik programlarında İngilizce dil seviyesinin ispatı sadece IELTS sınav sonucu ile mümkün olmaktadır. Kanada göçmen adayı IELTS General Training sınav sonucu ile göçmenlik programlarında hak kettiği dil puanını (Federal Nitelikli Eleman sınıfında) alacaktır. İyi bir IELTS skoru dil puanınızı arttırır. O yüzden 7 ve üzeri almaya çalışmalısınız. Sınava iyi hazırlık, etkili sınav stratejisi, süreyi etkin kullanma başarının olmazsa olmazıdır.

Sınava gireceklere başarılar.

Murat Kandemir, (Member of ICCRC), 18 Ekim 2012  

12 Ekim 2012 Cuma

Kanada Vatandaşlık Başvurularında Dil Yeterlik İspatı İstenecek


Kanada Göçmenlik Bakanı Jason Kenney 28 Eylül 2012’de yapmış olduğu bir duyuruda Kanada vatandaşlığına başvuracak adaylardan başvuru esnasında istenen evraklara adayın dil yeterlik kanıtının da ekleneceğini belirtti.

Şu anki uygulamada 18-54 yaş arasında olan Kanada vatandaşlık başvurusu yapanların dil seviyeleri Kanada Yurttaşlık ve Göçmenlik Bakanlığı (CIC) yetkililerinin adaylarla mülakatı ve vatandaşlık sınav sonuçlarına göre değerlendiriliyor.

Yeni uygulama 1 Kasım 2012’den itibaren geçerli olacak.

“Kapsamlı araştırmalar göstermiştir ki yeni vatandaş olanların Kanada’da başarılı olabilmelerinde ki ana faktör Fransızca veya İngilizce dillerinden birinde etkili iletişim kurabilmeleridir.” diyen Jason Kenney, “Yeni vatandaş olanların ekonomiye ve topluma hızlı adapte olabilmelerini çok önemsiyoruz” diyerek yeni uygulamaya ne kadar çok inandığının altını çizdi.

Vatandaşlık Yasası (the Citizenship Act) vatandaşlık başvurusu yapanların Kanada’nın resmi dillerinden birisini yeteri kadar bilmesini şart koşmaktadır. Bu yeni değişiklikle yabancı dil yeterlik seviyesi arttırılmış olmayacak olup sadece 18-54 yaş arası adayların dil yeterliğini belge ile ispat etmesi gerekecek.

Eski sisteme göre başvuranların dil becerileri kendileriyle CIC görevlilerinin yaptığı görüşmeler ve vatandaşlık sınavı sonuçları ile değerlendirilirken yeni sistemde Kanada Dil Seviyesi, CLB 4 (Canadian Language Benchmark) seviyesinde –özellikle konuşma ve anlama– olduklarını;

-CIC tarafından kabul edilen bir test sonucuyla,
-İngilizce veya Fransızca dillerinde alınan lise veya yüksek okul eğitimi diplomasıyla ya da
-devletin finanse ettiği dil eğitim programlarında belli bir seviye eğitimin bitirilmesiyle ispat edebilecekler.

CIC yetkilileri başvuran vatandaş adayları ile mülakat yolunu bırakmamakla birlikte yeni uygulamanın hayata girmesiyle adaylar daha ilk başvurularında dil yeterliklerini gösteren belgeyi başvuru evraklarına eklemek zorunda kalacaklar. Böyle bir kanıt eklemeyenlerin vatandaşlık başvuruları CIC tarafından işlem yapılmadan adaya geri gönderilecek.

Yetişkinlerin dil yeterlik ispatları sunması kuralı 1 Kasım 2012 günü ve sonrası CIC tarafından alınan tüm Kanada vatandaşlık başvurularında uygulanacak.

Murat Kandemir, 12 Ekim 2012, (Member of ICCRC)  

8 Ekim 2012 Pazartesi

Kanada İçin Akılcı Göçmenlik Politikası


Kanada göçmenlik sistemi ve programları hakkında sayısız makale yazdım. Bu yazılarımda Kanada Göçmenlik Sistemi, İltica Programı, Federal Göçmenlik Programları, Eyalet Aday Programları, Aile Sponsorluğu ve Ziyaretçi Vizeleri gibi bir çok konuya değinmeye çalıştım. Tabii göçmenlik sisteminde ve program kriterlerindeki değişiklikleri de anında blog sayfamda değindim. Bakanlıkça yapılan tüm değişikliklerin ortak amacı “daha güvenilir ve hızlı bir göçmenlik sisteminin tesis edilmesi” olarak lanse edildi.

Göçmenlik sistemindeki birçok sorun basında da kendine yer buldu. Birçok göçmenlik programında –özellikle eş sponsorluğu, vatandaşlık başvuruları ve iltica programında– sahtekarlığın önüne bir türlü geçilemedi. İltica sisteminden yararlanarak Kanada’ya sığınan birçok suçlunun da ülkeden sırf mevzuat sebebiyle gönderilememesi hep gündemdeydi. Kanada için akılcı bir göçmenlik politikası oluşturulması Kanada Göçmenlik Bakanlığı’nın da hep gündeminde kaldı.

Kanada etkin göçmenlik sistemi olan bir ülke. Ülke ekonomisi için yurt dışından her sene belli miktarda göçmeni almak zorunda. Göçmenlik politikalarında yapılacak küçük bir değişiklik büyük bir etki yaratacak güçte. Bir örnek vermek gerekirse önceleri göçmenlik başvurusu yapanlardan İngilizce/Fransızca dil yeterliliği istenmiyorken 2008’den bu yana artık IELTS/TEF gibi sınav sonuçları istenmeye başladı. Tabi bu da birçok ülkede IELTS sınavına hazırlık sektörünü yarattı. Belki Türkiye’de belli bir kitle Kanada’ya göç etmeyi planlıyorken bu Sri Lanka, Pakistan, Hindistan, Çin vs gibi ülkelerde azımsanmayacak kadar çok kişinin hayali. İnsan yapımı olan Kanada göçmenlik sisteminde de maalesef birçok açık var. Tüm çaba bu açıkların kapatılması ve daha etkin akılcı bir göçmenlik sisteminin yaratılması için.  

Ülkesinde kolluk kuvvetlerince aranan bazı suçlu veya şüpheliler Kanada’ya gelmenin bir yolunu buluyor, gerekirse kimlik değiştiriyor ve iltica talebinde bulunuyor. İltica talebinde bulunan kişi ülkesinde siyasi görüşü, kültürel kimliği, dini, cinsel tercihi vs. gibi sebepler yüzünden baskı ve şiddete maruz kaldığını öne sürerek Kanada’ya sığınma talebinde bulunuyor. İltica iddiasında bulunur bulunmaz kendisine bir kimlik veriliyor ve hemen okuma ve çalışma izni elde edebiliyor. Ehliyet ve sağlık kartına da sahip olan iddiacımız iltica davasının görüleceği duruşma gününü bekliyor. İltica davasında mülteci olarak kabul edilirse ne ala. Davası reddedildiğinde üst mahkeme, insan hakları mahkemesi vs gibi tüm mevcut yolları kullanarak Kanada’da olabildiğince uzun kalmaya çalışmaktadır. Eğer kendisi bekar ise ve bir de Kanada’da evlilik yapmış ise Kanada vatandaşı çocuk sahibi olarak “çocukların durumu” sebep göstererek insan hakları temellerinde Kanada’da kalmanın yollarını zorlamaktadır. Kanada dışında suç işlediği sabit olan bu kişilerin Kanada dışına çıkarılması esnasındaki tüm harcamalar vergilerden sağlanıyor.

İltica iddiacılarının avukatlarına ödenen ücretler, hem lokal hem de federal düzeyde her türlü mahkeme giderleri, ilticacının sağlık giderleri, ilticacıların bulundukları eyalette aldıkları nakdi sosyal yardımlar vs. hep devletin sağladığı kolaylıklar. Yani vergi mükelleflerinin ödediği vergilerden sağlanan kaynaklar.

Göçmenlik Bakanı Jason Kenney göçmenlik ve iltica sistemini çok değiştirdi. İltica sisteminin kötüye kullanımını engellemek için önce mahkeme bekleme sürecinin kısaltılmasını sağladı daha sonra kaynak ülke listesi oluşturdu. Bu kaynak ülke listesi mülteci gelmesi beklenen ülkelerden oluşuyordu. Önceleri Federal Hükümet tarafından karşılanan mültecilerin sağlık kapsamı, IFH (Interim Federal Health Coverage) iptal edildi. Artık mülteciler sağlık kapsamları için yaşadıkları eyaletin insafına bırakıldı.

Bakan hızını almadan Kanada Vatandaşlığında yapılan sahtekarlıklara da el attı. Daimi ikamet kartı (permanent resident card) sahibi olan ve sadece 3 yıl Kanada’da ikamet edildiğinde başvurulabilen Kanada vatandaşlığında yaşanan sahtekarlığa da bir son vermeye çalıştı. Birçok kişinin Kanada’da bulunması gereken mecburi ikamet süresi dolmadan sahte belgelerle Kanada vatandaşlığına geçtiği tespit edildi. 3.100 kişi olarak belirlenen bu kişilerin vatandaşlıklarının ellerinden alınması için yasal işlem başlatıldı. Tabi bu süreçte onlara yardım eden sahtekar göçmenlik avukatları ve danışmanlar hakkında da yasal işlem başlatılmasına sebep oldu.     

Göçmenlik sistemindeki aksaklıkları gidermek için yapılan diğer çalışmalardan bazıları da Kanada’ya belli bir miktar yatırımı göze almış ve gerekli alt yapıyı hazırlamış olanlara özel olarak tasarlanan girişimci kategorisi. Bu kategoride 2.750 vizenin verilebileceği ve yabancı girişimcilerin Kanada’da kurmayı planladıkları işlerde hem ekonomik olarak eyalete katkı sağlayacağı hem de yeni istihdam alanı açacakları kesin. Mantıklı bir çalışma gibi görünüyor ve henüz uygulamada yok.  

Yurtdışından Kanada’yı hiç görmemiş hayat ve dil tecrübesi olmayanların yerine Kanada’da uluslararası öğrenci olarak okuyan ve okudukları süre içerisinde hem hayat hem de iş tecrübesi elde etmiş yabancı öğrencilerin ülkede daimi ikamet sahibi olarak kalmalarına imkan veren Kanada Tecrübe Sınıfı, CEC (Canada Experience Class) 2008’den beri uygulamada ve program gün geçtikçe başarısını daha da kanıtlıyor. Kanada Göçmenlik Bakanlığı (CIC) ülkede okumuş olan uluslararası öğrencilere bu fırsatı vererek hem istediği kalifiye elemanı kazanmış oldu hem de onların bir an önce Kanada’ya adapte olmalarına olanak vermiş oldu.

Mükemmel bir göçmenlik politikası ve bunun sonucunda oluşturulmuş göçmenlik programları kolay oluşturulamıyor. Deneme yanılma yöntemiyle ve yılların tecrübesiyle birçok program evrensel ekonomik göstergelere ve çağın getirdiği yeniliklere göre şekillendiriliyor. Yukarıda bahsi geçen tüm sistemdeki sorunlar ve değişiklikler hep bu şekilde güncellenmiş.

Kanada göçmenlik sistemi örneklerinin içerisinde (Avustralya, Birleşik Krallık ve ABD göçmenlik programları) belki de en liberal olanıdır. Göçmenlik programları Muhafazakar (Conservative Party) federal hükümetin yönetiminde tabiri caizse “sıkılaştırılmaya” çalışılmaktadır. Sadece yıllık doğum oranı ve her sene emekli olacak Kanadalı sayısını düşünmek bile Kanada’nın göçmenlik sistemine ne kadar ihtiyacı olduğu ve bu “sıkılaştırma” politikasının talihsiz olduğunu göstermeye yeter.

Programlar tasarlanırken Kanada’nın içinde bulunduğu ekonomik ve sosyal durum da iyice değerlendirilmeli. Örneğin ihtiyacı hissedilen bir meslek erbabını Kanada’ya getirmenin yollarının federal ya da eyalet göçmenlik programları ile aranmasından öte önce Kanada içindeki iş gücüne öncelik verilmeli. Birçok sivil toplum kuruluşu ve düşünce kuruluşları Kanada içindeki işverenlerin eğitilmesi, eyaletler arası işçi transferi olanağı yaratılması, yerli (aboriginal) halkın iş gücüne katılması, kadınların ve düşük eğitimli işçilerin tekrar eğitimden geçirilerek değerlendirilmesi hatta yaşlı olanların da meslek becerilerinin Kanada’lı işverenlerin istediği şekle getirilmesi gibi tavsiyelerde bulunuyorlar. Yurtdışından hesapsızca getirilen yabancı işçiler Kanada’nın kalifiye işgücü ihtiyacına ancak kısa vadede çözüm olabilir. Göçmenlik politikası uzun vadede planlanmalıdır.

Sonuç olarak Kanada göçmenlik programları çözüm odaklı olmalı ve tüm göçmenlik programlarında en iyiyi seçecek “program kriterleri” doğru seçilmelidir. Bir göçmenlik programı yanlış anlamaya fırsat vermeyecek şekilde tasarlanmalı ve hedef kitle açıkça belirlenmiş olmalıdır. Ülkenin kendi vatandaşları ve göçmenlerinin sosyal ve ekonomik durumları göz önüne alınmalı ve yeni gelen göçmenler için her türlü sosyal programlar mutlaka uygulanmalı. Dosya yığılmasının önüne geçilmesi içinde programda vaat edilen başvuru işlem süresine sadık kalınması için Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanlığı gerekirse tüm kaynaklarını kullanmalı. Başvuran insanların uzun süre bekletilmesi ile hem zamanlarının hem de umutlarının örselenmesine izin verilmemeli.

Etkin ve güvenilir bir göçmenlik politikası bir gecede tasarlanamıyor.

Murat Kandemir, (Member of ICCRC) 08.02.2012,

2 Ekim 2012 Salı

Ontario Eyaleti ve Aday Programı -Opportunities Ontario-


Ontario Eyaleti Aday Programı, Oportunities Ontario, çeşitli mesleklerde bilgisi ve becerisi olan göçmenleri Ontario’ya çekmek ve iş gücü piyasasına katılmalarını sağlamak amacıyla uygulanan bir eyalet aday programıdır (pnp, provincial nominee program).

Opportunities Ontario programı ile Ontario Hükümeti daimi göçmen statüsünde almayı arzu ettiği göçmen adaylarını federal hükümete aday olarak gösterir. Daimi ikamet başvurusu yapmak isteyen adayın göçmenlik işlemleri eyaletçe aday olarak gösterildikten sonra federal göçmenlik bakanlığı, CIC (Citizenship and Immigration Canada) tarafından sonlandırılır.

Bu makalemizde Ontario Eyalet’i ile birlikte Ontario Eyalet Aday Programını ayrıntılı bir şekilde inceleme şansı bulacağız. Makalemize başlamadan önce Ontario Eyaletini yakından tanıyalım.

ONTARIO EYALETİ
Kanada’nın federal başkenti Ottawa’ya ev sahipliği yapan ve ülkenin en kalabalık eyaleti olan Ontario’nun başkenti Toronto’dur. Kanada’nın doğu-orta kısmında yer alan Eyalet batıda Manitoba, kuzeyde Quebec ve güneyde Birleşik Amerika’ya sınırdır. Eyaletin nüfusu 2011’de 12.851.821 olup bu rakam tüm Kanada nüfusunun %38’ine tekabül eder. Her yıl Kanada’ya göç eden yaklaşık 300.000 kişinin ortalama % 53’ü yaşamak için Ontario’yu tercih etmektedir.

Ontario Gölünün ismini alan Eyaletin adı “büyük göl” anlamına gelen Huron dilindeki “Ontariio” kelimesinden ya da “güzel su” anlamına gelen Iroquoian dilindeki “skanadario” kelimesinden geldiğine inanılır. Ontario göl sayısı bakımından da oldukça zengin olup irili ufaklı 250.000 göle ev sahipliği yapmaktadır.

Demografi
Eyaletin demografik yapısına baktığımızda etnik olarak çok zengin olduğunu görürüz. Çoğunluğunu İngiliz ve diğer Avrupa kökenlilerin oluşturduğu Eyalette nüfusun %11’i kendini Fransız kökenli olarak tanımlar. Karayipler, Asya, Latin Amerika, Avrupa ve Afrika kıtasındaki çeşitli ülkelerden gelen göçmenler Eyalette yaşayan etnik kökenli nüfusu teşkil eder. Azınlıkların en çok yaşadıkları yer aynı zamanda Eyaletteki en kalabalık yerler olan Toronto, Ottawa, Windsor, Hamilton ve Waterloo Bölgeleridir.

Ekonomi
Yer altı zenginliğiyle Ontario Kanada’nın üretim üssü sayılır. Kanada’daki toplam üretimin %52’si bu Eyalette gerçekleştirilir. En büyük ticaret ortağı Birleşik Amerika’dır (Michigan Devleti). Niagara Şelalesindeki elektrik gelirlerindeki payı ve Ontario’daki diğer nehirler Eyaleti hidroelektrik enerjide zengin bir yere taşır. Başlıca üretim kalemleri arasında motor parçaları, demir, çelik, gıda maddeleri, elektrikli ev aletleri, makineler, kimyasal maddeler ve kağıt büyük bir payı oluşturur. Windsor, Bramalea, Oshawa ve Oakville gibi şehirlerdeki Chrysler, GM ve Honda fabrikalarında araba üretimi de ekonomide önemli bir yere sahiptir.
Kanada’nın finans ve bankacılık hizmetleri merkezi Ontario’nun da başkenti olan Toronto’dadır. Ayrıca ürünlerin pazarlanması ve IT (bilgi teknolojisi) merkezi de yine bu Eyalettedir. Ottawa’nın kuzeyi ve BlackBerry akıllı telefon üreticisi RIM’in de bulunduğu Waterloo bölgesi IT merkezi olarak sayılır.

İnşaat sektörü Eyaletteki iş gücünün %6.5’inin çalıştığı sektördür. Madencilik, kağıt hamuru ve kağıt ürünleri ile ormancılık Kuzey Ontario için önemli bir yere sahip sektörlerdendir. Özellikle yaz aylarında merkezi Ontario’da turizmin yeri de hiç azımsanmayacak kadar önemlidir.

İdare
Liberal Partinin oluşturduğu bir azınlık hükümeti tarafından yönetilen Eyaletin başkanı Liberal Parti’den Dalton McGuinty’dir. 2003’ten beri Eyaleti yöneten parti 2007 ve 2011 genel seçimlerinden tekrar zaferle çıkmıştır. 

OPPORTUNITIES ONTARIO
Ontario Eyaleti’nde yatırımın, iş alanlarının ve ekonomik büyümenin gerçekleşmesi hedefiyle oluşturulmuş bir eyalet aday göçmenlik programıdır. Bu programla işverenler ihtiyacını hissettikleri nitelikli, kalifiye ve mesleğinde uzman kişileri Ontario’da iş gücüne katabilmekteler. Ontario PNP yatırımcılara da eyalette kendi işlerini kurmalarına olanak vermekte ve bu program sayesinde Eyalete ekonomik katkı sağlanması ve istihdam alanının yaratılması hedeflenmektedir. Ontario PNP aracılığıyla Eyalette aday olara gösterilen kişiler daha sonra federal hükümetten daimi ikamet statüsü elde edebilmekteler.

İşverenler Ontario içinde bulamadıkları profesyonel, teknik ve idare sınıflarında meslek sahibi olanları Ontario PNP programı ile aday gösterip işe alabilmekteler. Opportunities Ontario diğer tüm eyalet aday programlarında olduğu gibi işveren tabanlı bir göçmenlik programıdır. Yani işverenin işe almak istediği kişiyi aday olarak göstermesi ve buna uygun olması gerekir.

PNP süreci işverenin ön başvuruyu yapmasıyla başlamaktadır. Her bir işçinin işverence aday olarak gösterilmesi gerekmektedir. İlk başvuru kabul edildikten sonra Eyalet işe alınmak istenen işçiyi (varsa eşi ve çocukları dahil olarak) “aday” gösterir. Ontario Eyaleti her sene sadece 1000 kişiyi aile üyeleri ile birlikte aday olarak gösterebiliyor.

Ontario Eyaleti Aday Programı iki ana kategoriye ayrılıyor. Genel Kategori ve Uluslararası Öğrenci Kategorisi. Şimdi bu iki kategoriyi ayrıntılı bir şekilde inceleyelim.

1-Genel Kategori    
Programca uygun olan Ontario’daki işverenlere açık olan bu kategoriden kendisine tam zamanlı iş teklifi verilen yabancı işçiler yararlanabiliyor. Ontario’daki işverenler önce Opportunities Ontario programına ön başvuru yapmak zorundalar. Ontario PNP’den ön kabul olan programa uygun işverenler yurtdışından sadece idareci, profesyonel ve zanaatkarları Kanada’ya işçi olarak getirebiliyor. İş teklifi verilmek istenen kişinin mesleğinde en az 2 yıllık iş tecrübesi olması gerekiyor. Bir meslek odasınca idare edilen bir meslekte çalışan işçi eğer Ontario’da ilgili odaya kayıt yaptırmışsa 2 yıl iş tecrübesi aranmayabiliyor. Bu kategoride aynı zamanda yatırımcılar önemli elemanlarını Kanada’ya getirebiliyorlar.

Programa Uygun Olan İşverenler
İşverenlerin (Adi ortaklık, şirket veya şahıs firmalarının) Opportunities Ontario programı kapsamında eleman temin edebilmeleri için programa uygun olmaları gerekiyor. En az 3 yıllık faal olan ve ruhsatlı bir işyerine sahip olmaları ilk şartlardan. İkincisi işyeri Ontario eyaletinde olmalı ve Büyük Toronto Bölgesi, GTA (Greater Toronto Area –Toronto ve etrafındaki Durham, Halton, Peel ve York şehirleri dahil olan bölge) bölgesinde bulunan işverenlerin yıllık en az brüt 1.000.000 Kanada doları kazanç elde etmesi ve eğer işyeri GTA dışında ise şirketin mininum 500.000 dolar brüt kazancı olmalı. Üçüncü şart olarak GTA içindeki işverenin en az 5 ve GTA dışındaki işverenin de en az 3 kişiyi tam zamanlı çalıştırıyor olması gerekiyor. İşverenin aday olarak gösterilecek kişinin çalışacağı işyerinin de Ontario’da olması son şartlardan.  

Şirketin getirmek istediği eleman sayısında da bir limit vardır. 5 kişiyi full-time olarak çalıştıran GTA içinde bir şirket veya 3 kişiyi full-time çalıştıran GTA dışında bir şirket yurtdışından Kanada’ya 1 işçi getirebiliyorken bu sayı katlandıkça getireceği işçi sayısı bir artmaktadır.

Tam zamanlı iş (full time work) 12 aylık zaman sürecinde ücret karşılığı çalışılmış 1.560 saatten oluşmaktadır. Ayrıca sezonluk veya yarım zamanlı (part time) çalışma, taşeronların yaptığı işler ve şirketin işyerinde çalışmayan –evde ya da uzakta çalışan işçiler gibi– işçilerin yaptıkları işler bu kapsamda değerlendirilmemektedir.

İşveren Opportunities Ontario PNP programı kapsamında Kanada’ya yabancı işçi getirmek istediğinde önce kendisi programa başvurup ön onay almak zorundadır. Kendisine ön onay verilen işveren İşveren Pozisyon için Ön Onay Kabul Formunu (Employer Pre-Secreen Approved Position Form) getirmek istediği yabancı işçiye vermesi gerekmektedir.

Yabancı İşçiler (Foreign Workers)
İşverenler Genel Kategoriyi kullanarak yabancı işçi alımı yapabilirler. Programca uygun olan işverenlerin iş teklifi vermesi suretiyle Ontario Eyaleti’nce aday olarak gösterilecek yabancı işçilerin de başvurmadan önce programa uygun olmaları esastır. Yabancı işçi eğer Kanada içinde bulunuyorsa mutlaka yasal bir statüsünün olması (çalışma izni, geçici ikamet sahibi vs) zorunludur. Kanada’da iltica başvurusu yapmış kişiler bu programa kabul edilmezler.

Yabancı işçinin Ontario Eyaletindeki bir işveren den tam zamanlı bir iş teklifi alması gerekmektedir. Ayrıca yabancı işçinin mesleği NOC 0, A ve B kodlarında belirtilen işlerden biri olmalı. Yabancı işçi kendisini Ontario Eyaletinde aday olarak göstermek isteyen işverenden ön onay belgesi de almış olmalı. Bu belge ve Opportunities Ontario başvuru belgeleri ile birlikte başvuruda gönderilecek.

Son olarak ta yabancı işçinin Ontario’da çalışacağı işte en az 2 yıllık iş tecrübesinin de olması ya da ilgili meslek odasıyla lisans veya kayıt işlemini bitirmiş olması gerekiyor. Kanada dışında edinilmiş iş tecrübelerinin de ispat edilebilir ve karşılığında bir ücret kazanılmış olmaları (ücretsiz gönüllü olarak çalışmalar hariç) asıldır. Kanada içinde edinilen iş tecrübelerinin de çalışma izni sahibi iken edinilmiş olması da gereklidir.

İşverenden aldıkları ön onay formu, iş teklifi, şahsi belgeler (pasaport, nüfus cüzdanı, CV, çalışma & geçici ikamet izni kopyası, varsa meslek odası kayıt belgesi, bir önceki 2 yıllık çalışma tecrübesini gösteren referans mektupları kayıt için gönderilecek evraklardandır.

Genel Kategoriden başvuracak adaylar iadesiz olan 2.000 Kanada dolarını (GTA dışında ki işyerinde çalışacaklar için 1.500 Kanada doları) işlem ücreti olarak yatıracaklardır. Başvurudan sonra kendisine Eyalet Aday Sertifikası (Provincial Nomination Certificate) çıkarılan aday Kanada Yurttaşlık ve Göçmenlik Bakanlığına daimi ikamet başvurusunda bulabileceklerdir.

Ulusal Meslek Sınıflandırması, NOC (National Occupational Classification)
NOC Kanada’da tüm mesleklerin sınıflandırıldığı bir standardın adıdır. Bu sınıflandırma da tüm meslekler ve bu meslekler için asgari eğitim şartları belirtilir. Ayrıca NOC’de tüm mesleklerin tanımları ve görevleri belirtilmiştir.

Yabancı işçilerin Ontario PNP’de değerlendirilmesi için mesleklerinin NOC listesinde 0 (yöneticiler), A (profesyonel meslekler) ve B (teknik meslek sahipleri ya da zanaatkarlar) sınıflarından birisi olması gerekmektedir.

Yatırımcılar (Investors)
Ontario Eyaletinde istihdam yaratacak iş alanları açmak isteyen yatırımcılara açık olan Opportunities Ontario program kriterlerine uygun olan adayları Eyalete yatırım yapmaya çağırmaktadır.

Kurumsal olarak uzun dönemde Ontario Eyaletinde en az 3.000.000 Kanada doları olan yatırım miktarı ve en az 5 Kanada vatandaşına ya da göçmenine iş istihdamı yaratması ana koşullardan.

Şahsi olarak yatırımcı olmak isteyen adaylar ise kendi işiyle aktif ve devamlı olarak ilgilenmeli aynı zamanda sermayenin en az %33.33’ünün kontrolünün sahibi olmalı ya da var olan bir işte en az 1.000.000 dolarlık bir yatırımı yapmış olmalı. Ontario’da yatırım yapılacak iş faiz, sermaye kazancı veya kar payı kazandıracak işlerden olmamalı.

Opportunities Ontario iş adamlarının Kanada’ya kuracakları işe kilit görevlilerini getirme hakkı da veriyor. Yatırımcı ile birlikte programa başvuracak bu kişilerin de Genel Kategori’deki Yabancı İşçiler sınıfındaki kriterlere uygun olması gerekiyor. Beraberinde bir elemanı Kanada’ya getirmek isteyen yatırımcı Ontario’da 5 kişilik tam zamanlı istihdam alanı açmak zorunda. Kanada’ya getirilmek istenen kişi sayısı 2 ise açılacak istihdam ile 6 kişiye tam zamanlı iş sağlanmalı. Yatırımcının getirmek istediği kişi sayısı 3’e çıkarsa yatırımcı Ontario’da en az 7 kişiye tam zamanlı iş vermek durumundadır. Getirilmek istenen kişi sayısı arttıkça işe alınacak vatandaş ve/veya göçmen sayısı da o kadar artmak durumundadır.  

Ontario’da yatırım yapmak isteyen yatırımcı önce Ontario Yurttaşlık ve Göçmenlik Bakanlığı’na (MIC) başvurur. MIC kendisine sunulan yatırım planını önce inceler ve yatırımın yapılacağı sektör ve o sektörden sorumlu Ontario Bakanlığını belirler. İlgili Bakanlığın iletişim bilgileri yatırımcıya bildirilir. Kendisine yatırım ile ilgili MIC tarafından bilgi verilen Bakanlık başvuran adayın yatırım planını inceler ve sağlam bir yatırım olarak görürse ve Opportunities Ontario’nun diğer şartlarına uygun bulursa MIC’ye yatırımın uygun bulunduğunu bildirir. Daha sonra MIC başvuran kişiyi aday olarak gösterir. Yatırımcı aday başvurusu ücreti geri ödemesiz 3.500 Kanada dolarıdır. 

2-Uluslararası Öğrenci Kategorisi   
Ontario’da bir işverenden iş teklifi olan uluslararası öğrenciler Uluslararası Öğrenci kategorisinden faydalanarak Opportunities Ontario Eyalet Aday Programına başvurabilir ve daimi ikamet sahibi olabilir. Bu kategoride 1-İş Teklifi Sahibi Uluslararası Öğrenci Sınıfı, 2-Uluslararası Doktora Mezunu Sınıfı ve 3-Uluslararası Yüksek Lisans Mezunu olmak üzere 3 alt sınıf vardır.

İş Teklifi Sahibi Uluslararası Öğrenci Sınıfı –Kanada’da uluslararası öğrenci olarak eğitimini tamamlamış olan mezunlar eğer Ontario’da bir işverenden tam zamanlı iş teklifi alırlarsa Opportunities Ontario Eyalet Aday Programı sayesinde daimi ikamet şansını yakalayabilir. Kanada’da resmi makamlarca tanınan yüksek okul (college) ya da üniversitelerde en az 2 yıl tam zamanlı eğitim sonucunda diploma ya da lisans derecesi, ya da lisans derecesi sonrasında bir yıl lisans üstü eğitim almış olanlar bu programa uygundur.

Ayrıca bu sınıftan başvuracak adayların NOC 0, A, B türü işlerden birinde bir iş teklifi almaları gerekmektedir. İş teklifindeki işin alınan eğitimle ilişkisi olması zorunlu değildir. Kanada Uluslararası Gelişim Ajansı, CIDA’dan (Canadian International Developlent Agency) burs alarak eğitimlerini bitiren ya da gelinen ülkeden tam burslu olarak gelen öğrenciler bu programdan faydalanamazlar. Mezun aday okulu bitirdikten sonra iki yıl içinde başvurusunu yapmalıdır. Başvurular Kanada içinden yapıldığı gibi dışından da yapılabilir. Opportunities Ontario PNP programına başvuru ücreti uluslararası öğrenciler için iadesiz olarak 1.500 dolardır.

Uluslararası Doktora Mezunu Sınıfı –Ontario’da devlet üniversitelerinin birinde doktora eğitimini bitirmiş VEYA tüm gerekli dersleri verip tez savunması aşamasına geçmiş ve doktora derecesinin verilmesini bekleyenler VE doktora eğitiminin en az 2 yılını Ontario’da devlet makamlarınca tanınan üniversitelerinin birinde bitirmiş olanlar uluslararası doktora eğitimi sınıfından başvurularını Ontario eyalet aday programı kapsamında yapabilirler. Mezunlar doktora derecesini aldıklarından sonra 2 yıl içinde başvurularını yapmalıdırlar. Başvurular Kanada içinden yapıldığı gibi dışından da yapılabilir. Doktora Mezunu Sınıfından Ontario PNP’ye başvuracak adaylar için başvuru ücreti iadesiz olarak 1.500 dolardır.  

Uluslararası Yüksek Lisans Mezunları Sınıfı –Ontario’da çalışmak ve yaşamak isteyen ve yine Ontario’da yüksek lisans eğitimi almış olan adaylar bu sınıftan başvurularını yapabilirler. Ontario’da devletçe tanınmış üniversitelerden birinde verilen Master eğitimi almış olan adaylar en az 1 yıllık tam zamanlı akademik programlarının eğitimini görmüş olmaları ve Master derecesini aldıktan sonra en fazla 2 yıl içinde başvurularını yapmış olmaları gerekmektedir.

Ontario’da yasal olarak bulunan (iltica edenler ya da yasadışı Kanada’da bulunanlar bu programdan faydalanamazlar) ve IELTS İngilizce sınavından 7 veya üstü ya da TEF Fransızca sınavından 5 ya da üstü puan alarak dil yeterliliklerini ispat eden adaylar Ontario Eyaletinde son 2 yıl içinde en az 1 yıl ikamet ettiklerini de kanıtlamak zorundadırlar.

Kanada Uluslararası Gelişim Ajansı, CIDA’dan (Canadian International Developlent Agency) burs alarak eğitimlerini bitiren ya da geldikleri ülkeden tam burslu olarak gelen öğrenciler bu programdan faydalanamazlar.

Bu programdan başvurmak isteyen mezun adaylar bakmakla yükümlü oldukları aile üyelerinin sayısına göre kendilerine bakabilecek maddi gücü olduklarını kanıtlamak zorunda. Örneğin adayın kendisi için göstermesi gereken para 11.086 Kanada dolar iken 2 kişilik bir ailenin göstermek zorunda olduğu para 13.081 Kanada dolarıdır. 3 kişilik aile 16.967 dolar göstermek zorunda iken 4 kişilik ailenin göstermesi gereken para miktarı 20.599 dolar olacaktır.

Ontario Eyaleti her sene Kanada’ya gelen tüm göçmenlerin büyük bir kısmının yaşamak ve çalışmak için seçtiği Eyalet olarak göze çarpmaktadır. Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi Ontario en çok tercih edilen ve Kanada’nın en kalabalık eyaletidir. Ontario Eyaleti Eyalet Aday Programı resmi web sitesinde program ile ilgili tüm detaylara ulaşılabilir.

Ontario Eyaleti PNP programı kollarını açmış sizleri bekliyor.

Murat Kandemir, (ICCRC üyesi), 02.10.2012


Ontario Eyalet Aday Programı –Opportunities Ontario– resmi web sitesi

http://www.ontarioimmigration.ca/en/