12 Ekim 2012 Cuma

Kanada Vatandaşlık Başvurularında Dil Yeterlik İspatı İstenecek


Kanada Göçmenlik Bakanı Jason Kenney 28 Eylül 2012’de yapmış olduğu bir duyuruda Kanada vatandaşlığına başvuracak adaylardan başvuru esnasında istenen evraklara adayın dil yeterlik kanıtının da ekleneceğini belirtti.

Şu anki uygulamada 18-54 yaş arasında olan Kanada vatandaşlık başvurusu yapanların dil seviyeleri Kanada Yurttaşlık ve Göçmenlik Bakanlığı (CIC) yetkililerinin adaylarla mülakatı ve vatandaşlık sınav sonuçlarına göre değerlendiriliyor.

Yeni uygulama 1 Kasım 2012’den itibaren geçerli olacak.

“Kapsamlı araştırmalar göstermiştir ki yeni vatandaş olanların Kanada’da başarılı olabilmelerinde ki ana faktör Fransızca veya İngilizce dillerinden birinde etkili iletişim kurabilmeleridir.” diyen Jason Kenney, “Yeni vatandaş olanların ekonomiye ve topluma hızlı adapte olabilmelerini çok önemsiyoruz” diyerek yeni uygulamaya ne kadar çok inandığının altını çizdi.

Vatandaşlık Yasası (the Citizenship Act) vatandaşlık başvurusu yapanların Kanada’nın resmi dillerinden birisini yeteri kadar bilmesini şart koşmaktadır. Bu yeni değişiklikle yabancı dil yeterlik seviyesi arttırılmış olmayacak olup sadece 18-54 yaş arası adayların dil yeterliğini belge ile ispat etmesi gerekecek.

Eski sisteme göre başvuranların dil becerileri kendileriyle CIC görevlilerinin yaptığı görüşmeler ve vatandaşlık sınavı sonuçları ile değerlendirilirken yeni sistemde Kanada Dil Seviyesi, CLB 4 (Canadian Language Benchmark) seviyesinde –özellikle konuşma ve anlama– olduklarını;

-CIC tarafından kabul edilen bir test sonucuyla,
-İngilizce veya Fransızca dillerinde alınan lise veya yüksek okul eğitimi diplomasıyla ya da
-devletin finanse ettiği dil eğitim programlarında belli bir seviye eğitimin bitirilmesiyle ispat edebilecekler.

CIC yetkilileri başvuran vatandaş adayları ile mülakat yolunu bırakmamakla birlikte yeni uygulamanın hayata girmesiyle adaylar daha ilk başvurularında dil yeterliklerini gösteren belgeyi başvuru evraklarına eklemek zorunda kalacaklar. Böyle bir kanıt eklemeyenlerin vatandaşlık başvuruları CIC tarafından işlem yapılmadan adaya geri gönderilecek.

Yetişkinlerin dil yeterlik ispatları sunması kuralı 1 Kasım 2012 günü ve sonrası CIC tarafından alınan tüm Kanada vatandaşlık başvurularında uygulanacak.

Murat Kandemir, 12 Ekim 2012, (Member of ICCRC)  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder