29 Mayıs 2013 Çarşamba

Kanada Geçici Çalışma İzinlerinde -Dört Yıl Kuralı-

Kanada Göçmenlik Bakanlığı’nın (CIC) 22 Mayıs 2013 tarihli yayınladığı Genelgede Kanada geçici çalışma izinlerinde uygulanacak olan dört yıl kuralı hakkında bilgi verildi. Artık Kanada’da geçirilen dört yıl çalışma süresinden sonra yeni bir çalışma izni alınabilmesi için dört yıl geçmesi beklenecek.  

1 Nisan 2011’den geçerli olacak 4 yıl kuralı ile özellikle 2013 yılında çalışma iznine başvuran adaylar etkilenecek.

Geçici yabancı işçi programı, TFWP (Temporary Foreign Worker Program) Kanada’da bazı dönemlerde yaşanan belli kalifikasyona sahip işçi eksikliğinin doldurulması için uygulanan geçici bir çalışma izni programıdır.

Geçici olarak Kanada’da çalışan işçilerin kendi ülkeleri ile bağlarının kopmasını engellemek ve işçi ve işverenlerin Kanada için başka daha uygun daimi göçmenlik programlarına yönlendirilmesi amacıyla Kanada’da çalışan geçici yabancı işçiler için ülkede kalabilecekleri maksimum süre uygulaması başlatılmıştı.

Bu kurala göre ülkede toplamda dört yıl çalışan yabancı işçiye çalışma izni verilemez. Yeniden çalışma izni alınabilmesi için yabancı işçinin son çalıştığı tarihin üzerinden dört yıl geçmesi gerekiyor.

Çalışma izni verilirken işçi önceden Kanada’da belli bir süre çalışmışsa yeni çalışma izni 4 yıl kuralına göre düzenlenir. Örneğin bir yabancı işçi Kanada’da üç yıl çalışmışsa ve bu süre sonunda iki yıllık bir çalışma iznine başvurursa maksimum 4 yıl kuralı uyarınca kendisine sadece bir yıllık çalışma izni verilir ve işçi toplamda sadece 4 yıl Kanada’da çalışabilir.

1 Nisan 2011’den başlamak kaydıyla 4 yıllık süre hesaplanırken yabancı işçinin Kanada’da çalıştığı tüm işler hesaba katılır. Buna Kanada Ulusal Meslek Sınıflandırması, NOC’ta (National Occupational Classification) belirtilen gönüllü ya da serbest yapılan tüm işler dahildir.

Tam zamanlı öğrencilerin eğitimleri esnasında çalıştıkları işler bu kurala dahil edilmez.

İş iznine başvuracak adaylar başvurularında son on yıllık çalışma geçmişlerini bildirmek zorundalar. Çalışma izin başvurusunu inceleyen görevli işçinin Kanada’da çalışma geçmişini göz önüne alarak 4 yıl kuralına göre başvuran kişiye eğer uygunsa yeni bir çalışma izni düzenleyecektir.

İşçinin Kanada dışında bulunma, hastalık sebebiyle ücretsiz izinli olarak işten uzak kalma ve doğum iznine çıkma gibi çalışmadığı süreler 4 yıl kuralında -çalışılmayan süre- olarak göz önüne alınacaktır.  

Kanada’da geçici işçi olarak önce dört yıl çalışmış ve sonra Kanada dışında ya da yasal statüsünü koruyarak Kanada içinde en az bir 4 yıl daha geçiren kişiler bu süre sonunda tekrar çalışma iznine başvurabilirler.  

Geçici işçiler 1 Nisan 2011’den sonra artık Kanada’daki çalışma sürelerinin kayıtlarını tutmalıdır. Ne kadar çalıştığının farkında olması geçici işçinin bir sonraki iş iznine başvurmasında kendisine yardımcı olacaktır. Çalışma izni başvurularında sunulması gereken gerekli evrakların da saklanması hayati önem taşıyor.


Murat Kandemir, (Member of ICCRC), 29 Mayıs 2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder