31 Mayıs 2013 Cuma

Kanada Anne-Baba Sponsorluk Programı Yeniden Açılıyor


Kanada Göçmenlik Bakanlığı (CIC) anne-baba ve dede-nine sponsorluk programının (parent and grandparent program) 2 Ocak 2014’ten itibaren açılacağını duyurdu.

Yeni sistemde sponsor edeceklerin daha çok gelir göstermeleri gerekiyor. Ayrıca sponsorlar Kanada’ya getirmek istedikleri yakınları için daha uzun süre maddi sorumluluk altına girmeyi göze almalılar.

Bekleme süreleri neredeyse 10 yılı bulan aile büyüklerinin sponsorluk programı 2011 Kasım ayında durdurulmuştu. Bakanlık programın yeniden açılacağı 2014 Ocak ayına kadar biriken 165.000 adet dosyayı en az yarı yarıya eritmeyi planlarken bundan sonraki başvurularda bekleme sürelerinin daha makul bir seviyeye çekmeyi amaçlıyor.

Göçmenlik Bakanı Jason Kenney 10 Mayıs’ta bakanlığının internet sitesinden yayınladığı basın açıklamasında, “Daha hızlı aile birleşimi programı hedefleri çerçevesinde bu zamana kadar biriken dosyaları yarıya indirmeyi ve başvuru sonrasında bekleme süresini daha makul bir düzeye indirmeyi hedefliyoruz” diye konuştu. Bakana göre bu süreci iyi değerlendirerek bekleme süresinin fazla olduğu önceki sisteme dönmemek çok önemli.

Daha önce göçmenlik başvurularını yapmış olan 50.000 anne-baba ve dede-nine 2012 ve 2013 yıllarında göçmen olarak kabul edilecek. Bu rakam son 20 yılın en fazla sayısı. 2014’te ise ülkeye kabul edilecek anne-baba ve aile büyükleri yeni göçmenlerin sayısı makul düzeyde olacak.

2011 yılında aile büyüklerinin sponsorluk programının dondurulması esnasında yürürlüğe konan süper vize (super visa) uygulaması daimi olarak yürürlükte kalacak. Bilindiği gibi süper vize Kanada’da çalışan ve programa uygun göçmen adaylarının aile büyükleri için verilen 10 yıllık ve çok girişli bir geçici vizedir. Bu vizeye sahip olanlar bir girişte Kanada’da 2 yıla kadar kalabiliyorlar. 2011 Aralık ayından bu yana her ay 1.000’den fazla olmak üzere 15.000’nin üzerinde süper vize verildi.

Yeni program altında aile büyüklerinin Kanada’ya sponsorluğunda sponsorlardan istenecek mali sorumluluk kriteri yükseltilecek. Sponsorun göstereceği yıllık minimum gelir miktarı % 30 oranında arttırılıyor. Ayrıca sponsor kişi başvurunun yapıldığı tarihten son 3 yıl için yıllık minimum geliri olduğunu da ispatlayacak. Son olarak sponsor kişi sponsor edilen göçmenlerden yirmi yıl süreyle maddi olarak sorumlu olacak. Bu süre içinde sponsor edilen kişi Kanada’da herhangi bir devlet sosyal yardımı alırsa sponsor kişi bu yardımı devlete geri ödemek zorunda kalacak. Maddi sorumluluk daha önce 10 yıldı.

Kanada’ya sponsor edilen aile büyüklerinin her türlü ihtiyacını karşılayabilecek güçte olan Kanada göçmen veya vatandaşları seçilerek programın Kanada’nın ücretsiz olan sağlık ve sosyal programlarına etkisi hafifletilecek.

2014 yılı için Bakanlık 5.000 yeni başvuruyu hızlı bir şekilde kabul edecek.

Bu programda oluşturulan yeni kriterlerle sponsor edilen aile üyelerinin Kanada’da bulundukları süre içinde sponsorları tarafından destekleneceğine emin olunacak.

Murat Kandemir, (Member of ICCRC), 31 Mayis 2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder