11 Haziran 2013 Salı

Kanada Vatandaşlığında İkinci Sınav Hakkı

Kanada vatandaşlık sınavını kaybeden kişiler için tekrar sınav hakkı getirildi. Önceki uygulamada ilk sınavı kaybedenler vatandaşlık hakimi ile görüşme yapıyorlar ve bu da bekleme süresinin uzamasına sebep oluyordu.

İlk sınavı kaybedenlere ikinci sınav hakkı uygulaması Kanada Vatandaşlık, Göçmenlik ve Çokkültürlülük Bakanı Jason Kenney tarafından 3 Haziran 2013’te Bakanlığın web sitesinden duyuruldu.

Vatandaşlık başvuru sisteminin daha etkin hale getirilmesi ve sürecin daha da kısalması için çalışan Bakanlık her sene ortalama 200.000 kişiye Kanada vatandaşlığı veriyor.

Daha önce Kanada vatandaşlık sınavına girip kaybeden adaylar vatandaşlık hakimi ile görüşmek zorundaydılar ve bu görüşme için aylarca bekliyorlardı. Yüz yüze yapılan görüşmede vatandaşlık hakimi adayın Kanada vatandaşlık başvurusunda nihai kararı veriyordu.

3 Haziran 2013’ten itibaren teste giren adaylara sınav sonuçları derhal bildirilecek. Vatandaşlık testinde başarılı olan adaylar için seremoni tarihi belirlenecek. Testi geçemeyen adaylara birkaç hafta sonrası için tekrar test günü verilecek.  

Uygulamadan 3 Haziran 2013 önce vatandaşlık sınavına girmiş ve kaybetmiş olan adaylar da faydalanacak. İlk sınavı kaybedip vatandaşlık hakimi ile görüşme günü bekleyen adaylar ikinci defa vatandaşlık sınavına çağrılacaklar.

Bakanın aynı zamanda vatandaşlık başvurusunda aile üyelerinin hepsinin aynı anda kabul edilmesi uygulamasının da kaldırıldığını müjdeledi. Önceki uygulamada beraber yapılan vatandaşlık başvurusunda aile üyelerinin birisinin testi geçememesi veya dil sınavında başarısız olması diğer aile üyelerinin vatandaşlık başvurusunun bekletilmesine sebep oluyordu.

Artık beraber başvuran aile üyelerinin vatandaşlık başvurularının aynı anda kabul edilmesi uygulaması kaldırıldı. Başvuruda listelenen aile üyeleri içinde başvurusu kabul edilen kişilerin vatandaşlık başvurusu bağımsız olarak kabul edilecek ve bu durum kendisine bildirilecek. Bu ikinci uygulama da daha az kişinin vatandaşlık başvurusunun sonuçlanmasını beklemesine sebep olacak.

Sonuç olarak bu iki uygulama vatandaşlık başvurusu yapan kişilerin başvurularının daha az sürede sonuçlanacağını garantileyecek.

Bakanlık ayrıca yaptığı bir açıklamada daha fazla vatandaşlık hakiminin göreve başladığını ve bunun daha fazla vatandaşlık başvurusunun sonuçlandırılması ve daha fazla seremoninin yapılması anlamına geldiğini belirtti.

Biriken vatandaşlık başvurularını eritmek ve yeni vatandaşlık başvuruları ile daha etkin bir biçimde değerlendirmek isteyen Bakanlık önümüzdeki iki yıl için 44 milyon dolarlık bir yatırım yapacağını 2013 Ekonomik Planı Bütçesinde açıklamıştı.

Kanada vatandaşlık başvurusu yapan tüm göçmenlerin bu süreci hızlı bir şekilde atlatması dileğiyle.

Murat Kandemir, (Member of ICCRC), 11 Aralık 2013 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder