17 Haziran 2013 Pazartesi

Uzun Süren Kanada Vatandaşlığı ve Yapılan Reformlar

Kanada vatandaşlığı başvuruları eskisinden daha uzun sürede sonuçlandırılıyor. Başvuru yapıldıktan sonra 21-29 ay süren başvuru sürecinin kısalmasına yönelik çalışmalar yapılıyor. Halihazırda 24.000 kişi vatandaş olmayı bekliyor.

2006’dan beri Kanada göçmenleri arasında Kanada vatandaşı olma talebinin %30 arttığı belirtilirken Kanada Göçmenlik Bakanlığı’nın (CIC) yetersiz kaynakları yüzünden vatandaşlık başvurularının tamamlanması iki yılı geçiyor. Bakanlık biriken dosyaları sonuçlandırmak ve yeni başvuruları daha makul bir sürede değerlendirmek için bir dizi önlemi hayata geçiriyor.

Kanada vatandaşı olmak için aşağıdaki ön şartlara uygun olmak gerekiyor.

1-18 yaş ve üstü olmak (bir çocuğun anne-babası veya yasal vasisi çocuğun adına vatandaşlık başvurusu yapabilir),
2-Kanada’da daimi ikamet sahibi olmak (başvuru tarihinde bu statü ile ilgili herhangi bir göçmenlik soruşturması açılmış olmamalı),
3-Son 4 yıl içinde en az 3 yıl Kanada’da yaşamak,
4-İngilizce veya Fransızca dil bilgisine sahip olmak (dil bilgisi kanıtı istenecektir),
5-Kanada vatandaşlık sınavında başarılı olmak,
6-Vatandaş olmayı engelleyecek herhangi bir kriminal unsur bulunmamak,

Biriken Dosyalar
Vatandaşlık başvurularında yapılan sahtekarlıklar ve Kanada’da yaşamadığı halde yaşıyor gibi gösterilerek edinilen vatandaşlıklar CIC’nin başvuruları daha sık incelemesine yol açtı. Başvuru yapanlara gönderilen ve daha önce istenmeyen ikamet bilgi formları (residency questionnaire) başvuruların uzamasına ve dosyaların birikmesine yol açtı.

Biriken dosyalar ile ilgili olarak Kanada Hükümeti 2013 bütçesinde vatandaşlık sürecinin iyileştirilmesi için önümüzdeki iki yıl içinde kullanılması planlanan 44 milyon dolarlık bir fon ayırdı. Başvuruların daha hızlı sonuçlanması ve bekleme sürecinin daha makul bir seviyeye indirilmesi için 8 yeni vatandaşlık hakimi atandı.

Kanada vatandaşlık başvurularında yapılan yalan beyan ve sahtekarlıkla mücadele çalışmaları kapsamında Eylül ayında 11.000 kişinin vatandaşlık başvurusu çeşitli sebeplerle detaylı olarak incelendi. Kanuna aykırı bir şekilde vatandaş oldukları tespit edilen 3.100 kişinin vatandaşlıklarının iptal işlemi başlatıldı ve şüphelenilen 5.000 kişinin vatandaşlıklarını nasıl aldıkları konusunda soruşturma yapılmasına karar verildi.

Yeni Kurallar
CIC vatandaşlık başvuruları için yeni kurallar belirledi. 3 Haziran 2013’ten itibaren vatandaşlık sınavını kaybedenler sınava bir kez daha girebilecekler. Daha önceki uygulamada vatandaşlık sınavını kaybeden adaylar vatandaşlık hakimi ile yüz yüze görüşme yapmak zorundaydılar. Bu görüşme sonrasında vatandaşlık hakimi başvurunun sonucunu belirliyordu. İkinci vatandaşlık sınavı hakkı 3 Haziran 2013 öncesi başvuran ve sınavı kaybedenlere de uygulanacak.

Daha önceden uygulamaya konan bir diğer kurala göre Eylül 2012’den itibaren vatandaşlık başvurusu yapan kişiler İngilizce veya Fransızca dil bilgisine sahip olduklarını ispat etmek zorundalar. Aslında bu kural hep vardı fakat daha önceleri adayın dil yeterliği ölçümü vatandaşlık sınavı sonucuna ve sınav görevlilerinin inisiyatifine göre değerlendiriliyordu. Şimdi dil bilgisi kanıtı şart.

Bir diğer yeni kural da birlikte başvuru yapan aile fertleri ile ilgili. Önceden başvuruda belirtilen aile üyelerinin vatandaşlık başvuruları aynı anda kabul ediliyordu. Bir aile ferdinin başvurusu bir sebepten dolayı bekletildiğinde diğer tüm aile üyelerinin başvuruları da bekletiliyordu. Artık beraber başvuran aile üyelerinin vatandaşlık başvurularının aynı anda kabul edilmesi uygulaması kaldırıldı. Başvurusu kabul edilen aile üyelerinin vatandaşlık başvurusu bağımsız olarak kabul edilecek ve bu durum kendisine bildirilecek.

Kanada’da daimi ikamet sahiplerinin Kanada vatandaşlığına başvuru oranı eskiye nazaran çok daha yüksek. Artık daha fazla kişi Kanada vatandaşı olmak istiyor. CIC’de bu trendin farkında ki kendi kaynaklarını arttırarak ve yeni kurallar koyarak daha fazla göçmenin yasalara uygun ve makul bir sürede Kanada vatandaşı olmasını istiyor.

Peki ya siz? Kanada vatandaşı olmaya hazır mısınız?

Murat Kandemir, (Member of ICCRC), 17 Haziran 2013  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder