21 Haziran 2013 Cuma

Kanada’da “Yabancı Suçluların Hızlı Sınırdışı Edilme Yasası” Kanunlaştı

Kanada Parlamentosu’nda son okumadan geçen Yabancı Suçluların Hızlı Sınırdışı Edilme Yasası (Faster Removal of Foreign Criminals Act) kanunlaştı. Kanunla tehlikeli yabancı suçlular ülkeden hızlıca sınırdışı edilebilecek.

Konuyla ilgili basın bildirisi yapan Kanada Göçmenlik Bakanı Jason Kenney yasanın kanunlaşmasıyla sonu bitmeyen temyiz haklarından ve göçmenlik sistemindeki boşluklardan yararlanarak ülkede kalmak isteyen tehlikeli yabancı suçluların sınırdışı edilmelerinin daha da kolaylaşacağını düşünüyor.

Göçmenlik ve Mülteci Koruma Yasası’nı da revize eden Yabancı Suçluların Hızlı Sınırdışı Edilme Yasası ile;

1.Kanada Hükümeti’nin ülkede tehlike unsuru olabilecek yabancı suçluları sınırdışı edebilmesi,
2.Ülke için tehlike arz edecek kişilerin ülkeye girişlerinin en baştan engellenmesi,
3.Gerçek ziyaretçi kişilerin gelmesinin önündeki gereksiz engellerin kaldırılması mümkün olacak.

Yabancı Suçluların Hızlı Sınırdışı Edilmesi Yasası Kanada Polis Şefleri Derneği, Kanada Polis Derneği, Kanada Şiddet ve Göçmenlik Kurbanları Derneği gibi birçok sivil toplum kuruluşu tarafından da desteklendi.  

Yeni kanunun getirdiği en önemli değişiklik ülkeye gelen yabancıların Göçmenlik ve Mülteci Temyiz Mahkemesi, IAD’ta (Immigration Appeal Division) temyiz haklarını sınırlandırması oldu. Daha önce çeşitli sebeplerle göz altına alınan yabancılar ülkeden sınırdışı edilmemek için temyiz başvurusunda bulunuyor ve en az 18 aylık bir süre kazanabiliyorlardı.

Yasanın ikinci en önemli değişikliği ise çok ciddi suçlar sebebiyle yabancı ziyaretçilerin ülkeye girişlerini engelleyecek olması. İnsan hakları ihlalleri ve organize suçlar gibi suçlardan hüküm giymiş olan yabancı ziyaretçiler Kanada içinde insan hakları temellerinde göçmenlik başvurusu yapamayacaklar.

İlgili yasa aynı zamanda özel durumlarda Bakanlığa bazı kişilerin ülkeye girişlerini engelleme yetkisi de veriyor.

Bu yasa sayesinde daha önce sağlık sebepleriyle ülkeye kabul edilemez olan yakınları yüzünden ülkeye kabul edilmeyen kişilerin de ülkeye girebilmesine mümkün olacak.

Yasanın Bakanlığa ülkeye girmek isteyen kişileri reddetme yetkisinin verilmesi birçok eleştiriye sebep oldu. Bu hakkın gelişigüzel kullanılacağını düşünenler çoğunlukta. Yasayla ülkeye gelmiş olan yabancı ziyaretçilerin haklarını kullanamayacağını hissedenler de var.


Murat Kandemir, (Member of ICCRC), 21 Haziran 2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder