28 Haziran 2013 Cuma

Kanada ve ABD Arası Sınır İşbirliği

Kanada ve ABD sınır geçişlerini iyileştirme konusunda hazırlanan ilerleme raporu Kanada Göçmenlik Bakanı Jason Kenney, Halk Güvenliği Bakanı Vic Toes ve ABD Yurt Güvenliği Sekreteri Janet Napolitano tarafından kamuoyuna açıklandı.

İki ülke arasında taşıma ve hizmet sektörü yıllık 612 milyar dolarlık ticaret hacmine sahip. Kanada ve ABD sınır geçişleri iki ülke ekonomik büyüme için oldukça önem arz ediyor. Her iki ülke de sınır kendi bölgesine yapılan girişleri basit, güvenli ve hızlı yapmak amacında.

Bu kapsamda iki ülke arasında başlatılan Kanada-ABD Sınır Ötesi Hareket Planı (Canada-U.S. Beyond Border Action Plan) çalışmaları Kanada Başbakanı Stephen Harper ve ABD Başkanı Barack Obama tarafından 2011 Aralık ayında duyurulmuştu. Bu plan çerçevesinde iki ülke arasındaki yasal ticaretin ve seyahatlerin güvenli olacak şekilde daha etkin hale getirilmesi konusunda bir yol haritası çizilmişti. Bu yol haritası sınır güvenliğinin arttırılarak iki ülke sakinlerinin karşılıklı seyahatlerinin ve eşya taşımacılığının daha güvenli ve pürüzsüz bir şekilde yapılması ve iki ülke ekonomik işbirliğinin tesis edilmesi amacını taşıyor.

İlerleme raporunda iki ülkenin yapmış olduğu yeni düzenlemeler ve revizyon gerektiren konular yer alıyor.

ABD Kanada’nın hem komşusu hem de en büyük ticaret ortağı. Komşusu ABD ile sınır ticaretinin daha da geliştirilmesi Kanada için çok önemli. Bu karşılıklı sınır işbirliği her iki ülke arası ticareti arttıracak ve yeni istihdam alanı oluşturacak.

2012 Mayıs ayında hem Washington D.C’de hem de Toronto’da yapılan toplantılarda konu detaylı olarak görüşülmüştü. Sınır işbirliği çalışmalarına çeşitli iş çevreleri ve bazı sivil toplum kuruluşları da görüşler belirterek katkıda bulunmuşlardı. Bu yıl istişare toplantıları iki ülkedeki ilgili paydaşların da katılımıyla ortak olarak yapılacak. Eylül ayında da toplantılar düzenlenecek.

Hareket Planı çerçevesinde Kanada Sınır Güvenliği Ofisi (CBSA) ve A.B.D Gümrük ve Sınır Koruma Ofisi (CBP) sınırda maksimum güvenliğin tesis edilmesi ve ticari ziyaretçilerin girişleri ve ibraz edecekleri çalışma izni gibi belgelerinin tespit edilmesi ve hızlı geçişin sağlanması üzerine çeşitli taahhütlerde bulundular.  

Her iki ülke de altı alanda karşılıklı düzenlemeye gittiler.

İdari rehberlik konusunda CBSA ve CBP yayınladıkları tebliğlere uygun olarak kendi elemanlarını eğitecekler ve bu her iki ülke sınır geçişleri uygulamalarını birbirlerine uyumlu hale getirecek.

İki ülke arasında satılan endüstriyel makinelerin kurulum, bakım ve tamir personelinin geçişleriyle ilgili olarak gerekli yönetmelikler ve idari tebliğler yayınlanarak yürürlüğe girecek. Bu çalışmalar sonunda iki ülke arasında bir ülkeye satılan endüstri makine sistemini diğer ülkede kuracak, bakımını yapacak veya tamiratını gerçekleştirecek nitelikli elemanların sınır geçişleri daha da kolay olacak.

İki ülke arasında yapılan satış sonrası hizmet verecek personelin de sınır geçişlerinin sorunsuz olması için gerekli değişiklikler yapılacak ve gerekli kurallar yürürlüğe girecek.

Kanada ve ABD iki ülke arasında uygulamada olan NEXUS sistemini daha etkin çalışır hale getirecek.

Kanada ve ABD kendi iç idari süreçlerini tekrar gözden geçirecekler ve kendi sınırlarına özellikle NAFTA, şirket içi transferleri veya yatırımcı olarak gelen ticari ziyaretçilerin sınır geçişlerinde sorun yaşamaması için gerekli önlemleri alacaklar.

Ülke sınırına NAFTA profesyonelleri, şirket içi transferler ve yatırımcı olarak gelen ticari ziyaretçilerin başvurularının reddedilmesi halinde hem ülke içinde hem de sınırda gerekli alternatif çözüm yollarının oluşturulması konusunda daha etkin çalışma yapacaklar.

Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanı ve ABD Yurt Güveliği Sekreteri şu anki uygulanan süreci daha etkin hale getirebilmek ve süreçleri daha da geliştirmek amacı ile her iki ülkede tüm ilgililerin de katılımını sağlayarak ortak çalışmalarını devam ettirecek.  

İki ülke sınır ticaretini ve vatandaşların seyahatlerini daha hızlı hale getirmek için uğraşıyor.


Murat Kandemir, (Member of ICCRC), 28 Haziran 2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder