27 Haziran 2013 Perşembe

Kanada Dış Misyonlarının İş Bırakması Turizmi Etkiliyor

Yaz sezonu yaklaşırken Kanada turizm sektörü diğer ülkelerdeki Kanada misyonlarının turist vize başvurularını hızlı cevaplandırmaması yüzünden sıkıntıda.

Turizm sektörü yaz sezonunun sönük geçmesinden korkuyor.

Kanada Turizm Endüstrisi Derneği (TIAC) Başkanı David Goldstein, Kanada’nın özellikle merkez elçilik ve konsolosluklarında yaşanan iş bırakma faaliyetleri yüzünden turist vize başvurularının biriktiği ve Kanada’ya gelmek isteyen turistlerin tatil planlarını değiştirerek başka ülkelere gitmek zorunda kalmasıyla sektörün sıkıntıya düşeceği endişesini yaşadığını ifade etti.

Kanada’da kısa süren yaz sezonu makul sürede yanıtlanmayan vize başvuruları yüzünden kötü geçecek gibi görünüyor.

Başkan Goldstein bunun ne anlama geldiğini bir örnekle açıkladı: “Bu durum sektörümüz açısından noel ortasında perakende mağaza görevlilerinin greve gitmesi ile eştir.”  

ABD’li ve Avrupalılar Kanada’yı ziyaret etmek için vizeye ihtiyaç duymazken Çin, Meksika ve Hindistan gibi gelişmekte olan devletlerden gelen turistlerin vizeye ihtiyacı var. Bu ülkeler Kanada’nın en hızlı büyüyen turizm pazarlarını oluşturuyorlar. 2012 yılında 298.000 Çinli turist Kanada’yı ziyaret etti. Bu rakam 2011’de Kanada’yı ziyaret eden Çinli sayısının %19 fazlası demek. Bu rakamlar Çin’i Kanada’ya en çok turist gönderen beşinci ülke yapıyor.

Sonuçlanması altı hafta süren vize başvuruları turistlerin fikirlerini değiştirmesine ve başka yerlere gitmesine yol açıyor.

Turizm firmaları da aynı dertten yakınıyor. Latin Amerika ve Avrupa’dan turist organizasyonları yapan Quebec turizm firması Global Tourisme başkanı Luzana Rada, haklı olarak, “Kim pasaportunu bir yere altı hafta bırakmak ister ki?” diye soruyor. “Tam bir felaket”

Sezon öncesi bir artış bekleyen firma Meksika’dan yapılan rezervasyonların son hafta içinde yüzde 50 düştüğünü gördü. Düşüş sebebini araştıran Luzana Rada Meksika’da yapılan Kanada turist vize başvuru süresinin 6 haftayı bulduğunu fark ettiler. Luzana’ya göre turizm sezonunun sadece Temmuz ve Ağustos ayından ibaret olduğu için tüm sezon çok kötü geçecek.

İş bırakma eylemi 1.600 aktif Kanadalı diplomat ve göçmenlik görevlilerinin ve bir çok emekli görevlinin üye olduğu Yabancı Misyon Görevlileri Profesyonel Meslek Sendikası (PAFSO) tarafından çeşitli Kanada elçilikleri, ve konsolosluklarında başlatılmıştı. PAFSO başkent Ottawa’da da çeşitli protestolar düzenledi.

En büyük vize merkezlerinden olan Pekin, Yeni Delhi, ve Mexico City gibi Kanada elçiliklerinde hükümetin kontratları yenilememesini sebep göstererek 6 Haziran’da iş bırakmışlardı.

Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanlığı (CIC) basın danışmanı Alexis Pavlich görevleri gereği bazı vize görevlilerinin ne olursa olsun işlerinin başında olması gerektiğini bildirdi.

Birlik ise üyelerinin Kanada’da aynı işi yapan devlet memurlarından 3.000 ila 14.000 dolar arasında daha az kazandığını ve bu farka dikkat çektiklerini belirtti.

Hükümet yetkilileri ise Kanada’nın yabancı misyonlarında çalışanların titizlikle seçilip yaptıkları işlere göre kendilerine uygun ödeme yapıldığını belirtti.

Turizm sektörünün yaşadığı sıkıntıları hükümete anlatmaları gerektiğini düşünen birlik başkanı Timothy Edwards hükümetin kendileriyle oturarak bir anlaşma yoluna gireceğini umuyor.

Türkiye’deki Durum
Türkiye’deki turizm firmaları genelde Avrupa, Rusya, ABD, Mısır, ve Uzakdoğu ülkelerine turlar düzenliyorlar. Bu turların dışında Kurban ve Ramazan bayramları için özel turlar ve Türkiye’nin çeşitli bölgelerine de kültür gezileri düzenleniyor.

Türkiye’den Kanada’ya düzenlenen herhangi bir turizm faaliyeti bulunmuyor. Kanadalı turistler kolayca vize alarak Türkiye’yi ziyaret edebiliyorlar fakat Türk turistlerin Kanada’ya gidebilmesi için vize alması gerekiyor.   

İstanbul’da bir başkonsolosluk ve Ankara’da bir büyükelçilik olmak üzere Kanada’nın Türkiye’de iki yabancı misyon merkezi bulunuyor. İstanbul’daki konsolosluk sadece Kanada vatandaşlarına hizmet verirken Ankara’daki büyükelçilik hem Kanada vatandaşlarına hem de Kanada’ya gitmek isteyen Türk, Azeri, Gürcü, İran ve Türkmenistan vatandaşlarına hizmet veriyor.

Kanada Elçiliği’ne yapılan turist vize başvurularında vize isteyen kişi Türkiye ile olan bağlarını kanıtlayan belgeler sunmak zorunda. Bu belgeler ışığında vize görevlisi turist olarak Kanada’ya gidecek kişinin Türkiye’ye geri döneceğine inanması gerekiyor. Ayrıca Kanada’da yapılacak seyahatte gerekli tüm masrafların başvuran tarafından karşılanabileceğini ispatlayan belgeler de sunulmalıdır. Diğer vize merkezlerinin aksine Ankara’daki Kanada Büyükelçiliği tüm başvuruları hızlı bir biçimde yanıtlıyor.

Türkiye’den Kanada’ya turist vizesi almak hayli zor. Göçmenlik ve Mülteci Koruma Yasası (IRPA) uyarınca uygulanan katı vize rejimi ve Kanada’nın Türk turistler için revaçta olmaması gibi sebepler yüzünden Türkiye ve Kanada arasında karşılıklı turlar düzenlenmiyor. Bu durumun ilerde değişmesi umudunu taşıyoruz.


Murat Kandemir, (Member of ICCRC), 27 Haziran 2013

1 yorum:

  1. devletin kritik noktasında olan böyle bir grevin neden bu kadar çözümsüz kaldığını anlamıyorum. En kısa sürede greve çözüm bulunmalı.

    YanıtlaSil