8 Ekim 2013 Salı

İngiltere ve Kanada Elçiliklerini Paylaşacak

İngiltere ve Kanada ortak diplomatik misyon oluşturacak ve diğer ülkelerdeki elçiliklerini paylaşacak.

Britanya’nın Dış İlişkiler Sekreteri William Hague Kanadalı mevkidaşı John Baird ile Ottowa’da bir araya gelerek elçilik paylaşım planlarını açıkladılar.

Açıklamalara göre iki ülke başka ülkelerde kendi elçiliğinin ya da konsolosluğunun bulunmaması durumunda diğer ülkenin elçiliğini kullanacak.

Örneğin Kanadalı diplomatlar Kanada’nın elçiliği olmayan bir ülkesinde Britanya elçiliğinde çalışabilecek. Ya da tam tersi durum söz konusu olacak.

Ortak bir anlaşma imzalandı ve iki ülke artık kendi yabancı misyonu bulunmayan ülkelerde diğer taraf ülkenin ofisini kullanabilecek. Projeye önce Burma ve Haiti’den başlanacak. Haiti’de Kanada elçiliği bulunurken Britanya elçiliği bulunmuyor.

Basın açıklaması yapan iki dış ilişkiler sekreterleri kendilerine yöneltilen sorulara da cevap verdi.

“Dünyadaki tüm elçilik ve konsolosluklarımızı birleştirmiyoruz. Elçi ve ateşelerimizi de paylaşmıyoruz,” diyen Baird tartışmalara da açıklık getirdi.

“Her ülke kendi politikasında özgür olmaya devam edecek ve Kanada devlet görevlileri Kanada’nın çıkarları ve değerleri doğrultusunda çalışacak. Belirlenmiş bazı bölgelerde bu anlaşma ile Kanada diplomatları işlerini daha hızlı yapabilecek ve bu Kanada vergi ödeyenlerin üzerine daha az maliyet anlamına gelecek.”

Geçen kış Britanya Başbakanı David Cameron Ottawa’ya gelmiş bir dizi resmi ziyarette bulunmuştu. O görüşmede iki ülke arası ortak diplomatik misyon oluşturulması da görüşülmüştü.

İki ülke dış ilişkiler sekreterleri iki ülke ortak diplomatik misyon oluşturulması ve birbirlerinin konsolos veya elçiliklerini paylaşma projelerinin daha çok düşük maliyet yönüne dikkat çekti. Diplomatik olarak her ülkede elçilik açmak ve bu misyon için kadro oluşturmak oldukça maliyetli.

İngiltere medyası ortak olarak koordine edilecek elçiliklerde bazı idari maliyetlerin de paylaşılacağını belirtti.

Basın toplantısında Hague bir Kraliçe’nin altında iki ülke olduklarını ve aynı değerlere sahip olduklarını belirtti. Aynı tarihin parçası olduklarını ve birçok savaşta omuz omuza savaştıklarını da sözlerine ekleyen Hague her iki ülke çıkarlarını korumak ve tüm dünyaya ulaşmak için böyle bir projenin doğal karşılanması gerektiğini belirtti.

Kanada Britanya köklerinden kurtulamıyor.


Murat Kandemir, (Member of ICCRC), 8 Ekim 2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder