22 Ekim 2013 Salı

Kanada Göçmenliğinin Yolu Eyaletlerden de Geçer

Kanada göçmenliğinde ille de federal göçmenlik programlarına başvurmak gerekli değil. Birçok insan artık Kanada’da farklı eyaletleri keşfediyor ve oralarda yaşamak istiyor. İşte British Columbia’da yerleşmek isteyenlere fırsatlar sunuyor.

British Columbia eyaletinde yeni bir işyeri açmak ya da işyerini nakletmek size göçmenlik kapısını aralayabilir. Girişimciliğin dışında eyalette uluslararası öğrenci olarak ta göçmenlik şansınız var.   

Kanada’da eyaletler federal göçmenlik programının dışında kendi göçmenlik programlarını uyguluyor ve arzu ettikleri kişileri aday göstererek göçmen olarak bünyelerine katıyorlar.

İşte British Columbia’da kendi bölgesindeki ekonomiyi canlandırmak ve istihdam alanı yaratmak gibi sebeplerle Kanada’ya göçmek isteyenlere farklı fırsatlar sunuyor.

Kanada’nın en büyük göçmenlik programı olan federal nitelikli eleman programı (FSW) girişimci olmayıp göçmek isteyenlere kapı açıyor. Federal programda nitelikli işçi denilince akla doktor, avukat veya mühendis geliyor. Her ne kadar bu tür meslekler özel bir eğitim ve mesleki beceri gerektiriyorsa da nitelikli eleman programı daha geniş bir yelpaze de meslekleri hedefliyor. Peki FSW’ye uygun değilsek ne yapabiliriz?

Ön lisans programı mezunları da aslında nitelikli eleman olarak sayılıyor. Ön lisans mezunu değilseniz ve mezun olabilmek için ne kadar süre geçer diye merak ediyorsanız yalnız değilsiniz. Ön lisans programları şu an da popüler. Birçok uluslararası öğrenci eğitim seçeneklerini değerlendirirken ön lisans programlarına şüpheyle bakıyor.

Ön lisans mezunu olmanız Kanada’ya girişinizi garanti etmez. Tüm ön lisans programları aynı değildir.

Mesela Kanada’da adli muhasebe konusunda eğitim almak istiyorsanız muhasebe ön lisans derecesine sahip olmalısınız. Bu eğitim planı ile Kanada’ya okuma izni ile girebilir ve Kanada göçmenliğinde eyalet programlarında göçmenlik şansını zorlayabilirsiniz. Tabi Kanada’da alacağınız eğitimin tanınmış olması koşuluyla.

British Columbia’da bir üniversitede birçok alanda eğitim alınabilir. Öğrenci vizesi ile eğitim alındıktan sonra eyalet içinde çalışma vizesine başvurulur ve göçmenlik işlemi için eyalet aday programı şansı denenebilir.

Bunun da bazı zor tarafları var. Öncelikle okuma izni almak için Kanada elçiliği ikna edilmeli. Okuma izinleri kısıtlı olarak veriliyor.

Kanada federal göçmenlik programları Kanada göçmenliği için tek yol değil. Başka eyaletlerde yüksek okul düzeyinde diploma programları okuyarak ve eğitim sonrası çalışma izni alarak ta göçmenlik şansı elde edilebilir.        


Murat Kandemir, Member of ICCRC, 22 Ekim 2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder