24 Ekim 2013 Perşembe

Kanada ve ABD Göçmenliğe Başvuranların Kişisel Bilgilerini Paylaşacak

Ottawa ve Washington iki ülkeye başvuracak göçmen ve mültecilerin kişisel bilgilerini paylaşarak sınır güvenliklerini arttıracaklar.

Önümüzdeki kış uygulanacak olan plan pasaport numarası, doğum tarihi ve parmak izi gibi şahsi bilgilerin iki ülke arasında paylaşılacak olması çeşitli eleştirilere hedef oldu. İki ülke arasındaki bilgi paylaşımı Kanada ve ABD vatandaşlarını ve daimi ikamet sahiplerini kapsamayacak.

Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanı Basın Sekreteri Alexis Pavlich Kanada ve ABD arasındaki bilgi paylaşımının iki ülke sınırlarının güvenliğini arttıracağı ve yasal ziyaretçilerin akıcı olarak ülkelere giriş çıkışlarını sağlayacağını düşünüyor.

Uygulama başlamadı ama tartışmaları çoktan başladı. Kanada Mülteciler Konseyi siyasi sığınmacı başvurusunda bulunacakların şahsi bilgilerin ifşa edilmesi, paylaşılması ve bunun muhtemel riskleri açısından konuyu yakından takip ettiklerini açıkladı.

Yasal değişikliklerin taraftarı olan iki ülke ise uygulanacak değişiklikleri mültecilerin kabul edilme sayısını değiştireceği bunun daha az kişinin mülteci olarak kabul edileceği anlamına geleceği, suç ve gözaltı sayısını düşüreceği ve uygun bulunmayan mültecilerin ülkeye kabul edilmeyerek ilerde oluşacak sınır dışı etme faaliyet masraflarının büyük ölçüde bertaraf edileceğini iddia ederek destekliyor.

Yılda ortalama 2.2 milyon kişinin giriş yapmak istediği Kanada’ya gelmek isteyenler ziyaretçiler artık ABD kayıtlarında araştırılacak.

Bilgi paylaşımı sayesinde gözaltına alma ve sınır dışı etme faaliyetleri daha az oluşacağı için önümüzdeki on yıl içinde 42 milyon dolarlık tasarruf yapılacak.

Kanada ve ABD arasında sınır anlaşması eskiden de vardı. Önceki anlaşma yılda ortalama sayısı 3.000’i bulan belirli kişiler veya davalarla ilgiliydi.

Yabancı kişilerin bir ülkede bulunup daha sonra diğer ülkeye sahte kimlik ve belgelerle ve girdiği diğer ülkede bir önceki ülkedeki suç kayıtlarını gizlediği ve asılsız iltica talebinde bulunduğu da biliniyordu.

Kanada ve ABD yetkilileri üçüncü ülke vatandaşlarının vize ve Kanada’ya siyasi sığınma talebi konusunda bilgi alış verişine imkan tanıyacak bir bilgisayar veritabanı oluşturacak

Yetkililerin söylediğine göre sistem geçici, daimi ikamet vizeleri, çalışma ve okuma izinleri ve siyasi sığınmacı başvuru sahiplerine ait kısıtlı bilgi paylaşımına imkan verecek.

Soruşturma sonrasında diğer ülkede bilgi bulunsun bulunmasın hakkında araştırma yapılan kişinin biyografik ve biometrik bilgileri hemen silinecek.

Kanada yetkililerinin ABD veri tabanına erişimi ya da tam tersi olmayacak. İki ülke kendi aralarında bilgi paylaşımına yardımcı olacak özel bir otorite oluşturulacak.  


Murat Kandemir, (Member of ICCRC), 24 Ekim 2013  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder