4 Kasım 2013 Pazartesi

2014 Kanada Göçmenlik Programı Planları

Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanı Chris Alexander 28 Ekim’de ekonomik büyümeyi hızlandıracak ve Kanada’yı daha başarıya götürecek 2014 yılı göçmenlik planını açıkladı ve istatistik bilgisi verdi.

Ekonomik büyümenin sağlanmasının hükümetlerinin önceliği olduğunu belirten bakan Kanada’nın dünyadaki en iyi ve parlak göçmenleri ülkeye çekme yarışında olduğunu ifade etti.

Parlamento’ya Göçmenlik Yıllık Raporu’nu sunduklarını hatırlatan bakan Alexander 2014 yılında 240.000 ila 265.000 arasında göçmen almayı umduklarını ve özellikle Kanada Tecrübe Sınıfı (CEC) ve Eyalet Aday Programı (PNP) kapsamında alınacak göçmen sayısında da rekor artış beklediklerini sözlerine ekledi.

İş arayan Kanadalılara iş fırsatlarının öncelikle sunulacağını ve bölgesel iş gücü sıkıntısının etkin bir şekilde giderilmesi için çalışacaklarını da belirten bakan 2014 yılında ekonomik göçmenlik programının yüzde 63 oranına ulaşacağı ve kalan yüzde 37 rakamının da aile sınıfı, mülteciler ve diğer sınıflardan oluşacağına da değindi.

2014 yılında ekonomik sınıftan kabul edilecek göçmen sayısı 164.500 olarak hedeflenirken aile sınıfından Kanada’ya gelecek göçmen sayısı 68.000 olarak ön görülüyor. Mülteci ve diğer sınıflarda ise 28.400 kişinin göçmen olması planlanıyor.

Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanlığı (CIC) aynı zamanda dosya işlem ve bekleme süreleri konusunda da çalışma yapıyor. Bakanlık göçmenlik başvuru sisteminin daha etkin hale getirilmesi ve bekleme sürelerinin kısaltılması çalışmaları yapıyor.

Her yaz olduğu gibi bu yaz da CIC eyalet, bölge ve sektör temsilcileriyle çeşitli toplantılar yaparak göçmenlik planını birlikte hazırladı. CIC bu yaz 21 Haziran – 31 Ağustos 2013 arasında göçmenlik planı hakkında 4.700 görüş ve yorum aldı.

İlk kez 2008 yılında uygulamaya konan CEC programında 2014 yılında 15.000 kişinin göçmen olması  bekleniyor.

CEC programından minimum dil gereksinimini sağlayan ve Kanada’da en az bir yıl beceri gerektiren bir işte çalışmış olan kişiler CEC programı altında daimi göçmen olabiliyorlar. CEC programına başvurabilenlerin içinde Kanada’da okuyan uluslararası öğrenciler ve geçici olarak çalışan yabancı işçiler var.

CEC programı çok popüler oldu. Öyle ki şu ana kadar 25.000 kişi bu program sayesinde Kanada’da daimi göçmen olarak hayatlarına devam ediyorlar.

PNP başvurularında da artış bekleniyor. Kanada 2014 yılında 44.500 – 47.00 arasında göçmen bekliyor. Bu şu ana kadarki en yüksek rakamı temsil ediyor.
PNP programı lokal ekonomiler için önem arz ediyor. Bu program sayesinde eyalet ve bölgeler ihtiyacını hissettiği kişileri aday göstererek onların bölgelerinde daimi olarak yaşamasını sağlıyorlar. Bu sayede eyaletlerde iş gelişmesi sağlanıyor, işçi ihtiyacı karşılanıyor ve yeni istihdam alanları açılıyor.

Kanada’nın en büyük ikinci ekonomik göçmenlik programı olan PNP’den tüm eyaletler yararlanmaya çalışıyor. 2000 yılında sadece 1.250 kişinin göçmen olarak kabul edildiği PNP hızla büyüdü ve 2012 yılında 41.000 kişi daimi göçmen oldu. PNP’nin bir diğer özelliği de bu programdan kabul edilen göçmenlerin yarısının en çok göçmen giden Toronto, Montreal ve Vancouver şehirlerinin dışına gitmeleriydi.

PNP programı hükümetin sahiplendiği ve diğer eyaletlerle birlikte geliştirmek istediği bir göçmenlik progamı olarak devam edecek.

Nunavut hariç tüm eyalet ve bölgelerin kendine özel PNP programları bulunuyor.

2015 yılında başlamak üzere EOI (Expression of Interest) sistemine geçilecek. Bu Kanada’da başarı şansı yüksek olan ve sahip olduğu iş becerilerinin Kanada’da ihtiyacının hissedildiği kişileri hızlıca Kanada’ya kabul edecek bir sistem olarak planlandı. Niyet beyanı ile en uygun adaylar ilk günden belirlenecek.

Niyet beyanı sistemi (EOI) iki aşamadan oluşacak. Kanada’ya göç etmek isteyen göçmen adayı elektronik ortamda iş beceri ve tecrübelerini bildirecek. Belli bir uygunluk kriterini sağlayan adaylar ‘niyet beyanı’ almış olarak bir havuzda toplanacak. CIC daha sonra bu adayların içinden en iyisini belirleyecek ve onları vize almaları için davet edecek. Sahip olduğu iş becerileri Kanada’da arzu edilen kişiler havuzda duracak ve ona göre vize alabilecekler. Böylelikle başvuru bekleme süresinin de makul düzeye indirileceği düşünülüyor.

EOI sistemi teorik olarak böyle işleyecek. CIC tarafından bu konuyla ilgili olarak 2015 yılına kadar daha fazla bilgi sunulacak. Detayları o zaman göreceğiz.      


Murat Kandemir, (Member of ICCRC), 4 Kasım 2013      

1 yorum:

  1. Merhaba iyi gunler yazilarinizi takip ediyorum. bilgi rica edecegim. ben 2 yuksek okul mezunuyum ziraat ve turizm ve otel isletmeciligi bolumleri. kanada'ya ne sekilde goc edebilirim. ayrica su anda suriyeli biri ile birlikteyim bu canada'ya multeci veya diger sekillerde goc etmemi kolaylastirir mi? eger kolaylastirirsa hangi yoldan kolaylastirir. tesekkurler.

    YanıtlaSil