11 Kasım 2013 Pazartesi

Kenney İşverenlerden Önce Kanadalıları İşe Almayı Denemelerini İstedi

Kanada Geçici İşçi Programı (TFW) yeni reformlarla güncellenecek. Yeni değişikliklerin TFW programı ile yurtdışından Kanada’ya işçi getirmenin güçleşeceği düşünülüyor.

Kanada Eski Göçmenlik Bakanı ve şimdi Federal İş Bakanı Jason Kenney Calgray kentinde Ulusal Becerikli İşçi Göçü Konferansı’nda yaptığı basın toplantısında işçi arayan işverenlerin önce işsiz Kanadalılara iş vermelerini istedi.

Bakanın tavrı çok netti, “Şu an veya gelecekte hiçbir işverenin işsiz Kanadalıları işe aldıklarını söylemeden bana gelip geçici işçi programından (TFW) yararlanmak istediklerini duymak istemiyorum.”

Bakanlıkça onaylanan 200.000’i aşkın geçici işçi pozisyonunun yüzde 40’ndan fazlası Alberta’daki işverenler için verilmiş. Alberta’daki işverenler çiftlik, petrol ve hızlı yiyecek sektöründe işçi ihtiyacını dışarıdan karşılıyorlar. Geçen senelere göre daha fazla yabancı işçinin geçici olarak Kanada’ya geldiği geçici işçi programı son dönemlerde -bazı yönleri özellikle- oldukça eleştirilmişti.

Bu konuyla ilgili en çok konuşulan olay ise bir British Columbia Eyaletinde bir maden firmasının 201 Çinli işçiyi dışarıdan getirmesiydi. Firmanın işçi ararken sadece Mandarin dili konuşan madenci araması tepki çekmişti. Kamuoyunu etkileyen diğer önemli olay da Kanada’nın en büyük bankası RBC’nin teknik kısmındaki işçilerin işlerine son verilerek yerlerine Hindistan’dan geçici işçi getirilmesi olayıydı.

Çalıştıracak işçi bulamayan işverenler yüzünden ekonomik büyüme hızının düşmesini istemeyen Bakan Kenney işçi arayan firmaların aradıkları personeli önce Kanada içindeki işsizlerden seçmeleri gerektiğinin altını çizdi.

“Kanadalılar anlamıyorlar. Kendi yeğenleri, oğulları ya da kızlarının neden iş bulamadıklarını göremiyorlar ama dışarıdan birini getirmeyi çok istiyorlar”

Geçen aylarda federal hükümet istismar edilmesinin önüne geçebilmek için TFW programında bazı reformlara gitti. Yeni kurallara göre işverenler artık getirmek istedikleri işçilere piyasada geçerli ücret ödemek zorunda. Eskiden piyasa dışarıdan getirilen işçiye piyasa ücretinin yüzde 15 altında ödeme yapılabiliyordu. Diğer bir kuralda işverenlerden istenecek program başvuru ücreti oldu. Artık geçici işçi programından yararlanmak isteyen işverenler getirmek istediği işçilerin başvurularında gerekli olan LMO (işgücü pazarı fikri) belgesini ücret karşılığında alabilecek.

Bakan Kenney çalışmaların devam ettiğini belirterek geçen sene kaldırılan hızlandırılmış LMO sürecinin tekrar yürürlüğe konacağını da hatırlattı. Geçen sene kaldırılan ekspres LMO başvurusu yüksek beceri gerektiren işlerde işçi sıkıntısı yaşayan işverenler için tekrar uygulamaya konacak.

Bu sene federal hükümetin üzerinde çalıştığı konulardan birisi de EOI (expression of interest system) sistemi. Niyet beyanı sistemi olarak da adlandırabildiğimiz bu sistem işverenlerin iş becerileri ve tecrübeleri bir bilgi havuzunda toplanmış potansiyel göçmen işçi adaylarından istediklerini seçebilmeleri ve seçtikleri geçici işçilerin hızlıca ülkeye kabul edilmesini hedefliyor.

İşçi sıkıntısı çeken sektörlerin aradıkları nitelikli elemanı bulmalarını amaçlayan EOI sisteminin önümüzdeki yıl uygulamaya girmesi bekleniyor.  


Murat Kandemir, (Member of ICCRC), 11 Kasım 2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder