13 Ocak 2014 Pazartesi

Kanada Göçmenliğinde 2013 Yılı

Kanada göçmenliği açısından 2013 önemli bir yıldı. Ülkenin en büyük göçmenlik programlarının bazıları açıldı, kapatıldı, revize edildi ve yeni programlar yürürlüğe girdi. Bu yazımızda Kanada göçmenliğinde 2013 yılında olan önemli değişikliklere dikkat çekeceğiz.

Kanada kendi ekonomik hedefleri ve sosyal sorumlulukları çerçevesinde göçmenlik programlarında birçok değişikliğe imza attı. Belli başlıları aşağıdaki şekilde gelişti.  

Kanada Federal Nitelikli İşgören Programı (FSWP) 4 Mayıs 2013 tarihinden itibaren kapılarını tekrar açtı. Programda sadece 24 meslek kabul ediliyor ve 30 Nisan 2014 yılına kadar toplamda 5.000 kişi kabul edilecek.

1 Nisan 2013’te yeni dizayn edilen Girişimci Start-Up Vize programı yürürlüğe girdi. Kanada’nın kendine has en yeni olan programı başvuru almaya başladı. Entrepreneur Start-Up Visa Program tüm dünyadan Kanada’da kendi işini kurmak isteyen kişileri çekmekte ve onlara destek vermektedir.

Quebec Nitelikli İşgören Sınıfı (QSW) programında da değişiklikler yapıldı ve 1 Ağustos 2013 tarihi itibariyle yürürlüğe girdi. Programda artık belli mesleki ve kariyer eğitimleri kabul edilecek. Kabul edilme eşiği kriterlerine sahip olan nitelikli/yarı nitelikli işgörenler programa başvurabilirler. 31 Mart 2014’e kadar açık olan programa kabul edilecek göçmen sayısı 20.000 kişi ile sınırlandırıldı.

Kanada Tecrübe Sınıfı (CEC) Programı değişiklikleri de 2013’de ilan edildi. Değişiklikler 9 Kasım 2013’te başlamak üzere yürürlüğe girdi ve programda daha önce olmayan başvuru kotası uygulamasına gidildi. Artık CEC’de en fazla 12.000 kişi kabul edilecek ve Kanada Ulusal Meslek Sınıflandırması’nda (NOC) B beceri seviyesinde olan ve programda kabul edilecek mesleklerden en fazla 200 başvuru alınacak.

Geçici Yabancı İşçi Sınıfı (TFWP) başvurularında da revizyon yapıldı ve 31 Temmuz 2013’te bu değişiklikler yürürlüğe girdi. TFW programında önemli bir yere sahip olan LMO (İşgücü Pazarı Görüşü) belgesi başvuru süreci değişti. LMO başvurularında artık 275 dolar belge ücreti alınıyor. LMO’da iş için İngilizce ve Fransızca dilleri dışında bir dil şartı belirtildiğinde bunun açıklaması da yapılması gerekecek. Yurtdışından işçi getirmek isteyen işverenin Kanada içinde en az iki hafta işçi ilanı verme mecburiyeti de dört haftaya çıkarıldı. İşveren yurtdışından işçi getirmeden önce en az dört hafta Kanada içinde işçi arayacak. Son olarak işverenlerin yabancı işçilere piyasa ortalamasının altında ücret ödeyebilmesi uygulamasına da son verildi. Artık işveren dışarıdan getirdiği geçici işçiye Kanada işçi piyasası ücret ortalamalarının yüzde 15 altında ödeme yapamayacak.   

Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanlığı’nca belirlenen bazı ülkelerden okuma, çalışma veya ziyaret amacıyla gelen ziyaretçilerden biometrik bilgi istenmesi uygulaması da başladı. Artık ziyaretçilerden Kanada vize başvurularında parmak izi ve biometrik fotoğraf istenecek.

Eş sponsorluğu programı da değişikliklerden nasibini aldı. İki yeni kural yürürlüğe girdi. Öncelikle Kanada’ya sponsor edilen bir eş beş yıl süreyle başka birisine eş olarak sponsor olamayacak. İkinci yeni kural da ilişkinin gerçek ilişki olup olmadığının tespiti ile ilgili. Bundan sonra iki yıl ve daha az ilişki sahibi olan ve çocukları olmayan çiftlerden birisi diğerini Kanada’ya sponsor etmek istediğinde sponsor edilen kişiye ‘şartlı ikamet izni’ verilecek. Şartlı ikamet izni iki yıl geçerli olacak. İki yıllık süre sonunda şartlı geçici ikamet izni daimi ikamet iznine dönüşecek.

Kanada Anne-Baba ve Aile Büyükleri Sponsorluk Programı (PGP) programı 2 Ocak 2014 tarihi itibariyle başvuru kabul etmeye başladı. 2011’den bu yana kapalı olan bu programda yıllık en fazla 5.000 başvuru kabul edilecek ve başvurular oluşturulan yeni kriterlere göre değerlendirilecek.

Quebec Yatırımcı Programı yeniden açıldı. Ağustos ayı itibariyle başvuru kabul eden programda en fazla 1750 başvuru alınacak. Popüler olan programda Ağustos ayı içinde 1750 başvuru alındığı için program bir ay içinde tekrar kapandı.

Yabancı Suçluların Hızlı Sınırdışı Edilmesi Yasası 20 Haziran 2013’te uygulamaya girdi. Hükümet bu yasa ile yabancı suçluların temyiz haklarını sınırlandırarak ülkeden hızlıca gönderilmelerinin önünü açmış oldu.   

Hükümetin Federal Nitelikli İşgören Sınıfı’nda biriken 280.000 dosyayı işlem yapmadan iade etmesi kararı dosya sahipleri tarafından mahkemeye taşındı. Dosya sahipleri yıllardır beklediklerini ve haklarının ihlal edildiğini ileri sürdü. Federal Mahkeme hükümetin yetki ve sorumlulukları dahilinde davrandığını yönünde karar verdi. Dava Temyiz Mahkemesine götürüldü ve bu sene içinde görülmesi planlanıyor.


Murat Kandemir, 13 Ocak 2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder