16 Ocak 2014 Perşembe

Kanada’ya Göç Etmek İsteyen Doktorlara Tavsiyeler

Dünyada yeni bir hayata başlamak için en iyi ülke olarak görülen ülkelerin başında gelen Kanada her yıl tüm dünyadan gelen 250.000 civarında göçmene kucak açmaktadır. Özellikle Pakistan, Hindistan, Hong Kong ve Sri Lanka gibi ülke ve bölgelerde oldukça popüler olan Kanada farklı etnik grupların bir arada yaşadığı çok kültürlü bir ülke olarak göze çarpıyor.

Kanada’ya göç etmek isteyen kişiler farklı göçmenlik kategorilerinden kendilerine en uygun programı seçerek göçmenlik başvurularını yapıyorlar. Kanada’da mesleki beceri ve tecrübe sahibi iş görenlerin başvurduğu nitelikli eleman programından sadece girişimcilerin başvurduğu girişimci vize programına kadar birçok farklı göçmenlik programı açık bulunmaktadır.

Geçmişte Kanada’ya başvuran yeni göçmenler göçmenlik işlemleri bittiğinde ülkeye giriş yapıyor, daimi ikamet kartlarını (PR) teslim alıyor, bir banka hesabı açtıktan sonra ev adresi olarak bir yeri gösteriyor ve ülkeden çıkıyorlardı. Geldiği ülkeden çeşitli sebeplerle Kanada’ya tam olarak göç edemeyip Kanada dışında yaşayıp vatandaş olarak başvurma süresi geldiğinde sanki Kanada içindeymiş gibi vatandaşlık müracaatı yapıyorlardı. Hatta bazı insanlar para karşılığında Kanada içinde bulunuyormuş gibi olunmasına yardımcı oluyorlardı.

Ortadoğu ülkelerinden gelen aileler Kanada’da yaşadığı halde bazı durumlarda eşleri anavatanlarında kalıyor, ailesini geçindiriyor ve Kanada’ya düzenli giriş-çıkış yapıyorlar. Farklı sebeplerle Kanada’da yaşamayıp göçmenlik kurallarını mecburen çiğneyen bu kişiler hem göçmenlik kurallarını ihlal etmemek hem de zamanı geldiğinde Kanada vatandaşlığına başvurabilmek için kendilerini Kanada’da yaşıyormuş gibi gösterme yoluna gidiyorlar.

Kanada’da yaşamayan Kanada daimi oturum sahibi göçmenler yasadaki göçmenlik ikamet zorunluluğu kuralını ihlal sebebiyle göçmenlik statüsünü kaybedebiliyor.

Kanada’ya göç eden göçmenler içinde doktorlarda var. Göç eden ya da göç etmek isteyen yabancı doktorlara Kanada’da mesleki durumları hakkında doğru bilgi maalesef verilmiyor. Hatta bazı doktorlar farklı meslek kategorilerinden başvuru yaparak Kanada’ya göçmen olarak gidiyorlar. Kanada’ya gelen doktor göçmenlerin Kanada’da mesleklerini icra etmeleri çok ta kolay değil. Zaten ülkeye gelen yabancı doktorlar sağlık alanında kariyerler şanslarını araştırdığında bu durumu bizzat görüyorlar. Doktor olabilmek umuduyla çok zor ruhsat süreçlerini başlatıp bu süre içerisinde de alakasız işlerde istihdam ediliyorlar. Hatta bazıları yukarıda bahsini ettiğimiz şekilde önce ailesini Kanada’ya gönderip kendisi ülkesinde çalışmaya devam ediyor ve iki ülke arasında kalıyor.

Kanada’da hayat oldukça pahalı. Ülkeye göç eden yabancı doktorlar iki yakalarını bir araya getirmekle uğraşıp pahalı olan mesleğe giriş sınavlarını da vermek zorundalar. Doktorluk mesleğinin Kanada’da icra edilebilmesi için zorlu süreç gerekiyor. Her eyaletin doktorluk mesleği ile ilgili kendi iç sürecinin olduğunu bir kenara bırakarak yabancı doktorun tıp eğitiminin hangi ülkede alındığı, uzmanlık, İngilizce dil bilgisi gibi birçok farklı faktörün bu süreçte dikkate alındığını belirtelim. Unutmayın göçmen olarak gitmek ayrı şey Kanada’da mesleğinizin tanınması apayrı bir şey.

Kanada’da 10 eyalet ve 3 bölge bulunuyor. Her eyaletin ve bölgenin sağlık alanında kayıt otoritesi bulunmakta. Bir doktorun tüm bu eyalet ve bölgelerdeki tıp otoritelerine CV’lerini göndermesi ve ruhsat sürecini araştırması önem arz ediyor. Her eyaletin ve bölgenin kendi tıp meslek odaları kendi ruhsatlandırma prosedürünü işletiyor. Bu sivil toplum kuruluşları tıp doktorlarının girmek zorunda olduğu meslek yetkinlik sınavları olan değerlendirme sınavı, MCCQE1 ve MCCQE II sınavları hakkında bilgi de veriyor. İhtisas eğitim programlarına girebilmek için bu sınavlardan en az ikisini vermek gerekiyor.

Kanada’ya göçmen olarak gelmek isteyen genç doktorlara bu sınavı önceden almaları tavsiye etmek gerekir. Kanada’ya göçmen olarak müracaat etmeden önce bu sınavlara girmek mümkün. Başarılı şekilde bu sınavları veren yabancı doktorlar ihtisas yerleştirme programı olan CARMS için başvuru yapabilir. Tabii uygun yer bulabilmek için iyi bir referans bulmak çok önemli. Programa yerleştirilen adaylar özel eğitim ve uzmanlık eğitimi alabilir ve ilgili sınavları geçtikten sonra Kanada’nın herhangi bir eyaletinde doktor pozisyonu için şansı açılacaktır.

Batı ülkelerinde tıp eğitimi almış tecrübeli doktorlar kayıt prosedürünü bitirdikten sonra danışman sıfatıyla başvurabilirler. İlgili sınavları ve diğer gerekli süreci başarıyla bitiren doktorlar eğitim programına kabul edilmeyebilirler. Kontenjan fazla olmadığı için bu süreci dikkatli takip etmek gerekiyor. Aksi takdirde ülkenizde doktorken Kanada’da kendinizi taksi şoförlüğü yapıyor ya da güvenlik memuru olarak çalışıyor bulabilirsiniz.

Şunu açıkça söyleyebilirim ki doktor adaylar İngilizce dil bilgisini iyice geliştirmeli ve çok rağbet gören Kanada tıp alanında çalışmasında kendisine yarayacak diğer meslek becerileri edinmeli. Aynı zamanda yeterli iş tecrübesi sahibi olmalı ve edinecekleri en az sağlam üç referansı ve mezun oldukları fakülte dekanından bir mektup edinmeliler.

Bunun dışında Kanada’da çeşitli hastanelerde 2-3 yıl fellow olarak yani eğitim alan olarak çalışabilirsiniz. Sizi alanınızda fellow olarak kabul edecek bir hastane bulmanız ve bu hastane tarafından istek yapılarak iki ya da üç yıllık çalışma izni ile Kanada’ya gidebilirsiniz. Kanada’da özel hastane olmadığından sadece eğitim veren bir kurumda (üniversite hastanelerinde) kontratlı olarak çalışabilirsiniz. Maaş ve diğer haklarınız aynı olacaktır. Tabi bunun için bir hastane ve sağlam referanslar bulmak gerekecektir. Hastanelerin internet adresinden detaylı bilgi alınabilir.  

Herhangi bir hayal kırıklığı yaşamak istemiyorsanız sağlık alanında kariyer planlaması yapmalı, meslek sınavları ve tabipler odası kayıt gerekliliklerini yakından ve bilinçli takip etmeniz gerekiyor.

Murat Kandemir, 16 Ocak 2014


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder