6 Ocak 2014 Pazartesi

Kanada Vatandaşlık Kuralları Değişiyor mu?

Kanada federal hükümeti Vatandaşlık Yasası’nda ilk defa kapsamlı bir reform yapılacağının işaretini verdi. Bu zamana kadar göçmenlik kanunları reformları ve sorunları ile uğraşan Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanlığı (CIC) uzun bir aradan sonra ilk defa vatandaşlık yasasına da el atmış olacak. 

Geçen ay Postmedia News’te çıkan habere göre Kanada vatandaşlığının öneminin tesisi edilmesi amacıyla oldukça tartışma yaratacak yasa tasarısı 2014’te masaya yatırılacak.

Vatandaşlık konusundaki değişiklikler yeni göçmenlik bakanı Chris Alexander ekibi ve ilgili tüm paydaşların katkılarıyla yapılacak.

Daimi ikamet sahipleri Kanada’da en az üç yıl yaşadıktan sonra Kanada vatandaşlığına başvurabiliyorlar. Bakan Alexander bu sürenin revize edilmesinden yana olduğunu açıkladı. Herhangi bir rakam telaffuz etmese de göçmenlik politika uzmanları bu sürenin son altı yılda dört yıla çıkarılmasının uygun olacağı görüşünde.

Ayrıca bazı uzmanlar Kanada vatandaşlığına başvurmadan önce en az iki vergi iadesi bildiriminin yapılmasının da ön şart olarak konulması görüşünde.

Ya doğumla verilen Kanada vatandaşlığı uygulaması kalkacak mı?

Eski göçmenlik bakanı Jason Kenney bu konuda netti. Vatandaşlığın doğumla kazanılması uygulamasının çok demode olduğunu düşünüyor ve bunu önleyen kuralların oluşturulması gerektiğini ifade ediyordu. Kendisi öyle düşünmesine karşın hükümet bu konuya pek bir çalışma yapmamış belki de bu durum için bir strateji planlamamıştı.

Fakat yeni bakan Alexander bu konuya da dokunacaklarının işaretini verdi. Sadece çocuk doğurmak için ülkeye gelenlerin ve ülkede yaşamayı düşünmeyip sadece çocuklarının Kanada pasaportu almalarını isteyenlerin oluşturduğuna dikkat çekerek suistimal edilen bu konuyla alakalı bir şeyler yapacaklarının sinyallerini verdi.

Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanlığı’nın 2012-2013 performans raporuna göre aynı dönemde sadece 106.353 kişi vatandaş olmuş. İlgili dönem için bakanlığın hedefi 215.000 civarıydı. Hedef sayıya ulaşılamamasının altında sıkı ikamet usulsüzlükleri yoklamaları, yeni ama zor olan vatandaşlık sınavı ve çalışan az sayıdaki vatandaşlık hakimi gibi durumlar gösterilebilir.

Sonuçlandırılmayı bekleyen vatandaşlık başvurusu sayısı 2012 yılı sonunda 349.249 olarak tespit edilmişti. Bekleme süresi de son zamanlarda vatandaşlık başvurularında uygulanan sıkı kontroller sebebiyle 25-35 aya çıktı. Hükümetin son bütçesinde işlem sürecinin iyileştirilmesinde kullanılmak üzere iki yıl için 44 milyon dolarlık bir kaynak ayrıldı.


Hükümet vatandaşlığa da dokunmaya kararlı. Nasıl dokunacaklarını zaman gösterecek. 

Murat Kandemir, 6 Ocak 2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder