28 Şubat 2014 Cuma

Tersine Göçmenlik Politikası

Kanada’nın övündüğü liberal ve hümanist göçmenlik politikasının sonu mu geliyor?

Yıllarca nitelikli işçi göçmenlik programlarıyla binlerce kişi her sene ülkeye daimi göçmen olarak yerleşiyor ve diğer ülkelere kıyasla çok kısa bir sürede vatandaş oluyordu. Kanada mülteci kabul eden ülke olarak hem yurt içinde hem de yurt dışında siyasi sığınma hakkı arayanlara da yurt oluyor ve göçmenlik sürecinde hem devlet yardımı veriyor hem de sağlık kapsamına alarak her türlü tedavilerini üstleniyordu.   

Artık öyle değil mi?

Hala öyle ama o kadar kolay değil. Kanada göçmenlik politikaları her sene daha da zorlaştırılan ve göçmenlik programlarından kabul edilecek kişi sayısının da iyice sınırlandırıldığı bir hal aldı.

Uzun yıllardır dokunulmayan ve hükümetin bir anda bazı kurallarını değiştirdiği vatandaşlık meselesini ele alalım. Geçen hafta hükümet açıklama yaparak 1977’den beri büyük değişiklik görmeyen Kanada Vatandaşlık Kanunu’nda değişiklikler yapacağını duyurdu.

Üç aşamalı vatandaşlık başvurusu işlemini tek aşamalı bir sürece çevirerek sistemi daha güvenilir ve etkin yapacak reformlardan oluştuğu söylenen yeni kurallar insanların daha zor vatandaş olacağını gösteriyor. Vatandaşlık başvuru ücreti arttırılıyor ve özellikle ikamet zorunluluğu süresi daha da genişletiliyor. Artık vatandaş olmak için son 6 yılda en az 4 yıl göçmen olarak ülkede bulunmak gerekecek. Dil konusunda da artık kanıt vermek gerekiyor. Buna göre artık 14-64 yaş arası tüm göçmenler Kanada vatandaşı olabilmek için dil yeterliğine sahip olduklarını kanıtlamak ve vatandaşlık testini başarıyla geçmek zorunda.

Unutmayın bu değişiklikler henüz yasalaşmadı. Eski kurallara göre vatandaş olma şartlarını yerine getiriyorsanız derhal vatandaşlığa başvurun. Aksi takdirde yeni kurallara göre değerlendirileceksiniz.

Göçmenlik başvurularında da oldukça radikal değişiklikler oldu. Öncelikle Kanada’nın federal yatırımcı (IIP) ve girişimci (EN) göçmenlik programı kaldırılacak. Geçen hafta hükümet kaldırma niyetini açıkça beyan etti. Daha da vahimi hükümet karar bekleyen 65.000 dosyayı da tümden reddetmeyi planlıyor. Yıllarca bekleyen dosyalar için ne yaratıcı bir çözüm?

Federal olarak yönetilen IIP ve EN programları yabancı göçmen adayının Kanada’da yapacağı yatırım karşılığında daimi ikamet kartı verilerek kişinin istediği yerde yaşamasına olanak veriyordu. Hükümet bu iki programı toptan kaldırarak yerine önceki yıllarda bolca tanıtımını yaptığı Entrepreneur Start-Up vize programını yaygınlaştırmayı planlıyor. Start-up Visa programında Kanada’da girişim yapacak kişi projesine maddi yatırım yapacak Kanadalı bir yatırımcı bulmak zorunda. Yani kısacası daha önceki programlara göre start-up visa programı daha zor.

Federal nitelikli işçi programı (FSW) yakında kapatılacak. Şu ana kadar programda kabul edilen 22 meslekten sadece 7 meslek grubunda kota doldu. Sadece 5.000 başvurunun alınacağı FSW programında açık olan 15 meslekte başvuru yapmak için son tarih 30 Nisan 2014.

FSW programı Kanada’nın en rağbet gören popüler göçmenlik programı olarak yıllardır yüz binlerce kişiye göçmen olma fırsatı sunmuştu. 2008 küresel kriz sonrası kuralları iyice daraltılmış ve 2011 ve sonrası için kabul edilecek göçmen sayısı kotası konmuş ve revize edildikten sonra Mayıs 2013’te daha sıkı kurallarla tekrar açılmıştı.

30 Nisan’da kapatılacak olan FSW’nin geleceği belirsiz. Hükümetin bu programı toptan kapatıp yerine daha önce tanıtımını yaptığı nitelikli işçi havuzu sistemine geçeceğine kesin gözüyle bakılıyor. Expression of Interest (EOI) sisteminde bir havuz içindeki mesleki tecrübe sahibi kalifiye işçiler kendilerini isteyen işverenler tarafından Kanada’ya işçi olarak getirtiliyorlar. Amele pazarının dijital versiyonu dersek hata etmeyiz sanırım. Hükümet bu sistemle aradan çekilerek işverenlerin tam kontrol sahibi olarak istedikleri kalifiye işçileri Kanada’ya belli bir süre için işçi olarak getirmelerinin önünü açıyor. Gelen işçinin hemen göçmen olamayacağı belli bir süre çalışması gerektiği de bu sistemin en önemli özelliklerinden.

Son yıllarda FSW’ye başvurmaya uygun olmayan adayların başvurabildikleri Quebec Nitelikli İşçi Programı (QSW)’de 31 Mart 2014’te doluyor. Quebec Hükümeti QSW programının geleceği hakkında bir açıklama yapmadı fakat bu programın 31 Mart sonrası kapalı kalacağı düşünülüyor.

Quebec Göçmenli Bakanı Diane De Courcy eyaletlerinin nitelikli işçi programının federal nitelili işçi programındaki değişikliklere göre revize edileceğini açıkça söyledi. Hatta EOI sisteminin hali hazırda Avustralya ve Yeni Zelanda’da başarıyla uygulandığına değinerek eyaletlerinin Kanada federal göçmenlik programını takip edeceğini ima etmiş oldu.

Uzunca bir süre kapalı kalan ve 2 Ocak 2014’te açılan anne-baba ve aile büyükleri sponsorluk programı daha önce konulan 5.000 başvuru kotasının dolması ile kısa sürede tekrar kapandı. İki ay içinde kotanın dolması ile hükümet ülkeye çok az sayıda yaşlı insan almak istediğini tekrar göstermiş oldu. Daha önce yürürlüğe giren ve sadece anne-babalar için dizayn edilen süper-vize ile göçmenlerin aile büyükleri Kanada’ya uzun süreli vize ile gelebiliyor ve bir defasında iki yıla kadar kalabiliyorlar. Tabi bu süre zarfında federal ya da eyalet sağlık hizmetlerinden faydalanamıyorlar. Göçmelik vermeyen hükümet yaşlılara sadece ziyaretçi statüsünü uygun görüyor.

Ülkede ciddi sayıda Kanadalı işsizin olması ve öte yandan yabancı işçi programının (TFW) gittikçe daha fazla yabancı işçiyi ülkeye getirmesi ve bunun sonucu olarak ülkeye gelen bazı yabancı işçiler yüzünden Kanadalıların işinden olması oldukça ses getirmiş ve bu programa da itirazlar yükselmişti. Artık TFW programı da revize edilmiş durumda. Programa başvuracak işverenlerin yurtdışından işçi getirmeden önce Kanada içinde yeteri kadar süre işçi aradıklarını ispat etmesi gerekiyor.

Diğer ülkelere nazaran daha hızlı göçmenlik ve sonrasında vatandaşlık veren Kanada göçmenlik programları son yıllarda yapılan reform ve revizyonlarla daha sıkı ve kısıtlı hale getirildi. Artık Kanada’ya göçmen olarak gelmek daha zor ve meşakkatli.


Murat Kandemir, 28 Şubat 2014 

21 Şubat 2014 Cuma

Hamilton’da Sığınak Şehir Oldu

Hamilton şehir konseyi Hamilton’un sığınak şehir olması kararını kabul etti. Hamiton’da yaşayanlar bundan böyle göçmenlik statüsü sorulmaksızın şehrin tüm hizmetlerinden yararlanabilecek.

‘Hamilton Sığınak Şehir Koalisyonu’ adlı bir sivil girişim tarafından geçen sene konseye getirilen tasarı çoğunluğun oyuyla kabul edildi.   

Şehir sakinleri artık resmi statülerine bakılma korkusu yaşamadan ihtiyaç duydukları hizmetleri alabilecekler.

Sığınak şehir konseptinde ‘belgesiz kişi’ ülkede kalınması için resmi statüsü olmayan ya da vize kalış sürelerini aşanlar için söyleniyor.

Belgesiz kişilerin büyük çoğunluğu aslında ülkeye çeşitli göçmenlik programlarıyla geliyor ve bir süre sonra çeşitli sebeplerle statüleri sona eriyor. Bu kişiler mahkeme kararı bekleyen siyasi sığınmacılar, sığınma talebi reddedilmiş ve ülkeden çıkması gereken mülteciler ve ülkeye süreli vize ile gelip süresi bittiği halde ülkeyi terk etmemiş ziyaretçilerden oluşuyor. Bu kişiler ülkede yasadışı olarak yaşıyor ve çoğu çalışma izni olmadan çalışıyor.

Kanada genelinde 20.000 ile 500.000 arasında statüsü olmayan göçmenin yaşadığı tahmin edilirken bu sayının ne kadarının Hamilton’da yaşadığı konusunda bir veri yok.

Aslında şehir konseyi kararı pek bir şey etkilemeyecek. Zaten birçok hizmet belgesiz olan göçmenlere sunuluyor. Bazı hizmetler şehrin kontrolünde olmadığı için bu karardan etkilenmeyecek. Eyaletin maddi sorumluluğunda olan sosyal hizmetler bunlardan biri. Belgesi olmayan göçmenler sosyal hizmet yardımı alamıyorlar. Eyaletin sorumluluğunda olan sağlık hizmetleri de belge ibrazı gerektirdiğinden statüsüz kişiler yararlanamıyor.

Bu karar belediyenin verdiği rekreasyon, transit, itfaiye, toplum sağlığı ve diğer hizmetlerin sunulmasında etkili olacak.

Hamilton Polis Merkezi kararı inceleyeceklerini belirterek durum değerlendirmesi yapacaklarını belirtti. Sığınak şehirlerde sunulan polis hizmetleri de çok önemli. Belgesiz kadınlar aile içi şiddete maruz kaldıklarında göçmenlik statülerinin sorulması tehlikesi yüzünden polise gidemedikleri biliniyor. Sığınak şehirlerde polis hizmetleri mağdurun göçmenlik statüsüne bakılmaksızın sunuluyor.

Şehrin ayrımcılık karşıtı “Equipped to Serve” eğitim programı yeni karara göre entegre edilecek. Şehir aynı zamanda belgesiz göçmenlerin sorunları hakkında farkındalık yaratmak için toplum eğitim stratejisi belirleyecek.

Sığınak şehir konsepti yeni değil. Kanada’da Toronto ve ABD’de Chicago ve New York gibi mega kentler kendilerini sığınak şehir olarak ilan ettiler.


Murat Kandemir, 21 Şubat 2014

18 Şubat 2014 Salı

Kanada Nitelikli Eleman Başvurularında Son İki Ay

Federal nitelikli işçi başvurularında (FSW) 15 meslek kotası hala dolmadı. FSW programında toplamda 5.000 başvuru alınacak ve başvuru yapmak için son gün 30 Nisan 2014.

FSW başvurularında son iki aya girdik. Başvurular bazım meslek sahipleri için hala açık.

Federal nitelikli eleman programı olan FSW Kanada’nın en popüler göçmenlik programlarından birisi. Belli meslek gruplarında iş ve eğitim tecrübesi olan kalifiye iş görenler başvurularını yapabiliyorlar.

Bir yıl kapalı kaldıktan sonra revize edilen göçmenlik programı Mayıs 2013’te açılmış ve oldukça rağbet görmüştü. 24 meslek belirlenmiş ve sadece o mesleklerden en az 1 yıl iş tecrübesi olan ve eğitim, iş tecrübesi, dil yeterliği gibi faktörlerden oluşan puanlama sistemi temelinde başvuru yapılabiliyor.

Toplamda sadece 5.000 başvuru alacak olan FSW programı kapılarını 30 Nisan’da kapatacak.

Her bir meslekten en fazla 300 başvuru alınacak. Programda kabul edilecek mesleklerden 9’u doldu ve 15 meslek grubu hala açık.

Açık olan 15 meslek:
1-Geoscientists and oceanographers, 2-chemical engineers, 3-mining engineers, 4-petroleum engineers, 5-geological engineers, 6-aurospace engineers, 7-land surveyors, 8-industrial instrument technicians and mechanics, 9-audiologists and speech-language pathologists, 10-occupational therapists, 11-medical laboratory technicians and pathologists’ assistants, 12-respiratory therapists, clinical perfusionists and cardiopulmonary technologists,13- medical radiation technologists, 14-medical sonographers, 15-cardiology technologists and electrophysiological diagnostic technologists.

Programa başvurmak isteyen adayların yukarıda açık olan mesleklerden birinde son on yıl içinde en az bir yıllık tam zamanlı iş tecrübesine sahip olmaları gerekiyor.

Adayın dil yeterliğini de ispat etmesi gerekiyor. İngilizce veya Fransızca dillerinden alınmış akredite olan sınav test sonucunun da başvuruya eklenmesi gerekiyor.

IELTS sınavı İngilizce dil yeterliği ispatında kullanılabilecek testlerden birisi. IELTS sınav sonucunda dört farklı modülde alınan puanlar puanlama sisteminde adayın dil yeterliğinde alacağı puanı belirliyor.

Adayın eğitim, yaş, dil becerileri, iş tecrübesi ve uyum gibi faktörlerden alacağı puan yüz üzerinden en az 67 ve üstü olmak zorunda.

30 Nisan’dan sonra hükümetin FSW programını tekrar revize edeceği ve daha önce kamuoyuna tanıtılan EOI (Expression of Interest) sisteminin uygulamaya gireceği tahmin ediliyor.


Murat Kandemir, 18 Şubat 2014

13 Şubat 2014 Perşembe

Kanadalı Olmak Ya Da Ol(a)mamak!

Tüm göçmenlik programlarına el atan Kanada Göçmenlik ve Vatandaşlık Bakanlığı Vatandaşlık Kanunu’nda yer alması planlanan reformları kamuoyuna tanıttı.

Bakanlığa göre C-24 Kanunu -Kanada Vatandaşlığını Güçlendirme Yasası- Kanada vatandaşlığının hak ettiği değere ulaşmasını ve vatandaşlık başvuru sürecinin daha hızlı ve etkin hale getirilmesini amaçlıyor.  

2015’ten sonra vatandaşlık başvurularının bir yılın daha altında sonuçlandırılması hedefleniyor. Ayrıca 2015-2016 döneminde biriken dosyaların da en az yüzde 80 oranında bitirilmesi bekleniyor. Şu an Kanada vatandaşı başvuruları iki ila üç yıl sürüyor.  

Kanada vatandaşı olanların Kanada ile güçlü bağlarının tesis edildiğinden emin olunması hedefleniyor. Hükümet göçmenlerin ‘ikamet’ şartının ‘Kanada’da yaşamak’ olarak anlaşılması konusunda ısrarcı. Artık başvurularda dil yeterliğinin de ispatlanması zorunluluğu bulunuyor. Başvuran kişiler vatandaşlık sınavını vererek Kanada toplumu hakkında bilgi sahibi olduklarını kanıtlıyorlar.

6 Şubat 2014 tarihi itibariyle vatandaşlık başvuru ücreti 100 dolardan 300 dolara yükseltildi. 100 dolar olan vatandaşlık hakkı ücreti ise aynı kaldı.

Reformlar çerçevesinde 1947 öncesi doğan ‘kayıp Kanadalılar’ın ve çocuklarının da vatandaş olabilecekler.

Kanada’da vatandaşlığın doğumla kazanılması konusunda da bir çalışmanın olduğu biliniyor. Sadece Kanada pasaportu almak için ülkede doğum yapan kişilerin olduğunu bilen bakanlığın Kanada’da doğan kişilerin doğar doğmaz değil de bir süre sonra Kanada vatandaşı olabilecekleri yönünde bir düzenlemeye gideceği tahmin ediliyor.  

Vatandaşlık başvurularında yapılan sahtekarlığa karşı 100.000 dolara kadar para ve 5 yıla kadar hapis cezası gibi daha sert cezalar öngörülüyor.

Son yıllarda özellikle RCMP polisinin yaptığı soruşturmalarda vatandaşlık başvurularında yanlış ve yalan beyan veren ve sahte belge kullandığından şüphelenilen 3.000 vatandaşın ve 5.000 göçmenin dosyaları incelenmiş ve bunun sonucu da bazı kişilerin vatandaşlığının geri alınması konusunda davalar açılmış ve 2.000 kişinin kendi kararı ile vatandaşlık başvurusunu geri çektiği duyurulmuştu.

Ayrıca diğer batı ülkelerindeki vatandaşlık kurallarına paralel hale getirilerek çifte vatandaş olan ve terörizm, vatana ihanet, casusluk ve devlete karşı silahlı mücadele gibi suçlardan dolayı hüküm giymiş kişilerin vatandaşlıkları iptal edilecek. Aynı suçlara bulaşan daimi ikamet sahibi göçmenlerin de Kanada vatandaşlığına başvurmaları yasaklanacak.

Kanada Silahlı Kuvvetler’de çalışan daimi ikamet sahiplerinin vatandaşlık başvuruları daha hızlı sonuçlandırılacak.

Ülkede yaşayan daimi göçmenlerin yüzde 85’i Kanada vatandaşı oluyor. Ocak 2014’te 16.000 kişi vatandaş oldu. Bu sayı geçen sene aynı dönemde ki sayının iki katı.

Yeni uygulama ile birlikte son vatandaş olmak isteyenler için altı yıl içinde en az dört yıl Kanada’da yaşamış olma şartı aranacak.

Kanada vatandaşı olabilme kriterlerinin zor hale getirilmesinin Kanada vatandaşlığının değerini arttırmayacağını düşünenler de var. Reformları eleştirenler Kanada’nın bir taraftan göçmenlerin ülkeye gelmesini isterken diğer taraftan bakanlığın bazı başvurularda uygunluk kriterinin zorlaştırmasıyla kamu oyuna tutarsız mesajlar verildiğini iddia ediyorlar.  

Biriken dosyaların eritilmesi amacı taşınıyorsa bunun başvuruyu daha zor hale getirerek değil de daha fazla kaynak ve insan gücü ile etkili şekilde yapılabileceğine işaret ediliyor. Zorlaştırılan Kanada vatandaşlığı iyi niyetli göçmenleri cezalandırmak değil midir?

Kanada vatandaşı olmak için Kanada’da daha uzun beklemeli ve daha fazla şartı yerine getirmelisiniz.  


Murat Kandemir, 13 Şubat 2014

Kanada Federal Yatırımcı ve Girişimci Göçmenlik Programlarını Kaldırıyor

Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanı Chris Alexander Kanada’ya katkı sağlayacak daha hızlı ve esnek bir göçmenlik sistemi oluşturmak için tasarlanan Ekonomik Hareket Planı (EAP) 2014 çerçevesinde alınan yeni kararları açıkladı.

Bakanlık resmi internet adresinden 11 Şubat’ta yaptığı bir duyuruyla EAP 2014 kararları çerçevesinde hükümetin Federal Göçmen Yatırımcı Programı (IIP) ve Federal Girişimci Program’larının (EN) kaldırılmasına ve yerlerine açılan plot programlara ağırlık verilmesine karar verildiğini duyurdu. Bu iki programda da oldukça fazla birikmiş dosyalar sonuçlandırılmayı bekliyordu.

IIP programı üzerine önceden beridir ekonomiye katkıları konusunda bazı eleştiriler yapılıyordu. Federal yatırımcı programının Kanada’ya sınırlı ekonomik katkısının olduğu belirtiliyordu. Ayrıca bazı araştırmalar da göçmen yatırımcıların daha az vergi ödedikleri Kanada’da daha az süre yaşadıkları, diğer göçmenlere göre Kanada’ya entegrasyonda önemli olan dil yeterlikleri de dahil olmak üzere yeterli mesleki becerilerinin olmadığı saptanmıştı.    

IIP ve EN programlarının yürürlükten kaldırılmasının ardından hükümet bu programlara yapılan başvuruları da toptan reddetmeyi planlıyor. Hükümetin bu kararının bu programlara başvurmuş göçmen adayları tarafından mahkemeye götürülmesi muhtemel.

Hükümet son iki yıldır üzerinde çalıştığı ve henüz yürürlüğe giren Start-Up Visa programını geliştirmeyi düşünüyor. Bu program ile yabancıların girişimci vizesi ile Kanadalı melek yatırımcı veya girişim sermayesi firmaları tarafından sponsor edilecek girişim projelerinin hayata geçirilmesi sağlanacak.

Federal Yatırımcı Programı sayesinde Kanada hükümetine faizsiz 5 yıl süreyle 800.000 dolar borç veren kişiye daimi oturum müsaadesi veriliyordu. Benzer programlar Birleşik Krallık, Avustralya ve Yeni Zelanda’da da var fakat onların hem şartları Kanada programından daha da ağır.

Araştırmalar ortaya koyuyor ki bir yatırımcı göçmeni yirmi yıllık süre içinde federal nitelikli işçilere göre daha az vergi ödüyor.

IIP programında sonuçlandırılmayı bekleyen 65.000 kişinin dosyası var. Şu an için bu dosyaların sonuçlandırılmasının altı yıldan uzun süreceği tahmin ediliyor.

Detaylar önümüzdeki günlerde açıklanacak.


Murat Kandemir, 13 Şubat 2014  

11 Şubat 2014 Salı

Kanadalı Bieber’in Amerika Macerası

Pop star Justin Bieber’in Miami Beach’teki tutuklanması sonrası Kanada’ya sınır dışı edilmesi kesin gibi. Bieber ülkeden çıkarılması sonrası tekrar ABD’ye girmesi mahkeme sonucuna bakılmaksızın zor görünüyor.

19 yaşındaki Kanadalı genç pop starı kariyerinde zor günler yaşıyor. Açık alanda idrarını yapan ve Güney Amerika’da bir genelevi ziyaret eden Bieber imajını temizlemek için bayağı uğraşacak gibi.

Kaliforniya’da komşularına karşı vandalizmle bulaşan Bieber sarı Lamborjini’sinde tutuklanmış ve uyuşturucu etkisi altında araç kullanmak, tutuklanmaya karşı koymak ve zamanı geçmiş ehliyet ile araba kullanmakla suçlanmıştı. Toronto’da da 30 Aralık’ta limuzinin içinde kavgaya karışmaktan suçlanıyor.  

Polise esrar içtiğini söyleyen Bieberin işi zor görünüyor. Florida suçlamalarını kabul eden Bieber Toronto suçlamalarında masum olduğuna inanıyor.

Metro Vancouver sakinleri ABD’ye girişleri esnasında eskiden esrar içtiklerini ifade ettikleri için ülkeye girişleri engelleniyor. Kanada vatandaşı olarak ABD’deki kurallara dikkat etmek gerekiyor.

Polis kayıtlarında ABD vatandaşı olduğu belirtilen Bieber’in bu vatandaşlığı bir şekilde elde ettiği söyleniyor. Bieber’in göçmen kartı sahibi olan bir göçmen olduğu da söylenenler arasında. Bieber aynı zamanda ABD vatandaşı ise ve vatandaşlığı yasa dışı yollardan almışsa bu ABD göçmenlik kanunları çerçevesinde ülkeden sınır dışı edilmesi ve ömür boyu ülkeye giremeyecek olması anlamına geliyor.      

Daha önce ABD vatandaşı olmayan birisinin önce yeşil kart sahibi olması gerekiyor. Kurallara göre en az beş yıllık yeşil kart sahibi olması ve daha sonra vatandaşlığa başvurmuş olması gerekiyor. Bu hesapla geçen sene 18 yaşında ABD vatandaşlığına başvurmuş olan Beiber’in yeşil kartı 12 yaşında almış olması gerekiyor.

Tabi bunların doğru olduğu düşünülmüyor. Farklı muamele görerek ya yeşil kartını ya da ABD vatandaşlığı aldığı dillendiriliyor. Bieber ABD vatandaşları için yasak olan Küba’ya bile gitmiş.

Daha önce herhangi bir sabıkası olmaması şu ana kadar yüzleştiği suçlamaların kendisine ciddi problemler çıkaracağına inanmayan avukatlar da var.

Meşhur artistlerin farklı muamele görmesi ABD’de yaşanılmayan bir şey değil. Yani beş yıllık yeşil kart süresini geçirmeden dünyaca ünlü star olan Bieber’e vatandaşlık verilmişte olabilir. Buda eşitlik ilkesine aykırı. Geçen yaz üniversite White Rock üniversite öğrencisi Jessica Goldstein sınır görevlilerine daha önce esrar kullandığını itiraf ettiği gerekçesi ile ABD’ye sokulmamıştı.

Çifte standart oluşmuş gibi görünüyor. Justin Bieber’in meşhur olması onu kurtaracak belki ama kariyerinde kötü bir anı olarak kalacak.

Kurallar ve kanunlar uyulmak için var. Kurallara ve kanunlara uymazsanız karşılığını pahalıya ödersiniz. Kanada vatandaşı olarak ABD’de dikkat derim.


Murat Kandemir, 11 Şubat 2014   

6 Şubat 2014 Perşembe

Göçmenlik Görevlilerinin Eş Sponsorluğu Başvurularında Karar Vermesi

Göçmenlik görevlilerinin bir evliliğin gerçek olup olmadığı kararını nasıl verdikleri merak edilirdi. Konuyla ilgili bir araştırma bu konu hakkında çarpıcı sonuçlara ulaştı.

Alanındaki bu tek araştırmanın mimarı McMaster Üniversitesi profesörü Vic Satzewich. Kendisine Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanlığı tarafından Kanada’nın yurtdışındaki vize ofislerini ziyaret etme ve vize görevlilerinin aile sponsorluğu başvurularında nasıl karar verdiklerini araştırma yetkisi verildi.

Profesör Satzewich son 50 yılda Kanada göçmenlik bakanlığının ilgili birimlerini inceleme yetkisi verilen ikinci Kanadalı araştırmacı olarak tarihe geçti.

2010 ve 2012 arasında Avrupa, Birleşik Devletler, Ortadoğu, Güney Amerika, Karayipler, Afrika ve Asya’daki 11 Kanada vize ofisine saha ziyaretleri yaptı. Şahsi göçmenlik başvuru sürecini yakından izledi ve 128 göçmenlik memuru ve üst düzey yetkilisi ile yüz yüze görüşme yaparak onların dosyalar üzerinde karar verme süreçlerini inceledi.

Satzewich vize görevlilerinin dosya incelemelerinde göz önüne aldıkları bazı ‘gösterge’ ve ‘kırmızı bayrakları’ olduğunu belirledi. Bunlar görevlilerin bir doysa üzerinde karar verirken kendilerini etkileyen ve güvendikleri belirtiler.  

Kanada’yı ziyaret etmek isteyen ve fakir ülkelerden veya ülkelerin fakir bölgelerinden gelen kişilerin dosyalarında yalan beyan veya aldatıcı belge/bilgi kullanımı yaygın.

Aynı dili konuşmayan, evlilikten önce birbirini tanımayan, birbirlerinin şahsi geçmişleri ya da şu anki hayatları hakkında bilgi sahibi olmayan, yaş, fiziksel görünüm ve değerler açısından birbirine uygun olmayan çiftlerin dosyalarında yanlış beyan ya da sahte belge veya yalan beyan kullanılıyor.

Hatta bir başvuruda Satzewich Hindistan’daki vize görevlisinin eşler arasında 7 yıl fark olan ve tanıştıktan beş gün sonra evlenen bir çiftin sponsorluk dosyasına şüpheli yaklaştığını gözlemledi.

Kanada’da daha önce yaşamış olan eşlerin sponsorluk dosyaları da şüphe çekiyor. Sınırdışı edilmek üzere olan kişi ansızın evleniyor ve kendi ülkesinde sponsorluk işlemlerinin bitmesini bekliyor.

Kanada vize görevlilerinin sponsorluk dosyasındaki fotoğrafları da nasıl incelediği hakkında da ilginç bulgular ortaya çıktı. Satzewich görevlilerin düğün ya da nikah davetlilerinin gülüp gülmediği veya nasıl giyindiği gibi detayları incelediklerini gözlemledi.

Satzewich’in 220 saatlik vize ofisleri saha ziyaretlerinden oluşan ayrıntılı analizi Kanada Sosyoloji Günlüğü (Canadian Review of Sociology Journal) dergisinin Şubat sayısında yayınlandı.

Kanada vize görevlilerinin eş sponsorluğu başvurularında karar vermelerinde “güvenilirliğin” en önemli faktör olduğuna inandıkları sonucuna ulaşan Satzewich “Kanada Vize Görevlileri ve ‘Gerçek’ Eş Birlikteliklerinin Sosyal Yapısı” adlı makalesinde diğer detaylara da yer verdi.      

Anlaşmalı evlilikler yoluyla göçmenlik sisteminin bazı kişilerce kötüye kullanımının çok konuşulduğu ve Ottawa’nın gündeminde olduğu şu günlerde sponsorluk kuralları daha da sıkı hale getirildi.

Yeni kurallara göre iki yıl ve daha az ilişkisi olan sponsorluk başvurularında sponsor edilen eşe daimi ikamet yerine iki yıllık geçici ikamet veriliyor. Sponsor edilen eşin beş yıl süreyle başka bir eşe sponsor olması da yasaklanıyor.

Vize görevlileri başvurularında doğruyu söyleyen ve güvenilir bilgi ve belge sunan sponsorluk başvurularını ‘gerçek’, ve göçmenlik statüsü alınması amacıyla evliliği bir araç olarak kullanan başvuruları da ‘sahte’ başvuru olarak görüyorlar.

Ret oranının yüksek olduğu bazı vize ofislerinde vize görevlilerinin dosya sahiplerine önyargı ile yaklaşıldığı anlamına gelmediğini de belirten Satzewich göçmenlik sisteminin iyi çalıştığını belirterek görevlilerin takdir edilmesi gerektiğine inanıyor.

Sonuç olarak eş sponsorluğu başvurunuzu inceleyen kişi tüm form ve belgelerdeki bilgileri inceliyor ve evliliğinizin gerçek olup olmadığı kararı veriyor. Tabi bunu yaparken yılların tecrübesiyle edinilmiş bilgi birikimini kullanıyor.


Murat Kandemir, 6 Şubat 2014    

4 Şubat 2014 Salı

Kanada Aile Büyükleri Sponsorluk Programı (PGP) Başvuru Kotası Doldu

Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanlığı iki yıldır kapalı olan ve bu sene yılbaşında açılan Kanada aile büyükleri sponsorluk programı (PGP) başvuru kotasının dolduğunu açıkladı. Bir ay gibi kısa bir sürede daha önce açıklanan 5.000 başvuru kotasının dolması ile program önümüzdeki sene açılmak üzere tekrar kapandı.

Daha önce anne-baba ve diğer aile büyükleri sponsorluk programında başvuru kotası bulunmuyordu. PGP sınıfından yapılan başvurular sekiz yıla varan uzun bekleme süreleri ile biliniyor ve bakanlık biriken dosyaları eritmeye çalışıyordu. Bakanlık anne-baba sponsorluk programını iki yıl süreyle askıya alarak biriken dosyalar üzerine yoğunlaşmıştı.

5000 başvuru kotası dolduğu için kısa sürede kapanan PGP programı sayesinde 2014 yılı sonuna kadar 20.000 aile büyüğünün Kanada’ya göçmen olarak gelip çocuklarına kavuşacağı tahmin ediliyor.

Biriken dosya sayısının yüzde 75’inin 2015 yılında kadar sonuçlandırılacağı tahmin ediliyor.

Yeni açılan PGP programına uygunluk şartlarının ağırlaştırılmış olduğuna ve sadece maddi durumu çok iyi olan Kanadalıların başvurabileceği bir program haline geldiğine daha önceki yazılarımızda değinmiştik. 5.000 başvuru kotasının bir ay gibi çok kısa sürede dolmasına hiç şaşırmamak gerekir.

PGP göçmenlik programına uygun olmayan Kanadalılar aile büyüklerine süper vize başvurusu ile kavuşabilirler. 10 yıl geçerli olacak ve bir defasında en fazla iki seneye kadar Kanada’da kalma fırsatı veren süper vizeden şu ana kadar 28.000 kişi yararlandı.


Murat Kandemir, 4 Şubat 2014

Çok Girişli Ziyaretçi Vizesi Kanada’ya Seyahati Kolaylaştırıyor

Bu sene Şubat ayından itibaren Kanada’ya vize müracaatında bulunacaklara vize şartlarına uygun olması durumunda çok girişli vize verilecek.  Çok girişli vizeler ziyaretçilerin 10 yıl içinde her bir girişi altı aylık dönemi geçmeyecek şekilde birden fazla giriş çıkış yapmalarına fırsat verecek.

Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanlığı geçici ziyaretçi vizelerin ücretini de düşürdü. Daha önce 150 dolar olan tek ya da çok girişli vize ücreti artık 100 dolar olacak.

Tek ve çok girişli vizelerin birleştirilmesi ile vize başvuru süreci daha hızlı ve kolay olacak. Amaç Kanada vize programına uygun olan ziyaretçilerin ülkeye giriş çıkışlarını kolaylaştırmak ve turizm ve ticaret faaliyetlerini canlandırmak.

Ziyaretçi vizesi 100 dolara düşürülmesine karşın diğer bazı vize ve belge ücretleri arttırıldı. Bundan böyle öğrenci izinleri ve uzatmaları 150 dolara ve çalışma izinleri de 155 dolara yükseltildi. İngiltere, ABD ve Yeni Zelanda’ya göre Kanada belge ücretleri daha uygun.

Daha önce Kanada’ya giriş yapmış olanlar pasaportları müddetince çok uzun süreli ve çok girişli vize alabilecek.  


Murat Kandemir, 4 Şubat 2014

3 Şubat 2014 Pazartesi

Ottawa Yabancı Öğrenci Avında

Özellikle Çin ve diğer gelişmekte olan ülkelerden Kanada’ya gelen uluslararası öğrenci sayısını en az iki katına çıkarmak isteyen Harper hükümeti federal dış politikasını geliştiriyor.

Uluslararası öğrencileri çekmek isteyen hükümet vize işlem ve pazarlama kaynaklarını Çin, Vietnam, Hindistan, Brezilya, Meksika, Türkiye ve diğer Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerine kaydıracak.

Kanada 2022 yılına kadar ülkeye gelen uluslararası öğrenci ve akademisyenlerin sayısını 450.000’e çıkarmayı hedefliyor. Kanada üniversitelerinde okuyan yabancı öğrenci sayısının artmasıyla yüksekokulların gelirleri de artmış olacak.

Uluslararası eğitim sektörü Kanada eğitim sisteminin en önemli gelir kaynaklarından birisi. Kanadalı bir öğrenci üniversite veya kolejde tam-zamanlı bir eğitim için yıllık ortalama 5.872 dolar öderken aynı eğitimi almak isteyen uluslararası öğrencinin yıllık ödemesi gereken okul ücreti ortalama 19.514 doları buluyor.

Federal strateji tam da burada şekilleniyor. Kanada ayrıca ülkede çalışacak uluslararası öğrencilerin sayısını 86.500 seviyelerine çıkarmak arzusunda.  

Uluslararası eğitim sektörünün istihdam alanı açtığına ve eyaletlerin ekonomik gelişimine katkıda bulunduğunu bilen Kanada bu sektörün en canlı olduğu ABD, İngiltere ve Avustralya ile rekabet ediyor.

Strateji Kanada’nın ekonomik çıkarlarının dünyada özellikle öncelikli pazarlarda korunması üzerine şekilleniyor. Strateji kapsamında Vancouver merkezli ulusal sivil toplum kuruluşu olan ve Çin, Brezilya, Hindistan, Meksika, Türkiye ve Vietnam’dan gelecek öğrencilerin Kanada üniversitelerine yerleştirilmesine destek olacak Mitacs’a önümüzdeki iki yıl için 13 milyon dolar bütçe oluşturuldu.

Diğer bir 5 milyon dolarlık fon da Kanada’da yüksekokul eğitiminin marka ve pazarlama çalışmalarında harcanmak için ayrıldı.

2012 yılında uluslararası öğrenciler okul ücreti, konaklama ve diğer harcamalar için toplamda 8 milyar dolar ödeme yaptı. Bu rakam bile bu sektörün büyüklüğü hakkında bilgi veriyor.

Ontario ve British Columbia eyaleti Kanada uluslararası öğrenci sayısının üçte ikisini bölgelerine çekiyor.

Şu ana kadar uluslararası eğitim sektöründen istediği payı alamayan Kanada yabancı öğrencilerin eğitimleri için seçtiği ülkeler sıralamasında beşinci olarak göze çarpıyor. Yabancı öğrencileri ülkelerine çekmek isteyen Rusya, Malezya ve Singapur’unda atılım yaptığı görüldüğünde Kanada yabancı öğrencilerin ülkeye çekmek için daha fazla yatırım yapması gerektiğini söylemeye gerek yok sanırım.

Dünya daha da küçülüyor ve eskisine nazaran daha fazla öğrenci yüksek eğitimlerini başka ülkelerde yapmak istiyor. Uluslararası eğitim sektörü gittikçe büyürken ülkeler bu sektörden daha fazla pay almak için çaba veriyor. Kanada kolej ve üniversiteleri daha fazla yabancı öğrenci istiyor ve hükümetin bu konudaki yatırım kararını destekliyor.

Yabancı öğrencilerin ülkeye ekonomik katkısının yanı sıra daha çok yabancı öğrenci ile sınıflardaki etnik çeşitliliğin artmasıyla Kanadalılar dünya hakkında daha fazla bilgi sahibi olacak ve kültürler arası tam etkileşim fırsatı yakalanmış olacak.  


Murat Kandemir, 3 Şubat 2014