3 Şubat 2014 Pazartesi

Ottawa Yabancı Öğrenci Avında

Özellikle Çin ve diğer gelişmekte olan ülkelerden Kanada’ya gelen uluslararası öğrenci sayısını en az iki katına çıkarmak isteyen Harper hükümeti federal dış politikasını geliştiriyor.

Uluslararası öğrencileri çekmek isteyen hükümet vize işlem ve pazarlama kaynaklarını Çin, Vietnam, Hindistan, Brezilya, Meksika, Türkiye ve diğer Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerine kaydıracak.

Kanada 2022 yılına kadar ülkeye gelen uluslararası öğrenci ve akademisyenlerin sayısını 450.000’e çıkarmayı hedefliyor. Kanada üniversitelerinde okuyan yabancı öğrenci sayısının artmasıyla yüksekokulların gelirleri de artmış olacak.

Uluslararası eğitim sektörü Kanada eğitim sisteminin en önemli gelir kaynaklarından birisi. Kanadalı bir öğrenci üniversite veya kolejde tam-zamanlı bir eğitim için yıllık ortalama 5.872 dolar öderken aynı eğitimi almak isteyen uluslararası öğrencinin yıllık ödemesi gereken okul ücreti ortalama 19.514 doları buluyor.

Federal strateji tam da burada şekilleniyor. Kanada ayrıca ülkede çalışacak uluslararası öğrencilerin sayısını 86.500 seviyelerine çıkarmak arzusunda.  

Uluslararası eğitim sektörünün istihdam alanı açtığına ve eyaletlerin ekonomik gelişimine katkıda bulunduğunu bilen Kanada bu sektörün en canlı olduğu ABD, İngiltere ve Avustralya ile rekabet ediyor.

Strateji Kanada’nın ekonomik çıkarlarının dünyada özellikle öncelikli pazarlarda korunması üzerine şekilleniyor. Strateji kapsamında Vancouver merkezli ulusal sivil toplum kuruluşu olan ve Çin, Brezilya, Hindistan, Meksika, Türkiye ve Vietnam’dan gelecek öğrencilerin Kanada üniversitelerine yerleştirilmesine destek olacak Mitacs’a önümüzdeki iki yıl için 13 milyon dolar bütçe oluşturuldu.

Diğer bir 5 milyon dolarlık fon da Kanada’da yüksekokul eğitiminin marka ve pazarlama çalışmalarında harcanmak için ayrıldı.

2012 yılında uluslararası öğrenciler okul ücreti, konaklama ve diğer harcamalar için toplamda 8 milyar dolar ödeme yaptı. Bu rakam bile bu sektörün büyüklüğü hakkında bilgi veriyor.

Ontario ve British Columbia eyaleti Kanada uluslararası öğrenci sayısının üçte ikisini bölgelerine çekiyor.

Şu ana kadar uluslararası eğitim sektöründen istediği payı alamayan Kanada yabancı öğrencilerin eğitimleri için seçtiği ülkeler sıralamasında beşinci olarak göze çarpıyor. Yabancı öğrencileri ülkelerine çekmek isteyen Rusya, Malezya ve Singapur’unda atılım yaptığı görüldüğünde Kanada yabancı öğrencilerin ülkeye çekmek için daha fazla yatırım yapması gerektiğini söylemeye gerek yok sanırım.

Dünya daha da küçülüyor ve eskisine nazaran daha fazla öğrenci yüksek eğitimlerini başka ülkelerde yapmak istiyor. Uluslararası eğitim sektörü gittikçe büyürken ülkeler bu sektörden daha fazla pay almak için çaba veriyor. Kanada kolej ve üniversiteleri daha fazla yabancı öğrenci istiyor ve hükümetin bu konudaki yatırım kararını destekliyor.

Yabancı öğrencilerin ülkeye ekonomik katkısının yanı sıra daha çok yabancı öğrenci ile sınıflardaki etnik çeşitliliğin artmasıyla Kanadalılar dünya hakkında daha fazla bilgi sahibi olacak ve kültürler arası tam etkileşim fırsatı yakalanmış olacak.  


Murat Kandemir, 3 Şubat 2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder