21 Şubat 2014 Cuma

Hamilton’da Sığınak Şehir Oldu

Hamilton şehir konseyi Hamilton’un sığınak şehir olması kararını kabul etti. Hamiton’da yaşayanlar bundan böyle göçmenlik statüsü sorulmaksızın şehrin tüm hizmetlerinden yararlanabilecek.

‘Hamilton Sığınak Şehir Koalisyonu’ adlı bir sivil girişim tarafından geçen sene konseye getirilen tasarı çoğunluğun oyuyla kabul edildi.   

Şehir sakinleri artık resmi statülerine bakılma korkusu yaşamadan ihtiyaç duydukları hizmetleri alabilecekler.

Sığınak şehir konseptinde ‘belgesiz kişi’ ülkede kalınması için resmi statüsü olmayan ya da vize kalış sürelerini aşanlar için söyleniyor.

Belgesiz kişilerin büyük çoğunluğu aslında ülkeye çeşitli göçmenlik programlarıyla geliyor ve bir süre sonra çeşitli sebeplerle statüleri sona eriyor. Bu kişiler mahkeme kararı bekleyen siyasi sığınmacılar, sığınma talebi reddedilmiş ve ülkeden çıkması gereken mülteciler ve ülkeye süreli vize ile gelip süresi bittiği halde ülkeyi terk etmemiş ziyaretçilerden oluşuyor. Bu kişiler ülkede yasadışı olarak yaşıyor ve çoğu çalışma izni olmadan çalışıyor.

Kanada genelinde 20.000 ile 500.000 arasında statüsü olmayan göçmenin yaşadığı tahmin edilirken bu sayının ne kadarının Hamilton’da yaşadığı konusunda bir veri yok.

Aslında şehir konseyi kararı pek bir şey etkilemeyecek. Zaten birçok hizmet belgesiz olan göçmenlere sunuluyor. Bazı hizmetler şehrin kontrolünde olmadığı için bu karardan etkilenmeyecek. Eyaletin maddi sorumluluğunda olan sosyal hizmetler bunlardan biri. Belgesi olmayan göçmenler sosyal hizmet yardımı alamıyorlar. Eyaletin sorumluluğunda olan sağlık hizmetleri de belge ibrazı gerektirdiğinden statüsüz kişiler yararlanamıyor.

Bu karar belediyenin verdiği rekreasyon, transit, itfaiye, toplum sağlığı ve diğer hizmetlerin sunulmasında etkili olacak.

Hamilton Polis Merkezi kararı inceleyeceklerini belirterek durum değerlendirmesi yapacaklarını belirtti. Sığınak şehirlerde sunulan polis hizmetleri de çok önemli. Belgesiz kadınlar aile içi şiddete maruz kaldıklarında göçmenlik statülerinin sorulması tehlikesi yüzünden polise gidemedikleri biliniyor. Sığınak şehirlerde polis hizmetleri mağdurun göçmenlik statüsüne bakılmaksızın sunuluyor.

Şehrin ayrımcılık karşıtı “Equipped to Serve” eğitim programı yeni karara göre entegre edilecek. Şehir aynı zamanda belgesiz göçmenlerin sorunları hakkında farkındalık yaratmak için toplum eğitim stratejisi belirleyecek.

Sığınak şehir konsepti yeni değil. Kanada’da Toronto ve ABD’de Chicago ve New York gibi mega kentler kendilerini sığınak şehir olarak ilan ettiler.


Murat Kandemir, 21 Şubat 2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder