13 Şubat 2014 Perşembe

Kanadalı Olmak Ya Da Ol(a)mamak!

Tüm göçmenlik programlarına el atan Kanada Göçmenlik ve Vatandaşlık Bakanlığı Vatandaşlık Kanunu’nda yer alması planlanan reformları kamuoyuna tanıttı.

Bakanlığa göre C-24 Kanunu -Kanada Vatandaşlığını Güçlendirme Yasası- Kanada vatandaşlığının hak ettiği değere ulaşmasını ve vatandaşlık başvuru sürecinin daha hızlı ve etkin hale getirilmesini amaçlıyor.  

2015’ten sonra vatandaşlık başvurularının bir yılın daha altında sonuçlandırılması hedefleniyor. Ayrıca 2015-2016 döneminde biriken dosyaların da en az yüzde 80 oranında bitirilmesi bekleniyor. Şu an Kanada vatandaşı başvuruları iki ila üç yıl sürüyor.  

Kanada vatandaşı olanların Kanada ile güçlü bağlarının tesis edildiğinden emin olunması hedefleniyor. Hükümet göçmenlerin ‘ikamet’ şartının ‘Kanada’da yaşamak’ olarak anlaşılması konusunda ısrarcı. Artık başvurularda dil yeterliğinin de ispatlanması zorunluluğu bulunuyor. Başvuran kişiler vatandaşlık sınavını vererek Kanada toplumu hakkında bilgi sahibi olduklarını kanıtlıyorlar.

6 Şubat 2014 tarihi itibariyle vatandaşlık başvuru ücreti 100 dolardan 300 dolara yükseltildi. 100 dolar olan vatandaşlık hakkı ücreti ise aynı kaldı.

Reformlar çerçevesinde 1947 öncesi doğan ‘kayıp Kanadalılar’ın ve çocuklarının da vatandaş olabilecekler.

Kanada’da vatandaşlığın doğumla kazanılması konusunda da bir çalışmanın olduğu biliniyor. Sadece Kanada pasaportu almak için ülkede doğum yapan kişilerin olduğunu bilen bakanlığın Kanada’da doğan kişilerin doğar doğmaz değil de bir süre sonra Kanada vatandaşı olabilecekleri yönünde bir düzenlemeye gideceği tahmin ediliyor.  

Vatandaşlık başvurularında yapılan sahtekarlığa karşı 100.000 dolara kadar para ve 5 yıla kadar hapis cezası gibi daha sert cezalar öngörülüyor.

Son yıllarda özellikle RCMP polisinin yaptığı soruşturmalarda vatandaşlık başvurularında yanlış ve yalan beyan veren ve sahte belge kullandığından şüphelenilen 3.000 vatandaşın ve 5.000 göçmenin dosyaları incelenmiş ve bunun sonucu da bazı kişilerin vatandaşlığının geri alınması konusunda davalar açılmış ve 2.000 kişinin kendi kararı ile vatandaşlık başvurusunu geri çektiği duyurulmuştu.

Ayrıca diğer batı ülkelerindeki vatandaşlık kurallarına paralel hale getirilerek çifte vatandaş olan ve terörizm, vatana ihanet, casusluk ve devlete karşı silahlı mücadele gibi suçlardan dolayı hüküm giymiş kişilerin vatandaşlıkları iptal edilecek. Aynı suçlara bulaşan daimi ikamet sahibi göçmenlerin de Kanada vatandaşlığına başvurmaları yasaklanacak.

Kanada Silahlı Kuvvetler’de çalışan daimi ikamet sahiplerinin vatandaşlık başvuruları daha hızlı sonuçlandırılacak.

Ülkede yaşayan daimi göçmenlerin yüzde 85’i Kanada vatandaşı oluyor. Ocak 2014’te 16.000 kişi vatandaş oldu. Bu sayı geçen sene aynı dönemde ki sayının iki katı.

Yeni uygulama ile birlikte son vatandaş olmak isteyenler için altı yıl içinde en az dört yıl Kanada’da yaşamış olma şartı aranacak.

Kanada vatandaşı olabilme kriterlerinin zor hale getirilmesinin Kanada vatandaşlığının değerini arttırmayacağını düşünenler de var. Reformları eleştirenler Kanada’nın bir taraftan göçmenlerin ülkeye gelmesini isterken diğer taraftan bakanlığın bazı başvurularda uygunluk kriterinin zorlaştırmasıyla kamu oyuna tutarsız mesajlar verildiğini iddia ediyorlar.  

Biriken dosyaların eritilmesi amacı taşınıyorsa bunun başvuruyu daha zor hale getirerek değil de daha fazla kaynak ve insan gücü ile etkili şekilde yapılabileceğine işaret ediliyor. Zorlaştırılan Kanada vatandaşlığı iyi niyetli göçmenleri cezalandırmak değil midir?

Kanada vatandaşı olmak için Kanada’da daha uzun beklemeli ve daha fazla şartı yerine getirmelisiniz.  


Murat Kandemir, 13 Şubat 2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder