30 Mayıs 2014 Cuma

Bill C-24 Daha Zor Daha Pahalı Olarak Elde Edilen ve Daha Kolay Kaybedilen Vatandaşlık Anlamına mı Geliyor?

Bilindiği gibi 6 Şubat 2014’te federal hükümet kamuoyuna tanıttığı Bill C24 yasa tasarısı ile Kanada vatandaşlık kanununda değişiklik yapmayı planlıyor. Bu yasa ile bildiğimiz Kanada vatandaşlık anlayışı tarih olacak.

Bill C-24, Kanada Vatandaşlığını Güçlendirme Yasası (Strengtening Canadian Citizenship Act) gerçekten Kanada vatandaşlığını güçlendiriyor mu?

Bill C-24 ile Toplumda oluşan genel kanıya göre vatandaşlık başvurusu daha pahalı olacak, insanlar vatandaş olmak için daha fazla bekleyecek ve vatandaşlık başvurusu kabul edilmediğinde temyiz hakkı olmayacak. Ayrıca vatandaşlığın göçmenlik bakanlığı tarafından çeşitli sebeplerle geri alınması daha kolay olacak.

Yeni yasa ile 14-64 arası tüm başvuran göçmenler dil ve Kanada vatandaşlık sınavına girmek zorunda kalacak. Şu an bu baraj 18-55 olarak yürürlükte. Bill C-24 ile yaşlı göçmenlerin vatandaş olması zorlaşacak.

Vatandaşlık başvuru ücretleri de artacak. Yeni yasa başvuru ücretini üçe katlıyor.

Bekleme süresinin de uzayacağı düşünülüyor. Şu an için 4-6 yıl süren vatandaşlık süresi yeni yasa ile birlikte zorunlu ikamet de dahil olmak üzere 8-10 yıl arası sürecek. Tabii burada daha zor bir ikamet zorunluluğu kuralı getirileceğini de ekleyelim. Şu an ki sistemde son dört yılda üç yıl Kanada’da ikamet edenlerin başvurabildiği vatandaşlık yeni yasa yürürlüğe girdiğinde son altı yıl da dört yıl Kanada içinde yaşayanların başvurabileceği bir hale geliyor.

Temyiz hakkı da kaldırılıyor. Vatandaşlık başvurunuz çeşitli sebeplerle reddedildiğinde artık federal mahkemeye temyiz başvurusunda bulunamayacaksınız.

Yeni yasa ile iki tür Kanadalı sınıfı oluşturulmuş olacak. Birinci sınıf sadece Kanada vatandaşı olanlar ikinci sınıf ise çifte vatandaşlar. Kanada’da doğmuş olsanız bile çifte vatandaşlık başınızı yakabilecek.

Hükümet yeni yasa ile vatandaşlığınızı çeşitli sebeplerle elinizden alabilecek. Sonradan Kanada vatandaşı olan ve Kanada’da yaşamadığı veya yaşamayacağına inanılan kişilerin Kanada vatandaşlığı federal hükümet yetkililerince geri alınabilecek. Başka bir ülkede okuyan, çalışan ya da çeşitli sebeplerle yaşayanlar da bu kategoriye sokulabilecek. İnsanların yurt dışında yaşamasını gerektirecek iş, eğitim, acil durumlar vs. gibi insani sebepler göz ardı edilecek.

Çifte vatandaşlar ya da başka ülke vatandaşlık hakkı bulunan Kanadalılar başka bir ülkede işledikleri suçlar sebebiyle Kanada vatandaşlığını kaybedebilecek. Sadece dışarda değil Kanada içinde de çeşitli suçlardan hüküm giyenler vatandaşlıklarını kaybedebilecek.

Kanada vatandaşlığını alma yetkisi Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanlığı yetkilisinin elinde olacak. Şu an ki yasaya göre hükümet vatandaşlığın geri alınmasını istediği kişi hakkında federal mahkemeye vatandaşlığın iptali istemi hakkında başvuruda bulunması gerekiyor. Federal mahkeme vatandaşlığın iptal edilmesi istenen kişiye savunma hakkı veriyor.    

Yasaya karşı toplumun her kesiminden farklı sesler ve protestolar çıkmaya başladı bile.

change.org organizasyonu yasaya karşı bir imza kampanyası başlattı. Kanada Mülteciler Konseyi, CCR (Candaian Council for Refugees), vatandaşlık kurallarının temel kurallardan olduğu ve tüm vatandaşlara eşit olarak bakması gerektiğinin altını çizerek yasa tasarısı ile ilgili çekincelerini belirterek kendi tavsiyelerini sundu. CCR yasa tasarısıyla Kanada vatandaşlığı edinmenin uzun süreceği bunun mülteciler açısından bir eksiklik duygusu yaratacağını düşünüyor. Vatandaşlığın kolay kaybedilmesinin de insanları cezalandırma amacıyla kullanılacağı anlamına gelebileceğinin altı çizildi.

Kanada Mülteci Avukatları Derneği (the Canadian Association of Refugee Lawyers) yayınladığı bir basın bildirisinde vatandaşlığı edinmenin neden zorlaştırıldığını sorgulandı. Kanada vatandaşı olan ve bir başka ülke vatandaşlığı olan kişilerin Kanada vatandaşlıklarını kolayca kaybedebileceği ve bunun Kanada göçmenlik ve vatandaşlık bakanlığı yetkisinde bulunacağı uyarısı yaparak herkesi yasaya karşı seslerini duyurmaya çağırdı.

Kanada Barolar Birliği, CBA’da (Canadian Bar Association) uzatılmış Kanada vatandaşlığı ikamet zorunluluğu maddesini desteklemediğini bu yasa tasarısının “insani faktörleri” göz ardı ettiğini belirtti. CBA aynı zamanda vatandaşlığın geri alınması konusunda da bakanlıkla aynı fikirde olmadığını ve ilgili değişiklikleri desteklemediğini de açıkça ifade etti.

Kanada vatandaşlarına başvurmak isteyen 14-64 yaş arası kişilerden dil yeterliği ve vatandaşlık testini geçmelerini beklemek, vatandaş olacakların ülkede daha uzun süre yaşamalarını istemek ve bunu zorunlu yapmak, ve ikinci ülke vatandaşlığını bir sorun gibi görerek en ufak bir suç veya adli olayda Kanada vatandaşlığını geri almak ve bununla tehdit etmek güçlendirileceğine inanılan Kanada vatandaşlığının değerini düşürmüyor mu sizce?

Bill C-24 parlamentoda görüşülüyor. İlk okumadan geçti. Bu konuyu yakından takip edin derim.

Geçen yazımızda Kanada’ya sponsor olarak getirilecek eşe dil ve eğitim şartı getirilmesi konularının bakanlığın düzenlediği yuvarlak masa toplantılarında konuşulduğunu ve bunun kamuoyunda çokça tartışıldığını belirtmiştik.

Yazımıza en yetkili ağızdan açıklama geldi. Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanlığı Basın Sözcüsü Alexis Pavlich’ten aldığımız bir yazıda Bakanın parlamentoda konuyla ilgili sorulara verdiği cevaplara atıf yapılarak Bakanlığın sponsor edilen eşlere herhangi bir dil ve gelir şartı çalışmasının olmadığının altı çizildi.


Murat Kandemir, 26 Mayıs 2014

27 Mayıs 2014 Salı

Kanada için Çok Girişli ve Uzun Süreli Ziyaretçi Vizeleri

Kanada Göçmenlik Bakanlığı verilerine göre Nisan 2014’te verilen tüm ziyaretçi vizeleri uzun süreli ve çoklu giriş hakkı verecek şekilde düzenlendi. Bilindiği gibi bakanlık önceden verdiği bir kararla Kanada’ya gitmek isteyen ve uygun görülen kişilere artık kısa süreli tek giriş vize yerine maksimum 10 yıllık süreli çoklu vize verme uygulamasına başladı. Kanada’ya bir girişte altı aylık ikamet hakkı tanıyan bu vizelerle ziyaretçiler sık sık vize başvurusu yapmaktan kurtulacak.

Geçen ay 100.000 civarında ziyaretçi vize verilmiş ve bunun 95.000 adedi çok girişli vizelerden oluşmuş. Çok girişli vizelerden Kanada’ya sık sık ziyarette bulunan iş adamları ve Kanada’da yaşayan yakınlarını ziyaret etmek isteyen ziyaretçiler yararlanıyor. Çok girişli Kanada ziyaretçi vizeleri özellikle Çin, Hindistan ve Meksika vatandaşları arasında hayli yaygın. Türk vatandaşlarına da az da olsa bu vizeden veriliyor.

Daha önce Kanada’ya giriş yaptıysanız ve tekrar ziyaretçi vizesi alacaksanız mutlaka çok girişli vize isteyin. Pasaportunuzun süresi kadar çok girişli vize alabilirsiniz.

Kanada sadece 2013 yılında toplamda 975.181 ziyaretçi vizesi vermiş. Bu rakam tek başına Kanada elçilik ve konsolosluklarında vize müracaatlarından dolayı oluşan iş yükü hakkında bilgi vermeye yeter de artar bile. Çok girişli vizelerle Kanada elçilik iş yükünü azaltmayı hedefliyor.

Göçmenlik Bakanı Chris Alexander yeni oluşturulan CAN+ vize programının da tanıtımını geçen hafta yaptı. Meksikalı ziyaretçiler için tasarlanan CAN+ vize programı ile son on yıl içinde Kanada veya ABD’ye ziyaret etmiş Meksikalılar daha hızlı bir şekilde Kanada ziyaretçi vizesi alabilecekler. CAN+ programı ile daha hızlı bir süreçle ve daha az belge ile alınabilecek vize sayesinde Meksika vatandaşları Kanada’ya kolayca giriş yapabilecek.

Benzer bir program Türk vatandaşları için yapılamaz mı? Son on yıl içinde ABD veya Kanada’ya giriş yapmış Türk vatandaşlarına, CAN+TUR olarak adlandırılabilecek bir program kapsamında kolaylaştırılmış vize programı ile daha hızlı vize verilebilir. Hatta kapsam genişletilerek ticaret odalarında kayıtlı Türk firmalarındada üst ve orta düzey çalışanlarını da dahil edebilir. Bence bunu hak ediyoruz.

Bu sene Mayıs’ın ikinci haftasında 45 ülkeden 700 göçmen Ottawa ve çevresinde düzenlenen vatandaşlık seremonilerinde yemin ederek Kanada vatandaşı oldular.

Vatandaşlık kanununu revize eden yeni C-24 yasa tasarısı parlamentoda görüşülmeye devam ediyor. İlk okumadan geçti. Oldukça tepki çeken tasarının bekleme sürelerini azaltacağı iddiasında bulunması yeni yasa ile vatandaş olabilmek için Kanada’da daha fazla yaşamak zorunluluğu getirmesi ile beraber ironi teşkil etti. Şu an son dört yılda üç yıl kalan kişi vatandaşlık işlem sürecinin bir yıl sürmesiyle en az 5 yılda vatandaş olabilirken yeni yasa son altı yılda dört yıl kalma şartı ve bir yılda işlem süresiyle toplamda 6-7 yıl sürecek.

Yeni gelişmelerle karşınızda olacağız.


Murat Kandemir, 27 Mayıs 2014

26 Mayıs 2014 Pazartesi

Kanada'da Uzun Süre Kalan Göçmenlerin Vatandaşlık Sınavında Başarısız Olduğu Ortaya Çıktı

Hükümetin yaptırdığı bir araştırma da ülkede beş yıldan daha az kalan kişilerin Kanada vatandaşlık sınavında daha uzun kalanlara oranla yüksek başarı oranı yakaladıkları belirtildi.

Dahili göçmenlik departmanı raporuna göre Kanada içinde beş yıl ve daha az bulunanlar zorunlu vatandaşlık sınavında ülkede daha uzun yaşayanlara göre daha başarılı.

Rapor geçen Şubat ayında vatandaşlık kanununda vatandaş olma şartlarından olan son dört yıl içinde üç yıl ikamet zorunluluğunu son altı yıl içinde dört yıla çıkarmak gibi değişiklikler planlayan Muhafazakar hükümeti de şaşırttı.  

Raporun bir kopyasını elde eden Vancouver göçmenlik avukatı Steven Meurrens, raporun ulaştığı sonucun Kanada’da uzun süre yaşadıkça vatandaşlık testinde daha az başarılı olunacağı anlamına geldiğinden emin.
Sınavı geçmek bir insanı daha fazla Kanadalı yapar mı? Ya da bir insanı gerçek Kanadalı yapan şey o ülkede yıllarca yaşaması mı? Çok iyi bir Kanadalı olan fakat tarihle arası iyi olmayıp sınavda kaybedenlere ne olacak?

Meurrens,  the Star gazetesine verdiği demeçte raporun detaylarını paylaştı. Göçmenlik veri tabanında “gizli” olarak isimlendirilen rapora göre 2011 yılında sınav geçme başarısı yüzde 83 iken bu oran 2012 yılında yüzde 72.6’ya düşmüş. Orandaki düşüş hükümetin yeni test soruları yapması ve minimum geçme puanını da yüzde 60’dan yüzde 75’e çıkardıktan sonra görülmüş.

Ülkede yaşayan göçmenlerin yüzde 80’i Kanada’daki göçmen olarak yaşamalarının ilk beş yılında vatandaşlık için başvurdu. Bu göçmenlerin yüzde 83’ü sınavı geçti. Son on yılda Kanada’da yaşayan ve vatandaşlığa başvuranların sınavda başarılı olma oranı yüzde 70’lerde kaldı.

Meurrens’e göre ironi burada yatıyor. Bu işin çabucak olmasını isteyen kişiler daha motive olmuş kişiler.
Son yıllarda Kanada Göçmenlik ve Vatandaşlık Bakanlığı dil yeterlik çıtasını yükseltmiş ve 18-54 yaş arası kişilerden dil yeterlik kanıtları istemişti. Bu kanıtlar içinde bakanlıkça kabul edilen yabancı dil test sonuçları, İngilizce veya Fransızca dillerinde öğrenim görüldüğü takdirde  akademik eğitim tamamlama belgeleri veya hükümet destekli dil programları bitirme  sertifikaları yer alıyor.

Bu durumu eleştirenler dil şartlarını yüksek tutmanın İngilizce veya Fransızca dilini yeterince öğrenememiş kişilerin Kanada vatandaşı olmalarını zorlaştıracağı kanaatinde.

Rapor aynı zamanda Güney Kore ve Çin gibi ülkelerden gelenlerin vatandaşlık sınavında yüzde 90 oranında başarı gösterdiğini de teyit etti. En düşük başarı gösterenler ise Sri Lanka ve Vietnam gibi ülkelerden gelenler.
Vatandaşlığa başvuran kişilerin neredeyse yarısından fazlasının Ontario’da ikamet ettiğini ve başarı grafiğinin ulusal averaj seviyesinde olduğunu da belirtelim. Nova Scotia ve New Brunswick eyaletlerinde yaşayanların başarı grafiği yüzde doksanlarda.

Vatandaşlık macerasını kaybedenlerin yüzde 65’i sınavda başarılı olamayanlar, yüzde 24’ü de dil yeterliği ispat edemeyenler ve yüzde 6.6’lık kısım ise ikamet zorunluluğunu yerine getirmeyenler oluşturuyor. Bunun dışında kalanlar da güvenlik ve suç unsuru sebepleriyle vatandaşlık alamamış.

İnsanlar herhalde ilk geldikleri yıllarda göçmenlik ve vatandaşlık gibi konularla daha yakından ilgileniyor. Geçici işçi göçmen olmanın yollarını ararken göçmen olan Kanada vatandaşlığı için gün sayıyor. Kanada’da yaşadıkça biraz da hayat gailesiyle insanların ilgi alanları değişiyor. İlk beş yılda vatandaşlık alınması gereken bir hedef olurken süre uzadıkça okullar bitiyor, evleniliyor ve çocuklar büyütülüyor ve geçim kavgası bürokrasi mücadelesinin önüne mi geçiyor ne dersiniz?


Murat Kandemir, 26 Mayıs 2014 

15 Mayıs 2014 Perşembe

McDonalds’ın Kanada İşçi Programı (TFW) ile Sınavı

McDonalds restoranında çalışan ve restoranın Kanada yabancı işçi programına aykırı hareket ettiği ile ilgili ihbar yapan genç yaptığından hiçte pişman değil.

Kanada’nın Victoria bölgesi McDonalds restoranlar zincirinde çalışan Kalen Christ adlı genç firmanın TFW programına aykırı faaliyetlerini kamu oyuna ifşa ederek federal bir soruşturma açılmasına ve bunun sonucunda tüm restoran sektöründe bir süreliğine TFW’nin kullanılmasının durdurulmasına sebep oldu.

Lise eğitimini yarım bırakan 21 yaşındaki McDonalds çalışanı genç, son dört yıldır çalıştığı restoranda amirleri ve çalışanlar tarafından dışlandı.

McDonald restoran yönetimi anahtarlarını aldı ve ofis önceliklerini sonlandırdı. Hatta işe alınan yeni elemanları eğitmekten sorumlu “takım lideri” olarak çalıştığı pozisyonda kendisinden tuvalet temizlemek gibi işleri yapması istendi.

The Province adlı gazetenin 5 Mayıs tarihli haberine göre Christ gazeteye verdiği demeçte yaptığından hiçte pişmanlık duymadığını ve bundan sonra Kanada’nın daha iyi bir yer olacağını düşündüğünü söyledi.

Her şey bir yıl önce üç ayrı francise McDonald restoranının Filipinler’den tam zamanlı işçi getirmeleri ve bunun sonucunda restoranlardaki Kanadalı yerel işçi saatlerinin düşürülmesi ile başladı.  

Christ saat başı aldığı ücrete 2 dolar daha fazla alarak işe yeni alınanları eğitmekten sorumlu olarak atandı. Lokal Kanadalıların çalışma saatleri düşürülürken restoranlara yeni yabancı işçiler geliyordu. Genç Christ, McDonald restoranlarının lokal Kanadalı işsizler yerine neden dışarıdan yabancı işçi getirdiğini sormaya başladı.

Restoranda çalışmak isteyen ve çevrede yaşayan Kanadalılarla iş görüşmeleri de yapan Christ genç Kanadalıların işe alınmadığını gördü. İş arayan Kanadalılardan CV alındığını fakat kimsenin işçi ihtiyacı olduğu halde işe alınmadığını fark etti.

Ofis duvarında CV’lerin asıldığını hatta bazılarının üniversite mezunu olduğunu gördüğünü söyleyen Christ durumu amirine bildirdi. Amirinin de kendisine şirketin akşam ve gece saatlerinde çalışacak yurtdışından getirtilen yabancı işçilere daha fazla saat verilmesinin bir zorunluluk olduğunu söylediğini ifade etti.

Gece saatlerinde çalışmaya istekli olan arkadaşının olduğunu, kendisinin de işe başvurduğunu ve işe alınmadığını belirten Christ bunu doğru bulmadığını düşünerek TFW programını inceledi ve programın işverenlerin çalıştıracak Kanadalı bulamadığı zaman kullanılması gerektiği bir geçici göçmenlik programı olduğunu fark etti.

Bir avukatı arayan Christ’e konuyu medya ile paylaşmasının daha iyi bir fikir olacağı söylendi. Kalen Christ, Kanada CBC televizyonuna bir email göndererek TFW konusunun 7 Nisan’da gündeme gelmesine sebep oldu.

Etki belki de Christ’in tahmin ettiğinden daha vurucu oldu. Olay medyaya düşer düşmez üç franchise McDonald restoranı Kanada hükümeti tarafından kara listeye alındı. McDonald’s Kanada, TFW programını kullanmayı geçici olarak durdurduğunu açıkladı. Kamuoyunun ilgi göstermesinden sonra 24 Nisan’da federal iş bakanı Jason Kenney Kanada’da TFW programının ikinci bir karara kadar tüm restoranlarda kullanılmasını durdurdu.

Christ işe döndüğünde onu mutlu bir iş çevresi beklemiyordu. Yurtdışından getirtilen Filipinli işçiler kendisiyle konuşmadı. Hatta “ırkçı” olarak suçlandı.

Yurtdışından gelen ve onlara iş öğretmekle görevli olan Christ ırkçı olarak suçlanmaktan dolayı çok kötü etkilendi.

Diğer işçi arkadaşlarının da kendisiyle konuşmadığını belirten Christ kendisine karşı alınan tavrı anlamakta güçlük çekiyor.

Olayın kamuoyunda çokça bahsedilmesi sonrası işlerin yolunda gittiğini düşünen Christ McDonald’s Kanada’nın franchise olarak işletilen üç restoranının yönetimini geri aldıklarını ve çalışma koşullarının iyileştirildiğini kaydetti.

Çalışma saatleri düzeltilen Chirst restorana atanan yeni müdürün kendisine iyi davrandığını ifade ederek Filipinli işçilerin çalışmaya devam ettiğini ve federal soruşturmanın yakında sonlandırılacağını da sözlerine ekledi.

Kanada’da çalışan yabancı işçilere şefkatle yaklaşılması gerektiğini düşünen Christ kendi restoranında çalışan Filipinlilerin çalışma izinlerinin iptal edilmeyip çalışmaya devam edebilmelerinden oldukça memnun.

Konu ile ilgili olarak McDonald’s Kanada bir basın açıklaması yaptı ve “Geçici işçi programını kullanmamız konusunda en doğru olanı yapmak için daha fazlasını yapmamız gerektiğinin farkındayız” dedi. Aslında şirkette programın kötüye kullanılmasını onaylamıyor. Şirket tarafından verilen mesajda “McDonald’s işçi alırken Kanadalılara öncelik tanır” dendi.

Durum böyle gelişirken TFW programının Kanada’daki tüm restoran sektörü için kullanılmasının yasaklanması kararı Kanada restoran endüstrisini üzdü.

Bağımsız Müteahhitler ve İşverenler Derneği’nden (ICBA) Phil Hochstein yabancı işçi olmadan iş yapamayacak restoranların olduğunu ve bir restoranın kapanması durumunda bunun restoran çalışanlarını, müşterilerini, satıcı ve işle ilgili herkesi etkileyeceğini belirtti.

Bunun bazı restoranlar için doğru olabileceğine inanan Christ restoranların çoğunun TFW programını kötüye kullandığına emin.

Christ ülkede son dönemlerde birçok farklı sektörde kötüye kullanılan ve kamuoyunda son yıllarda oldukça yer alan TFW programı üzerindeki tartışmaları daha da alevlendirmiş ve hatta koskoca gıda sektörünün TFW’yi kullanması geçici olarak durdurulmasına sebep oldu.

Kanadalılar kendi ülkelerinde piyasada var olan işler için yapılacak işçi alımlarında kendilerine öncelik verilmesini istiyorlar.


Murat Kandemir, 15 Mayıs 2014       

14 Mayıs 2014 Çarşamba

Gıda Hizmetleri Sektöründe Kanada Geçici İşçi Programının (TFW) Geçici Olarak Kullanılmaması Hakkında Soru ve Cevaplar

Bilindiği gibi Kanada hükümeti gıda hizmetleri sektöründe geçici işçi programının kullanılmasını bir süreliğine durdurdu. Konulan bu moratoryum (geçici olarak askıya alma kararı) sonrasında konuyla ilgili soru ve cevaplar iş ve sosyal gelişim bakanlığı internet adresinde paylaşılmıştır. Paylaşılan soru ve cevapların özeti şöyledir.

1-Hükümet neden böyle bir moratoryuma gerek duymuştur?
Son haftalarda Kanada hükümeti kamuoyunda geçici işçi programının (TFW) kötüye kullanıldığı konusunda yapılan ciddi suçlamaları yakından takip etmiştir. Bu konu derinlemesine araştırılmış ve Kanada’ya getirtilen ve gıda hizmetlerinde çalıştırılan yabancı işçilere verilecek ve çalışma izni başvurularında verilmesi zorunlu olan iş gücü pazarı fikri belgesi (LMO) onaylama işlemi geçici olarak askıya alınmıştır. Suçlamalara maruz kalan ve TFW programını kötüye kullanan işverenler ifşa edilmiş ve kara listeye alınmıştır.  Bakanlık TFW programını gözden geçirmektedir ve ileri bir tarihe kadar da moratoryum devam edecektir.

2-Bu moratoryumdan hangi meslekler etkilenecek?
Gıda ve içecek servisi sektörünü etkileyecek olan bu karar da mutfak hizmetlerinde çalışanlar, restoran ve gıda servis müdürleri, yöneticileri, gıda ve içecek hizmeti sağlayanlar, kasiyerler, şef ve aşçılar, fırıncılar, sektör satış, pazarlama ve reklam görevlileri, perakende satış yöneticileri, oda hizmetleri, kuru temizleme, perakende ve toptan gıda hizmetleri, bar çalışanları, bakkal kasiyerleri, özel temizlik elemanları, gibi ilgili görevlileri etkileyecek.

3-Bu moratoryum Kanada’da bulunan ya da gelmek üzere olan geçici yabancı işçileri etkileyecek mi?
Kanada’da bulunan ve gıda hizmetleri sektöründe kendisine geçerli çalışma izni ve LMO verilenler çalışma izinlerinin şartlarına uymak kaydıyla çalışabilecekler. Çalışma izni onaylanan fakat Kanada’ya henüz gelmeyenler de bu karardan etkilenmeyecek ve Kanada’ya giriş yaparken kendilerine çalışma izni verilecektir. Çalışma izni almamış yabancılar bu karardan etkilenecek ve yeni başvurmuş olanlara moratoryum konusunda alınan karar bildirilecek ve çalışma izini işlemlerinin bir süre için askıya alınacağı bildirilecektir.

4-Bu moratoryumun etkisi ne olacaktır?
Gıda sektöründe yukarıda bahsedilen mesleklerde herhangi bir LMO belge işlemi yürürlüğe konmayacak ve LMO onaylanmayacaktır.

5-Moratoryum ne kadar sürecek?
Moratoryum hükümetin geçici işçi programı üzerinde incelemesi bitene kadar devam edecektir.

6-LMO başvurusu sonuçlanmamış işverenlere 275 dolar LMO başvuru ücreti iade edilecek mi?
Evet. LMO başvurusu sonuçlanmamış olan dosyalarda başvuru ücretleri işverene iade edilecek.

7-Bu karar mevsimlik tarım işçisi programını (seasonal agricultural worker program) etkileyecek mi?
Hayır. Bu geçici karar tarım endüstrisinde mevsimlik olarak yoğun işçi eksikliği hissedildiği için mevsimlik tarım işçisi programını etkilemeyecek. Hatta tarım ve işleme sektörünü de etkilemeyecek. Sadece gıda hizmetleri sektörünü etkileyecek.

8-Hükümetin geçici yabancı işçi programında yaptığı diğer değişiklikler nelerdir?
TFW programı şu ana kadar birçok değişikliğe uğradı. Yapılan açıklamalarda işçi arayan işverenlerin aradıkları pozisyonlar için önce işsiz Kanadalılara bakmaları ve yurtdışından getirtilen yabancı işçilerin kötüye kullanılmasının önüne geçilmesi için önlemler alınması gerektiği özellikle tekrar vurgulandı. Uygulamaya konan yeni reformlarda işyeri denetlenmesi, TFW programı kurallarına uymayan işverenlere ceza kesilmesi, kurallara uymayan işverenlere iki sene programı kullanma yasağı getirilmesi ve bu işverenlerin kamuoyuna açıklanması, yabancı işçilere ödenecek ücretlerin Kanada standartlarına yükseltilmesi, daha önceden ücretsiz verilen LMO için ücret uygulamasına gidilmesi ve hızlandırılmış LMO başvurularının iptal edilmesi gibi kurallar yer aldı.  

9- Moratoryum konulan gıda hizmetlerinde çalışan ve elinde geçerli çalışma izni olan geçici yabancı işçiler ne olacak?
Kanada’da bulunan ve elinde geçerli çalışma izni olan gıda hizmetleri sektörü çalışanları çalışma izinleri süresince bu karardan etkilenmeden çalışmaya devam edebilirler.

10- Gıda hizmetleri sektöründe çalışmak için LMO ve çalışma iznine başvurmak isteyenler ne olacak?
Bu kişiler LMO ile birlikte çalışma izni alamayacaklar. Geçerliliği olmayan LMO belgeleri de çalışma izni başvurularını desteklemeyecek. Kanada göçmenlik bakanlığı tarafından çalışma izni almadan sınır kapısına gelenlere de LMO’ların geçici olarak askıya alınması kararı sebebiyle çalışma izni verilmeyecek.

11-Kanada dışında olup çalışma iznine başvuran, başvurusu henüz yanıtlanmamış ve moratoryum konulan sektör çalışanlarının başvuruları nasıl cevaplandırılacak?
TFW programı üzerindeki moratoryum kaldırılana kadar çalışma izni başvuru işlemleri askıya alınmıştır. CIC’den çalışma izni başvurusu için herhangi bir onay almayan kişiler Kanada sınırında çalışma izni başvurusu yapmamalıdırlar. Kanada sınır güvenliği teşkilatı (CBSA) moratoryum kaldırılana kadar herhangi bir çalışma izni düzenlemeyecektir.

12-Kanada içinde bulunan ve geçici olarak yasaklanan sektörde çalışan ve çalışma izni bittiği için yenileme başvurusunda bulunanlar ne yapacak?
LMO başvuruları geçici olarak durdurulduğu için yeni çalışma izni verilmeyecek. Çalışma izinleri bitmeden yenileme başvurusu yapanlar aynı işveren için çalışmayı sürdürebilirler. Bu durumda olan kişiler soruşturma bitene kadar çalışmaya devam edebilirler.

13- Kanada’da bulunan, moratoryum konulan mesleklerde çalışan ve çalışma izni yenileme başvurusu yapmamış olanlar ne yapacak?
Çalışma izni yenileme başvurularında geçerli bir LMO belgesi konması şarttır. LMO olmayan çalışma izni başvuruları işleme konmayacaktır. Bu durumdaki kişilerin başka tür bir çalışma izinleri yoksa ya da elde edememişse çalışma izinleri bitiminde Kanada’yı terk etmesi gerekir.


Murat Kandemir, 14 Mayıs 2014 

10 Mayıs 2014 Cumartesi

Kanada Nitelikli İş gören Sınıfı (FSW) Yeni Mesleklerle Mayıs’ta Tekrar Açıldı

Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanlığı (CIC) bazı programlarla ilgili olarak 29 Nisan’da yeni bakanlık talimatı yayınlandı. Bir süredir kapalı olan nitelikli iş gören programı (FSW) tekrar açıldı. FSW’den elli farklı meslek mensubu göçmenlik başvurusu yapabilecek.

Kanada’nın en büyük ve en popüler göçmenlik programı olan ve bu sene Mayıs ayından itibaren başvuru kabul edecek olan Federal Nitelikli İş gören Programı’nda (FSW) elli farklı meslek mensubundan maksimum 25.500 göçmenlik başvurusu yapabilecek.

FSW’den başvuran göçmen adayı seçim kriteri dil, eğitim, iş tecrübesi, uyum gibi altı farklı kriterden alacağı puan sistemine göre kabul edilecek.

Adayların minimum dil becerilerinin olması, belirlenen mesleklerde en az bir yıllık tam zamanlı iş tecrübesinin olması gerekiyor.

Toplamda 25.500 başvuru alınacak ve her bir meslekten en fazla bin başvuru alınabilecek. Bir Kanada firmasından iş teklifi alanlara herhangi bir kota uygulanmıyor.

Başvuru kotasının 500 adedi Kanada’da doktora eğitimi yapanlara ayrıldı. Programa başvurmak isteyen doktora programına kayıtlı uluslararası öğrenciler Kanada’da akredite yüksek okullarda eğitimlerinin en az iki yıllık süresini bitirmiş olmalıdır.

FSW’de meslek sayısı arttırıldı ve geçen sene kabul edilmeyen doktorluk ve hemşirelik gibi meslekler listeye tekrar eklendi. Ayrıca listede daha önceki yıllarda kabul edilen çeşitli mühendislik ve bilgisayar teknolojisi mesleklerinin dışında tercümanlar, erken çocuk eğitimcileri, insan kaynakları uzmanı gibi yeni mesleklerde bulunuyor.

Şimdi kabul edilecek mesleklere bakalım. Mesleklerin yanındaki dört haneli rakam o mesleğin Kanada Ulusal Meslek Sınıflandırması’nda (NOC) belirtilen meslek kodudur.

1.Senior managers –financial, communications and other business services (0013)
2.Senior managers –trade, broadcasting and other services, (0015)
3.Financial managers (0111)
4.Human resources managers (0112)
5.Purchasing managers (0113)
6.Insurance, real estate and financial brokerage managers (0121)
7.Managers in health care (0311)
8.Construction managers (0711)
9.Home building and renovation managers (0712)
10.Managers in natural resources production and fishing (0811)
11.Manufacturing managers (0911)
12.Financial auditors and accountants (1111)
13.Financial and investment analysts (1112)
14.Securities agents, investment dealers and brokers (1113)
15.Other financial officers (1114)
16.Professional occupations in advertising, marketing and public relations (1123)
17.Supervisors, finance and insurance office workers (1212)
18.Property administrators (1224)
19.Geoscientists and oceanographers (2113)
20.Civil engineers (2131)
21.Mechanical engineers (2132)
22.Electrical and electronics engineers (2133)
23.Petroleum engineers (2145)
24.Information systems analysts and consultants (2171)
25.Database analysts and data administrators (2172)
26.Software engineers and designers (2173)
27.Computer programmers and interactive media developers (2174)
28.Mechanical engineering technologists and technicians (2232)
29.Construction estimators (2234)
30.Electrical and electronics engineering technologists and technicians (2241)
31.Industrial instrument technicians and mechanics (2243)
32.Inspectors in public and environmental health and occupational health and safety (2263)
33.Computer network technicians (2281)
34.Nursing co-ordinators and supervisors (3011)
35.Registered nurses and registered psychiatric nurses (3012)
36.Specialist physicians (3111)
37.General practitioners and family physicians (3112)
38.Dietitans and nutritionists (3132)
39.Audiologists and speech-language pathologists (3141)
40.Physiotherapists (3142)
41.Occupational therapists (3143)
42.Respiratory therapists, clinical perfusionists and cardiopulmonary technologists (3214)
43.Medical radiation technologists (3215)
44.Medical sonographers (3216)
45.Licensed practical nurses (3233)
46.Paramedical occupations (3234)
47.University professors and lecturers (4011)
48.Psychologists (4151)
49.Early childhood educators and assistants (4214)
50.Translators, terminologists and interpeters (5125)

1 Mayıs 2014’te açılan FSW, FST ve CEC programları 30 Nisan 2015’e kadar açık kalacak.

Murat Kandemir, 10 Mayıs 2014 

Kanada Federal Nitelikli İş gören (FSW) Programı Tekrar Açıldı.

Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanlığı (CIC) bazı programlarla ilgili olarak 29 Nisan’da yeni bakanlık talimatı yayınlandı. Bir süredir kapalı olan nitelikli iş gören programı (FSW) tekrar açıldı. FSW’den elli farklı meslek mensubu göçmenlik başvurusu yapabilecek. Ayrıca kalifiye işçi (FST) ve Kanada tecrübe sınıfı (CEC) programları da yeni değişikliklerle 1 Mayıs itibariyle açıldı.

Kanada’nın en büyük ve en popüler göçmenlik programı olan ve bu sene Mayıs ayından itibaren başvuru kabul edecek olan Federal Nitelikli İş gören Programı’nda (FSW) elli farklı meslek mensubu göçmenlik başvurusu yapabilecek.

FSW’den başvuran göçmen adayı seçim kriteri dil, eğitim, iş tecrübesi, uyum gibi altı farklı kriterden alacağı puan sistemine göre kabul edilecek.

Toplamda 25.000 başvuru alınacak ve her bir meslekten en fazla bin başvuru alınabilecek. Bir Kanada firmasından iş teklifi alanlara herhangi bir kota uygulanmıyor.

FSW’de meslek sayısı arttırıldı ve geçen sene kabul edilmeyen doktorluk ve hemşirelik gibi meslekler listeye tekrar eklendi. Ayrıca listede daha önceki yıllarda kabul edilen çeşitli mühendislik ve bilgisayar teknolojisi mesleklerinin dışında tercümanlar, erken çocuk eğitimcileri, insan kaynakları uzmanı gibi yeni mesleklerde bulunuyor.

Şimdi kabul edilecek mesleklere bakalım. Mesleklerin yanındaki dört haneli rakam o mesleğin Kanada Ulusal Meslek Sınıflandırması’nda (NOC) belirtilen meslek kodudur.

1.Senior managers –financial, communications and other business services (0013)
2.Senior managers –trade, broadcasting and other services, (0015)
3.Financial managers (0111)
4.Human resources managers (0112)
5.Purchasing managers (0113)
6.Insurance, real estate and financial brokerage managers (0121)
7.Managers in health care (0311)
8.Construction managers (0711)
9.Home building and renovation managers (0712)
10.Managers in natural resources production and fishing (0811)
11.Manufacturing managers (0911)
12.Financial auditors and accountants (1111)
13.Financial and investment analysts (1112)
14.Securities agents, investment dealers and brokers (1113)
15.Other financial officers (1114)
16.Professional occupations in advertising, marketing and public relations (1123)
17.Supervisors, finance and insurance office workers (1212)
18.Property administrators (1224)
19.Geoscientists and oceanographers (2113)
20.Civil engineers (2131)
21.Mechanical engineers (2132)
22.Electrical and electronics engineers (2133)
23.Petroleum engineers (2145)
24.Information systems analysts and consultants (2171)
25.Database analysts and data administrators (2172)
26.Software engineers and designers (2173)
27.Computer programmers and interactive media developers (2174)
28.Mechanical engineering technologists and technicians (2232)
29.Construction estimators (2234)
30.Electrical and electronics engineering technologists and technicians (2241)
31.Industrial instrument technicians and mechanics (2243)
32.Inspectors in public and environmental health and occupational health and safety (2263)
33.Computer network technicians (2281)
34.Nursing co-ordinators and supervisors (3011)
35.Registered nurses and registered psychiatric nurses (3012)
36.Specialist physicians (3111)
37.General practitioners and family physicians (3112)
38.Dietitans and nutritionists (3132)
39.Audiologists and speech-language pathologists (3141)
40.Physiotherapists (3142)
41.Occupational therapists (3143)
42.Respiratory therapists, clinical perfusionists and cardiopulmonary technologists (3214)
43.Medical radiation technologists (3215)
44.Medical sonographers (3216)
45.Licensed practical nurses (3233)
46.Paramedical occupations (3234)
47.University professors and lecturers (4011)
48.Psychologists (4151)
49.Early childhood educators and assistants (4214)
50.Translators, terminologists and interpeters (5125)

Federal Kalifiye İşçi Programı (FST)
Çeşitli mesleklerde alınacak kalifiye işçi sayısı toplamda 5.000 kişi ile sınırlandırılmıştır. Endüstri, elektrik ve inşaat meslekleri, iş makineleri operatörleri ve tamircileri, tarım ve doğal kaynaklar sektörlerindeki teknik meslekler ve idareciler, işleme ve üretim sektörlerinde idareciler ve merkezi kontrol operatörleri, şef ve aşçılar, kasap ve fırıncılar bu kapsamda diğer şartları taşımaları durumunda başvuru yapabilecekler.

Kanada Tecrübe Sınıfı (CEC)
Bu sınıf Kanada’da iş tecrübesi sahibi kişilere Kanada’da daimi ikamet başvuru yapabilme imkanı verir.

Bu klasman da kabul edilecek toplam başvuru sayısı 8.000 ve NOC’de B sınıfı mesleklerden en fazla 200 başvuru alınacak. Ayrıca CEC’den, altı meslek başvuru yapamıyor. İdari asistanlar, muhasebe çalışanları, ön muhasebeciler, aşçılar, gıda hizmetleri idarecileri ve perakende satış müdürleri. 

1 Mayıs 2014’te açılan FSW, FST ve CEC programları 30 Nisan 2015’e kadar açık kalacak.

Murat Kandemir, 10 Mayıs 2014 

7 Mayıs 2014 Çarşamba

Kanada Amerika Arası Sınır Geçişleri

Kanada ve ABD arasındaki sınır geçişleri özellikle Thunder Bay sakinleri için günlük alışkanlıklardan birisidir. Alış veriş, spor etkinliklerine katılma gibi günü birlik ziyaretler gerçekleştiren turistler Thunder Bay’daki Pigeon Nehri Sınırından Kanada’ya giriş yapmak ve Kanada Sınır Güvenliği Ajansı (CBSA) yetkilileri tarafından girişleri denetlenmek durumundadırlar. CBSA’nın aslı görevi iki ülke arasında sınır geçişlerinde turistlerin ve ticari yük taşımacılığının ilgili kanunlara uygun olarak ve Kanada’nın güvenliği tehlikeye atılmadan pürüzsüzce yapılmasını sağlamak.

CBSA sınır görevlileri Kanada topraklarına giriş yapmak isteyen yabancıların ve ticari malların Kanada ulusal kanunlarına uygun olarak ülkeye girdiklerinden emin olmak zorundadır.

Bugünkü yazımızda Pigeon River sınır ofisinin (POE) verdiği istatistik bilgilerini paylaşacağız. 2014 Mart ayında CBSA görevlileri bir yıllık süre içerisinde 39.456 kişinin, bunların kullandığı 19.668 aracın kontrolünü yaptı. 1800 kişi Kanada’ya otobüsle giriş yapmış. Bu sayı bile küçük bir sınırda iki ülke arasındaki giriş-çıkışın büyüklüğü hakkında bir fikir veriyor. Aynı sınır kapısında geçen sene rakamlarına göre seyahat edenlerin yüzde 13 ve araç sayılarının da yüzde 11 azaldığı gözlemlendi.

Mart ayında Pigeon River sınır gümrük ofisi 253 göçmenlik görüşmesi gerçekleştirdi ve dört ziyaretçi kaydı, üç çalışma izni, iki geçici ikamet izni düzenlendi. Ülkeye giriş yapmak isteyen 15 kişi çeşitli sebeplerle Kanada’ya girmekten vazgeçti.

Şimdi sınır ofisinin paylaştığı özel olaylara göz atalım.

1 Mart’ta bir ABD’li Thunder Bay’a bir günlük ziyaret yapmak için sınır kapısına geldi. Göçmenlik incelemesi sonucunda ABD’li erkek turistin Minnesota devletinde fiili saldırı suçundan hüküm giydiği fark edildi. Daha derin bir araştırma neticesinde yine Minnesota devletinde iki ayrı olayda karşılıksız çek kesmeden dolayı da başka bir hüküm giydiği bulgusuna ulaşıldı. Kanada’ya girme başvurusunu geri çekmesine izin verilmesinin ardından ABD’ye döndü.

13 Mart’ta ABD’li bir kadın özel bir amacı olmaksızın Kanada’ya iki günlük ziyarette bulunmak üzere sınır kapısına geldi. Göçmenlik görüşmesinde kadının son on yıl içinde suça teşvik ve yiyecek hırsızlığından sabıkası olduğu görüldü. Sabıkaları yüzünden Kanada’ya kabul edilmedi ve kendisine verilen başvuruyu gönüllü olarak geri çekme hakkından yararlanarak ABD’ye döndü.

15 Mart’ta bir ABD’li Kanada’ya teslimat yapmak üzere sınırdan geçmek istedi. Görülen lüzum üzerine göçmenlik görüşmesine alınan şahsın ABD’de çocuklara karşı cinsel taciz suçlamasından hüküm giydiği belirlendi. ABD’de cinsel tacizci olarak kayıt altına alındığı ve kanuni olarak yapması gereken adres değişikliğini ilgili makamlara yapmadığı da ortaya çıktı. Kanada’ya kabul edilmeyen şahıs ABD’ye döndü.
Cezai hüküm giyenler belli şartları yerine getirmeleri durumunda Kanada’ya girişleri bir kereye mahsus izin verilebilir. Onun dışında alınan ceza hükümleri Kanada’ya girişte engel oluştururlar.

Mart ayında CBSA görevlileri 2.904 gümrük incelemeleri çerçevesinde iki tutuklama, deklere edilmemiş ve sonra gümrük görevlileri tarafından fark edilen kişisel eşyalar için çeşitli uyarılar ve iki ayrı olayda da şahsi eşyalara el koyma eylemi gerçekleştirdiler.

Sekiz Mart’ta bir Kanadalı giriş yaptığı ABD’den 24 saat sonra döndüğünde kendisinde sadece 60 dolar değerinde protein tozu olduğunu deklere etti. Yapılan inceleme ve araştırma neticesinde araçta deklere edilmemiş ve değeri 600 dolar olan saat, cüzdan, ayakkabılar, bilezik ve kulaklık bulundu. Tüm eşyalara el konuldu ve şahıs ceza olarak 325 dolar ödedi. Eşyalar doğru şekilde deklere edilseydi ödemesi gereken vergi tutarı ortalama 78 dolar olacaktı.

Mart ayının sonunda giriş yaptıktan 48 saat sonra ABD’den dönen üç Kanadalı 400, 432 ve 273 dolarlık mal ve birer şişe likör beyanında bulundular. Etraflıca bir incelemeden sonra bir müzik aletinin yanında 1,481 dolarlık bir tamir faturası bulundu. Önce enstrümanın tamir edildiği inkar edildi. İnceleme sonrasında tamirin müzik aleti için yaptırıldığı belirlendi ve rapor edilmediği için enstrümana el kondu. Kanadalının ceza olarak 901.36 dolar ödemesinin ardından el konan enstrüman kendisine iade edildi. Tamir deklere edilseydi ödenecek tutar 212 dolar olacaktı.

Sadece Kanada ya da ABD vatandaşı olmanız iki ülke arasında kolayca giriş çıkış yapmanız anlamına gelmez. Kendi ülkenizde sahip olduğunuz herhangi cezai hükümler girişinize engel olabilir. Ayrıca ziyaret ettiğiniz ülkede aldığınız ve ülkenize sokmaya çalıştığınız tüm eşyalar sınırda muhatabı olduğunuz ülkeye doğru bir şekilde deklere edilmelidir.

Seyahat tavsiyesi olarak buradan çıkarılması gereken sonuç: Gümrük kanunları serttir ve deklere edilmemiş mallarınızın elinizden alınmasına ya da kanuna muhalefet sebebiyle mahkemeye sevk edilmenize sebep olabilir.


Murat Kandemir, 7 Mayıs 2014