27 Mayıs 2014 Salı

Kanada için Çok Girişli ve Uzun Süreli Ziyaretçi Vizeleri

Kanada Göçmenlik Bakanlığı verilerine göre Nisan 2014’te verilen tüm ziyaretçi vizeleri uzun süreli ve çoklu giriş hakkı verecek şekilde düzenlendi. Bilindiği gibi bakanlık önceden verdiği bir kararla Kanada’ya gitmek isteyen ve uygun görülen kişilere artık kısa süreli tek giriş vize yerine maksimum 10 yıllık süreli çoklu vize verme uygulamasına başladı. Kanada’ya bir girişte altı aylık ikamet hakkı tanıyan bu vizelerle ziyaretçiler sık sık vize başvurusu yapmaktan kurtulacak.

Geçen ay 100.000 civarında ziyaretçi vize verilmiş ve bunun 95.000 adedi çok girişli vizelerden oluşmuş. Çok girişli vizelerden Kanada’ya sık sık ziyarette bulunan iş adamları ve Kanada’da yaşayan yakınlarını ziyaret etmek isteyen ziyaretçiler yararlanıyor. Çok girişli Kanada ziyaretçi vizeleri özellikle Çin, Hindistan ve Meksika vatandaşları arasında hayli yaygın. Türk vatandaşlarına da az da olsa bu vizeden veriliyor.

Daha önce Kanada’ya giriş yaptıysanız ve tekrar ziyaretçi vizesi alacaksanız mutlaka çok girişli vize isteyin. Pasaportunuzun süresi kadar çok girişli vize alabilirsiniz.

Kanada sadece 2013 yılında toplamda 975.181 ziyaretçi vizesi vermiş. Bu rakam tek başına Kanada elçilik ve konsolosluklarında vize müracaatlarından dolayı oluşan iş yükü hakkında bilgi vermeye yeter de artar bile. Çok girişli vizelerle Kanada elçilik iş yükünü azaltmayı hedefliyor.

Göçmenlik Bakanı Chris Alexander yeni oluşturulan CAN+ vize programının da tanıtımını geçen hafta yaptı. Meksikalı ziyaretçiler için tasarlanan CAN+ vize programı ile son on yıl içinde Kanada veya ABD’ye ziyaret etmiş Meksikalılar daha hızlı bir şekilde Kanada ziyaretçi vizesi alabilecekler. CAN+ programı ile daha hızlı bir süreçle ve daha az belge ile alınabilecek vize sayesinde Meksika vatandaşları Kanada’ya kolayca giriş yapabilecek.

Benzer bir program Türk vatandaşları için yapılamaz mı? Son on yıl içinde ABD veya Kanada’ya giriş yapmış Türk vatandaşlarına, CAN+TUR olarak adlandırılabilecek bir program kapsamında kolaylaştırılmış vize programı ile daha hızlı vize verilebilir. Hatta kapsam genişletilerek ticaret odalarında kayıtlı Türk firmalarındada üst ve orta düzey çalışanlarını da dahil edebilir. Bence bunu hak ediyoruz.

Bu sene Mayıs’ın ikinci haftasında 45 ülkeden 700 göçmen Ottawa ve çevresinde düzenlenen vatandaşlık seremonilerinde yemin ederek Kanada vatandaşı oldular.

Vatandaşlık kanununu revize eden yeni C-24 yasa tasarısı parlamentoda görüşülmeye devam ediyor. İlk okumadan geçti. Oldukça tepki çeken tasarının bekleme sürelerini azaltacağı iddiasında bulunması yeni yasa ile vatandaş olabilmek için Kanada’da daha fazla yaşamak zorunluluğu getirmesi ile beraber ironi teşkil etti. Şu an son dört yılda üç yıl kalan kişi vatandaşlık işlem sürecinin bir yıl sürmesiyle en az 5 yılda vatandaş olabilirken yeni yasa son altı yılda dört yıl kalma şartı ve bir yılda işlem süresiyle toplamda 6-7 yıl sürecek.

Yeni gelişmelerle karşınızda olacağız.


Murat Kandemir, 27 Mayıs 2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder