16 Haziran 2014 Pazartesi

Kanada’da Vatandaşlık Yasa Tasarısına Tepkiler Büyük

Kanada hükümetinin tartışmalı yasa tasarısı Bill C-24, parlamentoda üçüncü okumadan da geçti. Adım adım yasalaşmaya giden yeni Kanada vatandaşlık yasası toplumun her kesiminden tepki görmeye devam ediyor.

“Kanada Vatandaşlığını Güçlendirme Yasası” olarak adlandırılan tasarı ile Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanı yabancı bir ülke vatandaşı olan Kanadalıların vatandaşlığını çeşitli sebeplerle iptal edebilecek.

Tasarının bu haliyle anayasaya aykırı olduğu Kanada hukuki çevrelerce ifade edilmişti. Birçok sivil toplum kuruluşu da tasarının geri çekilmesini ya da en tartışmalı bölümlerinin revize edilmesini istemişti.  

Yasa tasarısı parlamentoda geçen hafta değişikliğe uğramadan kabul edildi ve yaz sezonundan önce de kanunlaşacağı öngörülüyor.

Tasarıdaki vatandaşlığı iptal edilmesi ile ilgili maddelerdeki ifadelerin çok genel ifadelerden oluştuğu bildirilirken tasarı hükümete bir çevre aktivistinin ya da herhangi birisinin terör örgütü olduğu şüphesiyle vatandaşlığını iptal etme yetkisi veriyor.

Özetle istenmeyen bir kişi nerede doğduğuna bakılmaksızın ilgili maddeye istinaden vatandaşlığı elinden alınıp ülkeden kovulabilecek. Başka bir ülke vatandaşı olmayan Kanadalılar bu maddelerden muaf olacaklar.

İlgili maddeler sadece çifte vatandaşları kapsadığı için ayrıca ayrımcı olduğu gerekçesiyle eleştiriliyor. Yasa iki sınıf vatandaşlık oluşmasına sebep olacak. Bir sadece Kanada vatandaşı olan “gerçek” Kanadalılar ve ikinci sınıfta çifte pasaport sahibi “ikinci sınıf” Kanadalılar.  

Ülkeden gitmesi istenen eski Kanadalının federal mahkemeye başvurma ve hakkını savunması da oldukça kısıtlandı. Vatandaşlığını kaybeden ve federal mahkeme başvuru yapanlardan ön kabul almayan kişilere başka temyiz yolu kalmayacak.

Vatandaşlık yasası değişikliklerinin durdurulmasını isteyen bir kampanya da 26 bin imza toplandı. Vatandaşlığı zor alınan ve kolayca kaybedilen hale getirdiği iddiasıyla tasarının iptal edilmesini isteyen ve bu yüzden 26 bin imza toplayan Sivil Özgürlükler Derneği topladıkları imzaları Vancouver’deki Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanlığı ofisine teslim ettiler. İmzaların elektronik bir kopyası da Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanı Chris Alexander’a gönderildi.  

Dernek sözcüsü Josh Paterson kanunla vatandaşlığı zor alınan ve kolay kaybedilen bir hale getirileceğini ifade ederek tasarının kanunlaşması halinde iptali için hukuki yollara başvurulacağını sözlerine ekledi.

En son uluslararası Af Örgütü de federal hükümetin yeni vatandaşlık yasa tasarısına (Bill C-24) ciddi insan hakları ihlalleri içerdiği sebebiyle karşı çıktı. Yasa tasarısının ayrımcı olmayan adil bir yargılanma hürriyeti gibi uluslararası insan hakları yükümlülüklerine karşı olduğuna inanan Af Örgütü hükümetin en azından tasarıdaki vatandaşlığı iptal etme maddelerini geri çekmesi çağrısında bulundu.


Murat Kandemir, 16 Haziran 2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder