4 Haziran 2014 Çarşamba

Vancouver Şehride Kaçak Göçmenler İçin ‘Sığınak Şehir’ İlan Edilebilir

Göçmenlik çevreleri Kanada’nın Vancouver şehrinin de Kuzey Amerika’daki kaçak göçmenler için “sığınak şehir” olarak ilan edilmesini istiyorlar.

İlan edilmesi durumunda Vancouver Polis Müdürlüğü gözaltına aldıkları kişilerin resmi statüsünü, şüpheli olmadıkları sürece Kanada Sınır Güvenliği Teşkilatı’na (CBSA) bildiremeyecek.

Kuzey Amerika’da düzinelerce şehir belgesiz göçmenlere sığınak oldu. Toronto ve Hamilton gibi Kanada şehirlerinin dışında Portland, Seattle ve Chicago gibi ABD şehirleri de sığınak şehir statüsünde.

Aktivistler belgesiz kişilerin ihtiyaçları olan temel hizmetleri rahatça alabilmelerini ve kendilerini yaşadıkları şehirde güvende hissetmelerini istiyor.

Resmi statüsü olmayan bir kişinin rahatça gıda bankasına gidip yiyecek alabilmesini bekliyorlar ve sırf statü sahibi olunmadığı için maruz kalınan aile içi şiddetin polise rapor edilememesine karşı çıkıyorlar.  

Bir ülkede belgesiz yaşamak bazen dramatik sonuçlara sebep olabiliyor. Belgesi olmadığı için evde çocuk doğurmak zorunda kalan ya da acil tıbbi durumda ambülans çağıramayanların hikayeleri anlatılıyor.

Şehir yöneticileri bu politikanın nasıl uygulanacağı konusunda Vancouver Polis Müdürlüğü ile görüşmeler yaptı. Belediye başkanlığı çalışma grubu bu yaza doğru konuyla ilgili bir rapor yayınlayacak.

Şehirdeki çeşitli eğitim kurumları sığınak şehir politikasını destekliyorlar. Fakat şehir yöneticilerinin yetki sınırlarının böylesi bir politikayı etkin çalışmasına engel olacağı görüşündeler.

Mesela şehir idaresinin transit polis üzerinde yetkisi bulunmadığından bir kişinin otobüs veya tren istasyonunda izlenmesinin ve gözaltına alınmasının engellenemeyeceği belirtiliyor.

Şehirde sağlanan sağlık ve sosyal hizmetler eyalet ve federal hükümetler sorumluluğunda olduğu için böylesi bir politikanın kaçak göçmenlerin bu tür hizmetlere ulaşmalarını engelleyeceği aşikar. Belgesi olmayan birisi eyalet sorumluluğunda olan aylık sosyal yardım ödeneği alamayacak ve yine belgesiz bir kişiye hastanelerde sağlık hizmeti verilmeyecek.

Kanada Sınır Güvenliği Teşkilatı’nın Vancouver şehrinde etkin şekilde güvenlik kontrolleri yaptığı da göz önüne alınırsa sığınak şehir deklarasyonu sembolik olmaktan öte gidemeyecek.

Son olarak sığınak şehir ilan edilmesi sonrası Vancouver polis merkezinin göçmenleri sınır dışı etme girişimlerinden vazgeçmesi Harper hükümetinin sınır güvenliğinde bölgesel yetki kullanımını değiştirmeyecek.
Peki ya ne olacak?

Belgesiz göçmenler şehirde biraz daha rahat gezecekler, aile içi şiddeti yaşayan eşler korkmadan bunu polise rapor edebilecekler ve herhangi bir adli olay durumunda kaçak olmaları önlerinde bir engel teşkil etmeyecek.
Ebeveynleri kaçak olan öğrencilere aile statülerinden dolayı eğitimleri aksamayacak.

Bu da bir şeydir.


Murat Kandemir, 4 Haziran 2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder